Türk Hemşirenin Amerika’ya uzanan kariyer serüveni !
Kızlar Soruyor‘ da “12-18 Mayıs Hemşireler Haftası kutlu olsun. Tüm sağlık çalışanlarımız iyi ki var.Biz de bu önemli haftada yetenekleri ülke sınırlarını aşan, Amerika’da Hemşirelik yapan Gizem Tanrıseven’i konuk etmek istedik.” diyerek özel röportaj paylaştı.
“Gizem Tanrıseven sağlık sektörü gibi zor bir alanda yetenekleri ve özverisi ile kendini ispatlamış, ana dilinin konuşulmadığı bir ülkede mesleğini yapan çok başarılı bir Hemşire. Gizem Hanım’ın kariyer hikayesinde KızlarSoruyor da var, daha önce bir süre ekip arkadaşımız olarak bizimle çalışmıştı. Bu sebeple kendisi ile röportaj yapmak bizim için çok kıymetli, kendisine çok teşekkür ederiz.
Gizem Hanım bugün bize mesleğinin zorluklarını, güzelliklerini, başka bir ülkede mesleğini yapmanın avantaj ve dezavantajlarını anlatacak. Umuyoruz ki, bu keyifli röportaj hemşire olmak isteyen gençlere ilham olacak.
Röportajımızı okuduktan sonra cevaplarını bizimle paylaşmayı unutma!
Gizem Hanım, öncelikle sizi biraz tanıyalım, ne zaman, nerede doğdunuz, eğitim hayatınız nerelerde geçti? Bize kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, Gizem ben. Balıkesir Ayvalıklıyım. Memur bir ailenin çocuğu olduğum için eğitim hayatım değişik yerlerde geçti. En son hemşirelik eğitimimi Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde tamamladım. Sonrasında İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisansımı bitirdim.
Şu anda Amerika’da büyük bir hastanede hemşirelik yapıyorsunuz, Amerika’ya uzanan kariyer serüveniniz nasıl başladı ve gelişti?
Amerika serüvenim yıllar önce bir doktora programıma başvurup kabul alamam ile başladı. Yeterli dil puanı alamamıştım. Sonrasında çalışmayı bırakıp Türkiye’deki kariyerime odaklanmıştım. Yıllar sonra eşimle birlikte gezmeye geldik ve taşınma fikrimiz o şekilde oluştu. Burada Hemşirelik yapabilmeniz için birtakım sınavlardan geçmeniz ve eğitiminizi onaylatmanız gerekiyor. Sınavları verip evrakları tamamladıktan sonra Amerika’da hemşirelik yapmaya hak kazandım ve sonra hemen iş buldum. Zaten Amerika’da hemşirelik alanında açık çok olduğu için iş bulamamanız mümkün değil.
Mesleğinizi hem Türkiye’de hem Amerika’da yaptınız. İki ülke arasındaki farklılıklar neler? Yurt dışında bu işi yapmak isteyen gençlere ne tavsiye edersiniz?
Aslında çok fark var. Temelde aynı işi yapıyor olsanız da değişik şekillerde yapılıyor. Bir kere teknoloji çok iyi kullanılıyor. Türkiye’de sürekli kağıt dosyaları dolduruyorduk, iş yükünü çok arttıran aynı zamanda hasta güvenliğini çok zedeleyen bir uygulama. Amerika’da her şey hemşirenin yoğun iş yükünü kolaylaştırmak için dizayn edilmiş, elektronik ve güvenli.
Sağlık çalışanları arasında hiyerarşi yerine takım çalışması mevcut. Doktorlar, hemşireler, teknikerler yani tüm sağlık çalışanları hep iş birliği içinde. Hiç kimse birbirine üstünlük sağlamaya çalışmıyor. Türkiye’de bazen doktor olmayan kesim asistan sanılıyor.
Sürekli öğrenebildiğiniz bir ortam var. Hata yapsanız da çalışma arkadaşlarınız arkanızdan sizin hatalarınızı takip etmiyor. Hatalar hem düzeltilebilir gözü ile bakılıyor hem de başarılar daha fazla öne çıkarılıyor. Genelde Türkiye’de hatalar ortaya çıkarılmaya çalışılıyor ve sürekli bir suçlama psikolojisi baskın.
Amerika’da hemşirelerin meslekte daha fazla sorumluluğu ve daha fazla otonomisi var. Eğer hemşire olarak yanlış gördüğünüz bir şey varsa, mesela hasta güvenliği söz konusu ise planlanmış bir ameliyatın olmasına bile karşı çıkabilirsiniz. Bunun bir örneğini bizzat yaşadım.
En önemlisi de yaptığınız iş değerli. Hem halkın gözünde hem de yöneticilerinizin hem de devletin gözünde… Bence Türkiye’de sadece hemşirelik alanında değil tüm sağlık sisteminde kültür değişimine ihtiyaç var.
Mesleğinizin zorlukları neler? Kariyer yolculuğunuzda “kadın” olduğunuz için zorlandığınız bir durum yaşadınız mı? Bu durumlarda kişisel çözüm öneriniz nedir?
Türkiye’de farklı durumlarda kadın olarak çok zorlandığım oldu. İlginçtir kadın olduğum için hemşirelikte zorlanmadım çünkü kadınların çoğunlukla olduğu bir meslek. Türkiye’de meslekte en çok zorlandığım sanırım değer görmemekti. Zaten en çok o yüzden başka bir ülkede mesleğimi yapmak istedim.
Kariyerinizi inşa ederken ya da kariyeriniz boyunca siz kimlerden ilham aldınız? Kimleri ilham verici buluyorsunuz?
Açıkçası bana hemşire olarak örnek olacak birisi yoktu etrafımda. Ancak babamın desteği ile mesleğe adım attım diyebilirim. Ancak şu anda mesleğin içindeyken ilham verici çok insan olduğunu görüyorum. Özellikle hastanelerde ve kliniklerde işini çok iyi yapan hemşireler var. Aynı zamanda bu kişiler çok da iyi hemşireler yetiştiriyorlar. Yeni işe başlayan arkadaşlarımıza çok iyi örnek oluyorlar. Bu sayede kliniklerde ve hastanelerde çok iyi hasta bakan, işlerini layıkı ile yapan her hemşireye teşekkür ediyorum, sayenizde mesleğimizin değeri artıyor.
Genç kadınlara içlerindeki gücü fark edip kariyer yolculuğunda durmadan ilerlemesi için ne tavsiye edersiniz?
Hemşirelik mesleği gerçekten fırsatlarla dolu bir meslek aslında. Çünkü hemşire olarak sağlık sisteminin en temel seviyesini görüyorsunuz ve her aşamasında yer alıyorsunuz. Bu yüzden kariyer olarak da çok seçeneğiniz var. Sadece hastanede çalışmak zorunda değilsiniz. Ya da sadece hastalarla beraber olmak zorunda da değilsiniz. Sağlık alanının pek çok aşamasında yer alabilirsiniz. Sadece hemşire olarak kendinizi bilgi ile donatmalı ve yeterince deneyim kazanmalısınız. Biz kadınlar böyle güzel bir meslekte önüne çıkan fırsatları çok iyi değerlendirebilecek güçteyiz.
Bu mesleği seçmeye nasıl karar verdiniz? Bir hemşire olarak 12 Mayıs Hemşireler Günü’nde bu mesleği okumak ya da yapmak isteyen genç kadınlara ilham olmak için ne söylemek istersiniz?
Ben meslekte 13. yılımı yaşıyorum. Türkiye’de sağlık sisteminin her aşamasını gördüm diyebilirim. Yatak başı hemşireliği denen en temel düzeyden yöneticiliğe kadar pek çok seviyede bulundum. Ben deneyimli bir hemşire olarak yeni arkadaşlara mutlaka mesleğimi öneriyorum. İnsanların en zor ve hassas zamanlarını görüyorsunuz.
Elbette zorlukları da var. Ancak kendilerini sürekli geliştirmeleri gereken bir alan olduğunu da hatırlatmak istiyorum. Çünkü kendinizi geliştirdikten sonra öz güveniniz artacak ve mesleğinizi daha iyi yapacaksınız. Bu sayede fırsatlarla dolu bir kariyeriniz olacaktır.
İlham veren bu kariyer yolculuğunun ve verdiğiniz önerilerin birçok gencin yoluna ışık tutacağına eminiz. Bu keyifli röportaj için tekrar çok teşekkür ederiz. “