Merhaba değerli 112acilfm okurları yardımcı sağlık personelinin sorunlarını defalarca bu platformdan dile getiriyoruz ancak cozumler genelde kısacık siyasi vaadler ile askıda kalmakta temennimiz ise inşallah çözümlere ulaşması bunun için de hemen hemen her gün sağlık personelinin sesini buradan belki bir devlet büyüğümüz görürde bizlere kulak verir düşüncesiyle yazılarımızı okumanızı ve paylaşmanızı sizlerden rica etmekteyiz …
Bu yazımızda yardımcı sağlık personeline ne yazikki verilmesi gereken ancak verilmeyen maddi ve manevi değerlerden bahsedeceğiz.
Yardımcı sağlık personelleri; Hemşireler,anestezi teknikerleri ve teknisyenleri ,röntgen ve labaratuvar teknikerler teknisyenleri,hastane öncesi acil sağlık hizmeti sağlayıcıları Acil tıp teknisyenleri,Paramedik Vb yardımcı sağlık personelleri verilen sağlık i görevleri yapmakla yükümlü kişilerdir..
Bu kişiler gerek 24 saat gerek 8-5 mesai çalışan kişilerdir ancak memur zihniyetiyle çalışan değil çoğu zaman tatilleri,bayramlar, hatta cenazelerine bile zar zor izin alarak gidebilen insanlardır gidemeyenleri söylemiyoruz bile .. bu kişiler çoğunlukla çok zor şartlarda çalışmaktadırlar örnek verecek olursak sizlere bu kişiler nasıl ağır şartlarda çalıştıklarına ve bunun üzerine mobbing gördüklerine dair bizlere iletilen konulardan bir kaç örnekler sunmak isterim:
1. Kemoterapi Üniteleri
Bir yakınımın rahatsızlığı nedeniyle sürekli kemoterapi hizmeti sunan bir kuruma gitmek durumundayim yakınımdan ziyade sağlık personeli olduğum için ve kuruculuğunu ve editörlüğünü yaptığım bu platform için gözlem yapmayı meslek edindim sayılır ,ilk olarak yardımcı sağlık personeli sekreterler den basliyalim girişte 2 sekreter bizi karşılamakta koridorda yaklaşık 50 kişi mevcut normal durumda sekreter gelen hastanın girişini yapar ve doktora yönlendirir ama burada öyle bir durum yok gelen hasta önce giriş yapılıyor sonra dosya numarasını söylüyor dosyası kendisine veriliyor sonra kan tahlili hemşireler tarafından alınıp koridorda sonucun çıkmasını beklemekte çıkan her hastayı ayrı ayrı sesli olarak sekreterler dile getirmekte bölüm o kadar yoğun ki ama yoğunluğa rağmen çalışan personel bire bir hasta ve yakınlarına ellerinden gelen ilgiyi göstermekte normalde 1 hastaya 1 hizmet sunulurken sekreterler yaklaşık 5 kalem hizmet sunmakta…
Sonra hastalar önce ogrenci olan doktora yani intorn e muayene oluyor sonra asıl olan doktor gelip muayene yapıp durumunu Order etmekte sonra sıra diğer yardımcı sağlık personeli hemşireler e geçmekte order yapılıp raporu yazılan hasta hemşirenin yanına geliyor bir hemşire sadece damar yolları ile ilgileniyor sonra diğer hemşire hastanin yaklaşık 5 kalem olan ağır doz ilaçlarını hazırlayıp ,takip müşahade altına alınmakta bu yazıyı kaleme aldığım an itibariyle bu müşahede de yaklaşık 30 hasta bulunmakta ve serumları damla ayar aletlerine bağlayıp tek tek her alarm ötüşünde bir yandan başka hastanın ilaçlarını hazırlamaya çalışırken bir yandan da o hastaların ilaçlarının girişlerini aletlerini kontrol ediyor bu hemşireye yardımcı 1 hemşire daha bulunmakta ancak bazı hastalarda alerjen durum olunca bir kişi onla uğraşmak durumunda kalmakta ve bu kişiler bir dk oturmamakta peki şimdi gelelim temel konumuza yaklaşık yarım saat muayene Edip gerekli tedaviyi yazan kişinin yoksa sabahtan akşama mesaisini doldurana kadar hizmette kusur etmeyen emekçi yardımcı sağlık personelimi daha değerli ???
2. 112AcilSaglik Hizmetleri İstasyonu
Bir çok 112acil hizmeti veren kurumda çalıştım şahit olduğum değer verilmeyen çok şey gördüm ancak bazı gördüklerimiz ve duyduklarımız bu kadar da alt olarak yardımcı sağlık personelini görmemek gerektiğini düşünmekteyim
Bu örneğimiz de merkezde görev yapan en az 12 ila 15 vakası olan en çok 20 vakası olan bir istasyondan bahsedeceğim ,
İstasyon standartlarında yani verim alabilmek için bir 112 acil sağlık hizmeti veren istasyondan ambulansının garajı tenteli kısmı ,istasyonun 1. Kat yani giriş katta bulunması,her bir personele bir dinlenme odası,bir mutfak ve bayan bay lavobaların olması,personelin hizmeti sağlayacağı uygun teknolojik aletlerin ve ekipmanların vb. Şartların bulunmasi gerekli..
Bu örnekteki istasyonda ise insanlar 7*24 hizmet vermekte bunun üzerine istasyonları 2. Katta yaklaşık 30 basamak merdiven bulunmakta devam etmeden önce neden giriş kat önemli neden 2. Kat personele sorun olur?
Ambulans hizmetinde vaka veriliş ve ambulans ile vakaya yönleniş sırasında 90 sn şartı vardır hem personel hemde vakanın güvenliği için ancak 2 . Kat ve merdiven olması olası hızlı çıkış sırasında personelin düşmesi olası bir iş kazasına belki de can kaybına sebep olacaktır…
Devam edecek olursak istasyonun ısınması UFO ve klimalar ile sağlanmaktadır, aniden istasyonundan çıkmak durumunda olan bu yardımcı sağlık personelleri UFO ve klimalar isinilan istasyonda kış şartlarında ısınmak na mümkünken birde her çıkışlarında kapatmak zorundalar çünkü olası bir yangın durumun da istasyona gelecek zarar bu personelden sorulacaktır ! Ne kadar acı peki olası bir dinleme sırasında yangın çıkarsa ne olacak yada sobayla isinilan istasyonda zehirlenme olasılığı olmadı mı ?Maalesef Oldu bu şekilde şehit verdiğimiz oldu maalesef şehit de denilmedi!!!
İstasyon temizliği personel tarafından yapılmakta ve minimum 11 vaka yapan bu istasyon yaklaşık bir vakanin 1 saat sürdüğünü ve mazot alımı malzeme alımı olası bir arza durumuda düşünüldüğünde yaklaşık 15 ila 20 saat aralıksız hizmet vermekte peki temizlik ne oldu? 20 saat de 4 saat tek temizlik mi yapsın yapmalı mı?
Evet bu yazdıklarımın hepsini sesini bile çıkarmadan yapan yardımcı sağlık personelleri var e peki şimdi kim değerli oturduğu yerden emir veren el mi verilen emiri yerine getirirken bir çok ödün veren yardımcı sağlık personelleri mi daha bir çok sayarım bu şekilde sorunları ancak biz sistemden şikayetçi değiliz devletimiz dahada yük verse onuda yaparız ancak manevi olarak değer verilmek sadece hemşireler gününde ,ATT ve Paramedik ve yardımcı sağlık personelleri in ayrı ayrı günlerinde he birde seçimlerde el üstündeyiz diğer zamanlarda neden bu hasta sizi şikayet etti gibi vb durumlar ile mobing benzeri davranışlar yapılmakta..Maddiyattanda bahsedeyim yardımcı sağlık personeli sağlık camiasında en az ücret alan gruplardır yardımcı sağlık personelinin içine hizmetli personelleride koymaktayim askeri ücrete her sıkıntıyı çeken hizmetlilere onlarda bir çok risk altındalar ama alınan ücret sağlıklarına tehdit edilmesine değmeyi geçelim evde karınlarını zar zor doyurmaktalar..
Maalesef ülkemizde az okuyana çok iş az para az değer çok okuyana çok az iş çok para çok değer ve el üstünde bir hizmet..
Yanlış anlaşılmasın görev yapan doktorlarimiza,uzmanlarimiza lafım yok onlar her baktığı hastanın yakınından şiddet görmemek için bin türlü hâl almaktadır bu yazimizda bir meslek çatışması amaçlı değil sadece yardımcı sağlık personeline yapılan emeğinin kıymet değer bilmesi amaçlıdır ..
Yardımcı sağlık personellerinin bir gün değil her gün akla gelebilecek manevi ve maddi değeri gösterecek davranışlar gösterilmeli ve kanunlar ile desteklenmelidir…
Değerli okurlar sabırla okuduğunuz ve anladığınız için teşekkürler lütfen paylaşalım ve belki büyüklerimiz görür bizleri anlar ve sizlerin hakkettiği değeri görmenize bir sebep olur bu yazı…
Saygılar
Serhat Şimşek