Sağlık Bakanlığı’nda Boşanma Nedeniyle Tayin Hakkı
Sağlık personeli, Boşanma sonrası Tayin İsteyebilir mi?
Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan memurların boşanma durumunda tayin hakkı bulunmaktadır. Bu hak, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği‘nde düzenlenmiştir. Boşanma nedeniyle tayin talebi, memurun kendi isteği üzerine gerçekleştirilir ve belirli şartlara bağlıdır.
İçerik Başlıklarımız
Boşanma Nedeniyle Tayin Şartları
Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan bir memurun boşanma nedeniyle tayin talebinde bulunabilmesi için aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir:
- Memurun boşanma davası açmış veya boşanma kararı kesinleşmiş olmalıdır.
- Boşanma nedeniyle tayin talebi, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 6 ay içinde yapılmalıdır.
- Talep edilen yerde, memurun boşanma nedeniyle tayin talebi için uygun kadro bulunmalıdır.
Tayin Süreci
Boşanma nedeniyle tayin talebi, memurun bağlı bulunduğu kuruma yazılı olarak yapılır. Kurum, talebi değerlendirerek gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder. Uygun kadronun bulunması durumunda, memur talep ettiği yere atanır.
Aile Birliği ve Sosyal Yaşam
Boşanma nedeniyle tayin hakkı, memurun aile birliğinin korunması ve sosyal yaşamının iyileştirilmesi açısından önemli bir düzenlemedir. Boşanma sonrası yeni bir hayata başlayan memurların, aileleri ve yakınları ile birlikte olabilmesi psikolojik açıdan olumlu sonuçlar doğurur.
Sağlık bakanlığı boşanma nedeniyle tayin Özetle
Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan memurlar, boşanma durumunda belirli şartlar altında tayin talebinde bulunabilmektedir. Bu hak, aile birliğinin korunması ve memurun sosyal yaşamının iyileştirilmesi açısından önemli bir düzenlemedir. Boşanma nedeniyle tayin talebi, ilgili mevzuatta belirtilen süre ve şartlar çerçevesinde gerçekleştirilir.
Devlet memurları eşlerinden boşanmaları durumunda başka bir yere tayin isteyebilir mi? Memurlar boşanmayı gerekçe gösterdiklerinde farklı bir yere tayin hakları doğar mı? Boşanan memurun nakil hakkı bulunuyor mu? Memurların tayin yani yer değiştirme olarak bilinen hakları için Genel Çerçeve Yönetmeliği de değerlendirilmelidir. Bu yönetmelikte boşanma durumu bir tayin sebebi olarak kabul edilmiştir.
Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte memurun talebine bağlı olarak
- Sağlık,
- Aile birliği,
- Engellilik durumu
- Can güvenliği
mazeretlerine yer verilmiş ancak boşanmaya bağlı yer değişikliği imkanı düzenlenmemiştir.
Söz konusu yönetmelik mahiyeti itibariyle genel (çerçeve) yönetmeliktir. Diğer taraftan, kamu kurumlarının kendi personellerine yönelik olarak yer değiştirme suretiyle atamaya ilişkin yönetmelik çıkarma ve bu yönetmelikte de boşanmaya bağlı yer değişikliğine imkan sağlanması mümkündür.
Örneğin Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 16. Maddesinin (c) Bendine göre personelin eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının boşanma tarihinden önce ikamet ettiği ile veya D ve C hizmet grubu illerden birine ya da halen görev yaptığı hizmet bölgesi ve grubu esas alınarak boşanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir.
Boşanmada Memurlar Tayin İsteyebilir Mi?
Evlenerek mutlu bir birliktelik umut eden çiftler, bazen işlerin yolunda gitmemesi neticesinde boşanabiliyor. Boşanma davalarında her iki taraf da kendi yoluna devam etme aşamasında çeşitli sıkıntılar yaşayabiliyor. İlişkinin sona erdirilmesiyle duygusal açıdan bu duruma alışmak kadar eşlerin yeni bir hayat düzeni oluşturması da çok zor olabiliyor. Hayatlarına farklı yönlerde devam edecek olan çiftlerin bazı durumlarda şehir değiştirmeleri de gerekebiliyor.
Şehir değiştirmenin zorunlu olduğu boşanmalar sonrası iş hayatı da bu gelişmelerde etkileniyor. Boşanma sonrası şehir değiştirmek zorunda kalan kişiler memur ise farklı süreçler devreye giriyor. Çünkü memurların boşanma sonrası tayin istemelerine ilişkin düzenlemeler kanunlarla belirlenmiştir. Her memur için çalıştığı kamu kurumuna bağlı olarak yönetmelikle değişmekle beraber, boşanmalarda memurlara tayin hakkı verilmektedir.
Sağlık Bakanlığı Boşanma Nedeniyle Tayin
Bu kurumlara örnek olarak Sağlık Bakanlığı Personelleri ile Milli Eğitim Bakanlığı personellerinin durumlarını mercek altına alalım. Sağlık Bakanlığında görevli memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 ikinci maddesinde hükümler çerçevesinde boşanma sonrası tayinlerini isteme haklarına sahiptir.
Yine Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 16. maddesi de boşanma durumunda memura tayin istemem hakkı verilir. İlgili yönetmelik maddesinde şöyle denilmiştir:
Sağlık bakanlığı boşanma sonrası tayin
“Eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının boşanma tarihinden önce ikamet ettiği ile veya D ve C hizmet grubu illerden birine ya da halen görev yaptığı hizmet bölgesi ve grubu esas alınarak boşanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir”