Vücuttaki Fazla Sıvıyı Atmak İçin Beslenme Önerileri !
“Vücutta ödem nasıl atılır?” sorusunun yanıtı rutin alışkanlıkları değiştirmektedir. Hatalı beslenme alışkanlıkları da vücudunuzdaki doku arasında sıvı birikmesine neden olabilir.
Yetersiz protein, B1 vitamini eksikliği ya da yüksek sodyum içerikli diyetler de buna örnek olabilir. Bu nedenle ilk adımınız diyetinizi gözden geçirmek olmalıdır. Sodyum oranı yüksek olan işlenmiş gıdalar, hazır çorbalar, kuruyemişler, cipsler ve patlamış mısır gibi tuzlu atıştırmalıklar, ketçap, hardal, mayonez gibi hazır soslar ve turşu gibi gıdalardan uzak durmalısınız.
Detoks sularındaki vitamin ve mineraller sayesinde vücuttaki fazla sıvının atılmasına yardımcı olur.
Ödem her ne kadar çoğunlukla çeşitli hastalıkların sonucunda oluşan bir durum olsa da bu durum kendi başına da bazı sağlık sorunlarının ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Özellikle ayak bileği ve bacak bölgelerinde sıkça rastlanılan ödem tedavi edilmezse yürümeyi zorlaştırabilir. Ayrıca ödem olan yerlerde şişlikten kaynaklı ağrı yaşanabilir ve kötü kan dolaşımından dolayı eklemlerde esneklik azalması görülebilir. Uzun süreli ödem durumu cilt yaraları, selülit ve enfeksiyonlara davetiye çıkarabilir.
Egzersizin de ödemi vücuttan uzaklaştırmada önemli bir rolü vardır. Ödemli bölgelerin kullanılması acıya yol açabilir ancak belirlenen zaman aralıklarında ilgili bölgeyi hareket ettirmeye dikkat etmek önemlidir. Hareketsiz kalmamak ve mümkünse hafif hareketlerle kan dolaşımını hızlandırmak önerilir.
Ufak hareketler yapmak uzun süre aynı pozisyonda durmamak, yavaş ve kısa yürüyüşlere çıkmak bile ödemi atmanıza yardımcı olabilir.
Eğer ödemin oluşmasına neden olan bir hastalığınız varsa fizyoterapist desteği alarak egzersiz yapmayı düşünmelisiniz ve elbette doktorunuza danışmalısınız.