Ülke nüfusunun 1.5 katı vatandaş acil servise başvuruyor !
Hekim Birliği Sendikası, acil servislerin sorunları ve afetlere yönelik tedbirleri tartışmak ve çözüm arayışı için Antalya’da ‘Acil ve Afet Çalıştayı’ düzenledi. Sendikanın genel başkan yardımcısı Dr. Münasip Budak, çalıştayda, 2023 yılında acil servislere 150 milyon kişinin başvurduğu yaşanan yoğunluk nedeniyle hekimlerin nitelikli sağlık hizmeti verilemediğini belirtti.
Hekim Birliği Sendikası, acil servislerin sorunları ve afetlere yönelik tedbirleri tartışmak ve çözüm arayışı için Antalya’da ‘Acil ve Afet Çalıştayı’ düzenledi. Sendikanın genel başkan yardımcısı Dr. Münasip Budak, çalıştayda, 2023 yılında acil servislere 150 milyon kişinin başvurduğu yaşanan yoğunluk nedeniyle hekimlerin nitelikli sağlık hizmeti verilemediğini belirtti.
Türkiye’de sağlık hizmetlerinin sunumunda temel kurumlar olan hastanelerde yoğunluklar her geçen gün artıyor. Özellikle acil servislerde yaşanan yoğunluklar nedeniyle hekimlerin çalışma koşulları da zorlaşıyor. Doktorların oluşturduğu Hekim Birliği Sendikası ise konuyla ilgili çözüm önerilerini tartışmak için Antalya’da ‘Acil ve Afet Çalıştayı’ düzenledi.
Çalıştayda afetlere yönelik tedbirler, 112, birinci basamak acil merkezlerindeki, aile sağlığı merkezlerindeki ve diş hekimliğindeki sorunları, acil servislerdeki yeşil alan sorunları, hekimlerin çalışma koşulları ve özlük sorunları ile acil serviste ekip iş birliği ana konularıyla 5 farklı masada tartışıldı.
Çalıştayda konuşan Hekim Birliği Sendikası Genel Başkanı Dr. Yakup Gökhan Doğramacı, “Afetlik ve acillik hale gelen, can çekişen acil servislerimizin sorunlarını bu çalıştayda ele almak istedik. Ülkemizde hasta başvurularının yarısı acil servislere yapılıyor. 2 hastadan 1’i acil servise başvuruyor. Bu başvuru sayısı da hekimlerimizin ve servislerimizin üzerinde ciddi yoğunluk oluşturuyor. Gerçek acil hastalarımızın da hakkı yeniyor. Biz buna itiraz ediyor, bunu kabul etmek istemiyoruz. Bir gün bizler ve sevdiklerimiz gerçekten acillik olabiliriz. Acil servislerin yoğunluğunu dile getiriyor, hastalarımızın da nitelikli sağlık hizmeti almasını istiyoruz” dedi.
‘Nitelikli sağlık hizmeti bu şekilde verilemez’
Acil servislerdeki yeşil alanlarının sağlık sistemindeki en büyük sorunlardan birisi olduğunu söyleyen Dr. Doğramacı, “Şiddete, kaosa sebep olan çok önemli bir sorun. Yeşil alan aslında acil olmayan hastadır ve bu alan tüm sistemin enerjisini, kaynaklarını tüketir hale gelmeye başladı. Biz bu kaynakları, enerjimizi gerçekten acil olan hastalara sunmak istiyoruz. Verimli bir çalıştay olacağını düşünüyorum. Biz engellemeye çalışılırken şu an yeşil alan hastalarının bekleme süreli kısaltılmaya çalışılıyor. Siz bunu sadece 40 dakikaya sıkıştırın demek doğru değil. Nitelikli sağlık hizmeti bu şekilde verilemez. Buna şiddetle hastalarımızın sağlığı için istemiyoruz” diye konuştu.
Acil servislere günlük binlerce başvuru geldiğini belirten Dr. Doğramacı, “Acillerimiz acillik hale geldi. Pandemi döneminde tüm dünya kaotik bir ortam yaşarken, Türkiye’deki acil servislerde bizler bir nebze rahatlık. Gerçek acil hastalarını o zaman gördük. Yeşil alan hastalarının başvurusu azaldı. En küçük hastanenin bile acil servisinde günlük 600, büyük hastanelerde 3 bine kadar başvuru oluyor. Aciller artık afet alanı gibi. Rutin haline gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.
‘Ülke nüfusunun 1.5 katı vatandaş acil servise başvuruyor’
Acil servislere başvuru sayısının her yıl arttığını belirten Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Dr. Münasip Budak ise “Acil servislere her yıl artan başvuru sayısı aslında acillerin acillik olduğunun en büyük göstergesi. 2022 yılında pandemiden sonra yaklaşık 130 milyon kişi acile başvuru yaptı. Ülke nüfusunun 1 buçuk katı vatandaşın acil servise başvurduğu ortaya çıkıyor. 2023 yılında ise bu sayı 150 milyona ulaştı. Aile hekimlerinde çözülmesi gereken sorunların çözülememesi, gündüz polikliniklerinde muayene olamayan hastaların acilleri tercih etmesi bunların en büyük sebebi. Bu kabul edilebilecek bir oran değil ve dünyanın hiçbir yerinde bu oranları göremeyiz” dedi.
‘Sendika olarak nitelikli sağlık hizmetini savunuyoruz’
Sendika olarak bu konulara çözüm üretmek istediklerini söyleyen Dr. Budak, “Sendika olarak nitelikli, bilimsel şartlarda yapılmış hekimlik bizim ilk misyonumuz. Bu koşullarda hem hasta kaliteli sağlık hizmeti alacak, hem hasta sayısı azaltılacak. Acil servislere bu kadar başvuru olmasıyla acil olmayan başvurular nedeniyle, gerçek acil hastasına hizmet verememek demek. Bir kalp krizinin, grip olmuş hastayla aynı yerde değerlendirildiği servisler kabul edilebilir değil. Sendika olarak nitelikli sağlık hizmetini savunuyoruz” diye konuştu.
‘Tükenmişlik sendromu içerisindeler’
Çalıştayı Türkiye’de acil hizmetlerde yaşanan sorunları ve afet ile ilgili konuları konuşmak için gerçekleştirdiklerini belirten Hekim Birliği Sendakikası Genel Başkan Yardımcısı Dr. Özgür Cengiz de “Türkiye’de sağlık hizmetlerini en çok yoğunluğun ve şiddetin en çok yaşandığı alanlar acil servisler. Bu yoğun hizmeti veren hekimlerimiz maalesef şiddete maruz kalıyorlar. Bu arkadaşlarımız artık tükenmişlik sendromu içerisindeler. Resmi tatillerde, bayramlarda herkes evinde olurken hekimlerimiz 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Acil servislerde mesai saatlerinde dışarısında herhangi bir ücretlendirme yok. Bu ücretlerin değiştirilmesini, acillerde çalışan hekimlerimize yıpranma payının arttırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.