Türk diş hekimi: ‘Birleşik Krallık, dünyanın en kötü dişlerine sahip ‘
SAĞLIK PERSONELİNE ÖZEL 3.SAYFA HABERLERİ – Türk diş hekimi, İngiltere’deki başarısız diş hekimliği sistemini gerekçe göstererek Türkiye’de diş tedavisi olmak isteyen İngilizlerin sayısında artış olduğunu açıkladı.
Yüksek maliyetler ve randevu almakta karşılaşılan güçlükler nedeniyle müşterilerinin %60’ından fazlasını İngilizlerin oluşturması, Birleşik Krallık’ın diş sağlığı sisteminde acilen reform yapılması gerektiğinin altını çiziyor Türk bir diş hekimi, İngiliz gazete Daily Mail’e yaptığı açıklamada Birleşik Krallık’taki diş bakımının durumuna tepki göstererek, Ulusal Sağlık Hizmetinin (NHS) hastalarını yüzüstü bıraktığını ve bunun da yurtdışında diş tedavisi görmek isteyen İngiliz vatandaşlarının sayısında artışa yol açtığını iddia etti.
Dr. Gülay Akay, 15 yıllık tecrübeye sahip deneyimli bir diş hekimi. Akay, 2019 yılında Türkiye’de tedavi olmak isteyen İngiliz hastaların sayısındaki artışın şimdi bir gelgit dalgasına dönüştüğünü açıkladı.
Geçen yıl 2.200’den fazla İngiliz hasta Türk hastanelerinde diş tedavisi görürken, bu yıl bu sayının 5.500’e fırlaması ve müşterilerinin %60’ını oluşturması bekleniyor.
Bu endişe verici eğilim, İngiliz vatandaşlarının NHS diş hekimlerinden randevu almakta zorlanmalarına ve Birleşik Krallık’taki özel bakım maliyetlerinin pek çok kişi için engelleyici olmasına bağlanıyor.
Hastaların yüzde 80’inin diş sağlığı kötü durumda
Akay, İngilizlerin diş sağlığının “açık ara en kötü durumda” olduğunu söyledi. Birleşik Krallık’taki hastalarının en az %80’inin kötü diş bakımından kaynaklanan altta yatan tıbbi sorunlar sergilediğini belirtti.
“O kadar çok acı çeken insanlar görüyoruz ki, kendi dişlerini ayakkabı bağcıklarıyla çekmeye veya kronlarını tutkalla sabitlemeye başvuruyorlar”
dedi.
Durum öyle bir noktaya geldi ki, hastalar yıllarını uygun bakımdan yoksun geçirdi ve acılarını hafifletmek için aşırı önlemlere başvurdu.
Yılda 250 bin kişi diş tedavisi için geliyor
Türk Diş hekimleri Birliği, çoğunluğu İngiliz olmak üzere yılda yaklaşık 250.000 yabancı kişinin, tedavinin uygun maliyetli olması nedeniyle diş prosedürleri için Türkiye’ye seyahat ettiğini tahmin ediyor.
Akay, sağlık turizminin güvenliğine ilişkin endişeleri kabul etmekle birlikte, Türk hastanelerinde görülen şok edici vakaların, İngiliz diş hekimlerinin standartlarını eleştirecek konumda olmadıklarını gösterdiğini söyledi.
Akay, krize en büyük katkıyı yapan unsurlardan biri olarak İngiltere’de son on yılın en düşük seviyesinde olan NHS diş hekimi sayısındaki azalmaya işaret etti. İngiliz Diş hekimleri Birliği tarafından kısa süre önce yapılan bir anket, ankete katılan diş hekimlerinin yarısının pandemiden bu yana NHS çalışmalarını azalttığını ve %43’ünün özel muayenehaneye geçmeyi planladığını ortaya koydu.
Kendi dişlerini kendileri çekiyor
Türk diş hekimi, İngiliz hastaların Türkiye’de tedavi görerek elde edebilecekleri tasarrufun altını çiziyor. NHS tedavisine erişemedikleri için diş çekimi için kendin yap yöntemlerine başvuran hasta vakalarının altını çizdi.
Denizaşırı tedavinin kalitesiyle ilgili endişelere rağmen Akay, saygın Türk kliniklerinin yüksek standartlara bağlı kaldığını garanti ediyor. Kapsamlı konsültasyonları, diş hekimliği ekipleri arasında kapsamlı tartışmaları ve bağımsız değerlendirmeleri uygulamalarının önemli yönleri olarak belirtiyor.
Birleşik Krallık’ı NHS diş hekimliğindeki krizi ele almaya çağıran Akay, nüfusun yeterli diş hekimliği bakımı almasını sağlamak için diş hekimlerine uygun tazminat ve özel kliniklerde makul fiyatlandırma ihtiyacını vurguladı.
İngiliz ‘sağlık turistleri’ yurtdışında alternatifler aramaya devam ederken, Türk diş hekimlerinin açıklamaları, Birleşik Krallık’ın diş sağlığı sisteminde acil reform ihtiyacına ışık tutuyor.