Sağlıkta Şiddete Önlemek Amaçlı Panik Butonu Talebi !
Genel Sağlık– İş Sendikası Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, Şanlıurfa’da yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili
“Sağlıkta şiddetin önüne geçebilmek için en önemli faktör caydırıcı cezalar ve yasalardır. Önleyici tedbir için panik butonu konulmalı”
dedi.
Türkiye gündeminden neredeyse hiç düşmeyen konulardan birisi olan sağlıkta şiddet hafta sonu Şanlıurfa’da yaşanan olay ile tekrardan gündeme geldi.
Gazetemize konuşan Genel Sağlık– İş Sendikası Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, son olarak Şanlıurfa’da yaşanan sağlıkta şiddet olaylarıyla ilgili
“Sağlıkta şiddetin önüne geçebilmek için en önemli faktör caydırıcı cezalar ve yasalardır. Önleyici tedbir için panik butonu konulmalı”
dedi.
Şahin, “Sağlıkta şiddetin önüne geçebilmek için en öneli faktör caydırıcı cezalar ve yasalardır. Önleyici tedbir almak için panik butonu konulmalı” dedi. Şahin ayrıca, “Genel bir sistem oluşturarak daha önce şiddete meyilli hastalar muayene olurken yanında kolluk kuvvetlerinin refakati ile muayene edilebilinir. Şiddet sadece vatandaştan kaynaklanan bir olay değil. Aslında sağlıkta şiddetin sebeplerinden biriside sağlık hizmetlerinin imkanlarından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
ÖRNEK BİR ÇALIŞMA
Şahin, “Sağlıkta şiddetin önüne geçmek için yasaların ve cezaların caydırıcı nitelikte olması gerekiyor. Maalesef ki cezalar ve kamu spotları gibi önlemler yetersiz kalmaktadır. Caydırıcı cezalar ve uyarıcılar olması gerekiyor. Örnek olarak Hacette Üniversite Hastanesini verebiliriz. Hastane yönetimi çok başarılı bir uygulama ile asansörlere poliklinik kapılarına beyaz kod ile alakalı bilgilendirme yaparak vatandaşlara uyarı niteliğinde tablalar koymuş. Bu hatırlatmalar biraz olsun hastaları şiddetten uzak durmalarına karşı önleyici sistem olmuş diyebiliriz. Bu çalışma Sağlık Bakanlığı tarafından bütün hastanelere konulabilir” önerilerinde bulundu.
ÖNLEYİCİ TEDBİR OLUR
“Bizce panik butonu şart haine geldi. Hastanelerdeki bütün doktorların masasına güvenlik görevlilerini ya da hastane polisini uyaran bir olay olduğunda onları harekete geçirecek panik butonu konulmalı” ifadeleri ile panik butonuna dikkat çeken Şahin, “Bu gibi basit şeyler ile şiddetin bir nebze önüne geçebiliriz. Genel bir sistem oluşturarak daha önce şiddete meyilli hastalar muayene olurken yanında kolluk kuvvetlerinin refakati ile muayene edilebilinir. Zaten böyle bir sistem konulduğunda hastalar adımız çıkmasın diye daha sakin daha yapıcı bakacaktır. Bu şekilde önleyici tedbirler alınır”
dedi.
HİZMETLER GELİŞTİRİLMELİ
Genel Sağlık İş Sendikası Ankara İl Başkanı Şenol Şahin son olarak şu hususlara değinerek açıklamalarına son verdi;
“Bu durum sadece vatandaştan kaynaklanan bir olay değil. Aslında sağlıkta şiddetin sebeplerinden biriside sağlık hizmetlerinin imkanlarından kaynaklanıyor. Hastalar istedikleri hizmeti alamadıklarında şiddete yöneliyor. Bizim sağlıkta şiddete karşı alınan önlemlerin yanı sıra sağlık hizmetlerimizi de geliştirmemiz gerekir. Şiddetin birçoğu bu yetersizlikten kaynaklanıyor. Biz sağlık sistemi geliştikçe şiddetin azalacağını düşünüyoruz. Bizimde sendika olarak sağlıkta şiddet yasası ile tasarı çalışmalarımız var. Milletvekilleri ile görüşmelerimiz var. Sendika olarak ayrıca, sağlıkta şiddet konusunda eğitimler konferanslar veriyoruz. Bu gibi konuların eğitimini çeşitli hastanelerde veriyoruz. Hastane yönetimleri eğitimler konusunda destek vermeye çalışıyor. Burada en önemli etken caydırıcı yasalar ve önleyici tedbirler ile şiddetin önüne geçilmesi yasalar çok önemli.”
Kaynak:Faruk Gökyurt/ gazeteilksayfa.com