TUS ve DUS Mesleki bilgi puanı kesintisi yüzde 2’den yüzde 5’e çıktı !
TUS ve DUS eğitim yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Mesleki bilgi puanı kesintisi yüzde 2’den yüzde 5’e çıktı. Asistan hekimler yeni yönetmeliğin bölüm değişikliğinin önünde engel olacağını söylüyor.
Bundan sonraki sınavda yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanı %5 oranında düşürülür:
a) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde.
b) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda.
c) Bir uzmanlık programına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda.
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile Diş Hekimliğinde Uzmanlık (DUS) eğitimi yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. 16 Mayıs tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karara göre sınavda yüzde 2 olan esas mesleki bilgi puanı kesintisi yüzde 5 olarak değiştirildi.
Değişikliği mobbing olarak değerlendiren asistan hekimler karara tepki gösterdi. Sınav puanlarındaki kesintilerin tümüyle kaldırılması gerektiğini söyleyen Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Togay Yılmaz, kararın bölüm değiştirmek isteyen asistan hekimleri aynı bölümde kalmaya zorlayacağını, yapılması gerekenin asistan hekimlerin hak ve özgürlüklerinin yasal güvenceler ile sağlanması olduğunu söyledi.
“ASİSTAN HEKİMLERİN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ YASAL GÜVENCELERLE SAĞLANMALIDIR”
Değişikliğe dair konuştuğumuz ATO YK üyesi Dr. Togay Yılmaz, yeni yönetmeliği olumsuz değerlendirdiklerini, sınav puanlarındaki kesintilerin tümüyle kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Yılmaz,
“’Resmi Gazetede yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’ndeki değişikliğe göre, uzmanlık eğitimi aldıkları bölümlerden ayrılmak isteyerek yeniden sınava giren asistan hekimlerin sınav puanlarındaki kesinti yüzde 2’den 5’e çıkarıldı. Yeni uygulamaya şunu doğruyor; bir alanda eğitim alırken sınava giren asistan hekimin sınav puanı düşürülüyor. Şöyle ki; diyelim ki asistan hekim 70 puan aldı, bu 66,5’e düşüyor ve bu puanla tercih yapabiliyor. Haliyle bu değişiklik, hayal ettiği bir eğitim ortamına kavuşamayan, beklentileri karşılanmayan yahut zorbalık gören ve bunların sonucunda karar değiştirerek başka bir bölüme yerleşmek isteyen asistan hekimleri yine aynı bölümde devam etmeye zorlayacak bir adımdır. Bu yüzden yeni yönetmeliği son derece olumsuz bir adım olarak değerlendiriyoruz”
dedi.
Genç hekimlerin mesleki yaşamlarını ve istedikleri bölümlerde eğitim alabilme özgürlüğünü doğrudan kısıtlayan bu uygulamadan ivedilikle vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Sınav puanlarındaki kesintiler tümüyle kaldırılmalı, asistan hekimlerin hak ve özgürlükleri yasal güvencelerle korunmalıdır. Asistan hekimler için bir adım atılacaksa bu yönde atılmadır” diye ifade etti.
“ASİSTAN HEKİMLERİN NEDEN İSTİFA ETTİĞİNİ SORAN YOK”
Yeni yönetmelik değişikliğine çok sayıda hekim, sosyal medya hesabı X (eski adıyla Twitter) üzerinden tepki verdi:
“Yanlış karar , asistanlar istifa etmesin diye yapılıyor ama asistanların neden istifa ettiğini soran yok, Mobbing almış başını gitmiş, klavuzu karga olanın burnu .. çıkmaz misali. Hoca neyse asistan da o oluyor, hoca mobbingçiyse asistanda o oluyor maalesef,sonra gelsin istifalar”
“Sağlıkta şiddet, mobing, aşırı iş yüküyle yüzleşen hekimler kendilerini kurtarmak isterken 3 istifa hakkı, istifa sonrası cezalar, tus puanı kesintileriyle onlara engel olundu. Sistemi düzelteceklerine bizi içine hapsettiler. Yine harika bir çözüm tebrikler”
Kaynak: Evrensel