Sağlık Personelinin Giyeceği Formayı bile sağlayamaz hale geldi !
Ulusal Basın yazdı : Giyim yardımı adı altında sağlık personeline ödenen para enflasyon karşısında cüce kaldı. Devlet, kamu hastanelerinde çalışan sağlık personelinin görevi başındayken giyeceği zorunlu kıyafet ve üniformayı bile sağlayamaz hale geldi.
Sözcü’den Erdoğan SÜZER’in haberine göre; Sağlık çalışanlarına giyim yardımı adı altında 486 lira ödenek tahsis edildi.
Ebe, hemşire, anestezi teknikeri gibi çeşitli sağlık personelinin, bu parayla 2 forma, 1 çift ayakkabı, 2 bone, 1 önlük 2 çift çorap alabileceği hesaplandı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığının yaptığı hesap çarşı pazara uymadı.
Devletin yardım parasıyla bir önlüğü zor alan sağlıkçılar, listede yazan zorunlu giyecekleri alabilmek için ceplerinden 7 kat fazla ödeme yapmak zorunda kaldı.Hazine ve Maliye Bakanlığı 9 Mart 2023’te yayımladığı bir genelgeyle sağlık personeline yardım adı altında ödenecek giyeceklerin bedellerini tek tek belirledi.
Sağlık çalışanlarına sadece 171 TL giyim yardımı, Bu Paraya Gri Eşofman Altı Etmiyor ! haberinde yazmıştık.
Bakanlık 2 adet hemşire formasının 209.92 TL, 1 çift ortopedik, terletmeyen, CE standartlarına uygun ayakkabının 136.53 TL, 2 adet kepin (bone) 72.68 TL, 2 çift çorabın 18.68 TL ve 1 adet doğum önlüğünün de 48.81 liraya alınabileceğini tahmin etti.
Genel Sağlık-İş Sendikası, bu giyecekleri piyasadan satın aldı, ortaya büyük bir fark çıktı. Sendika, Bakanlığın 209.92 tahmin ettiği 2 adet hemşire formasını piyasadan en uygun bin 170 liraya alabildi.
Aynı şekilde Bakanlığın 136.53 lira ödenek tahsis ettiği ortopedik ayakkabı çarşıda bin 500 lira tuttu. Çarşıda 2 adet kep (bone) 200 TL, 2 çift çorap 100 TL ve 1 adet doğum önlüğü de 400 liraya alınabildi.
2 BİN 883 TL FARK ACİL ÖDENMELİ
Genel Sağlık-İş Başkanı Dr. Derya Uğur, bakanlığın belirlediği yardım ödeneklerinin çarşı pazardaki gerçek fiyatlar karşısında gülünç kaldığını söyledi.
Sağlıkçıların kendi cebinden ödemek zorunda kaldığı 2 bin 883 liralık farkın acil olarak kendilerine ödenmesini isteyen Dr. Uğur, “sağlık personeline belirli bir kıyafeti giyme zorunluluğu getirip, bu kıyafetin maliyetini yine sağlık personeline yüklemek sosyal hukuk devletinde kabul edilemez” dedi.