Sağlık Personelleri ve Sağlık Bakanlığı Özel Eğitim Haberleri

SAĞLIK ÖNLİSANS MEZUNLARININ SAĞLIK LİSANS TAMAMLAMALARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Amaç ve kapsam
Madde 1 – Bu Usul ve Esaslar, 2014 yılında yayınlanan 6569 sayılı Kanun gereğince, 19.11.2014 tarihine kadar ebelik ve hemşirelik önlisans programlarından mezun olanların kendi alanlarında, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği diğer sağlık önlisans programlarından mezun olanların ise Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği alanlarda lisans tamamlamalarına
ilişkin hususları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Dayanak
Madde 2 – Bu Usul ve Esaslar, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa 6569 sayılı Kanunla eklenen geçici 69’uncu maddeye dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 3 – (1) Bu Usul ve Esasların uygulanmasında;
a) Önlisans : Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, en az iki yıllık bir programı kapsayan nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden programı,
b) Sağlık Lisans Tamamlama: Sağlık önlisans mezunlarına lisans yeterliliklerini
kazandırmaya yönelik, en az iki yıllık bir programı kapsayan yükseköğretim
programını,
c) Yerleştirme puanı: Sağlık önlisans mezuniyet not ortalamalarının 2 katı alınarak
hesaplanan puanı,
d) Not Dönüşüm Tablosu: Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen 4’lük
sistemdeki notların 100’lük sistemdeki karşılıklarını,
e) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu, ifade eder.

Başvuru
Madde 4- (1) 2014 yılında yayınlanan 6569 sayılı Kanun gereğince, 2547 sayılı Kanuna göre kurulan yükseköğretim kurumlarının ebelik ve hemşirelik önlisans programları ile YÖK tarafından belirlenen sağlık önlisans programlarından 19.11.2014 tarihinden önce mezun olarak diploma alanlar programa başvurabilirler.
(2) İlan edilen programlara başvuru, tercih ve yerleştirme işlemleri merkezi sistem üzerinden yapılır.

Kontenjanlar
Madde 5- Sağlık lisans tamamlama yapılabilecek lisans programları ve kontenjanları Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenir.

İlan
Madde 6- (1) Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nca belirlenen Üniversite/Fakülte/Program ve Kontenjanlar ilan edilir.

Tercih ve Değerlendirme
Madde 7- (1) Adaylar sağlık önlisans mezuniyet not ortalamalarından elde edilen yerleştirme puanlarına göre yerleştirilir.
(2) Adayların yerleştirme işlemlerine esas olacak önlisans mezuniyet tarihi, mezuniyet alanı ve mezuniyet not ortalamalarında YÖKSİS verileri kullanılır.
(3) Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında önlisans mezuniyet not ortalamalarının 100’lük sistemdeki karşılıkları kullanılır. 4’lük sistemden mezun olan adayların not ortalamaları
YÖK’ün dönüşüm tablosu kullanılarak 100’lük sisteme dönüştürülür.
(4) Adaylar en fazla 20 tercih yapabilir.
(5) Başvurusu alınan adaylar yerleştirme puanlarına ve tercihlerine göre sıralamaya tabi tutularak merkezi sistemle yerleştirilir.
(6) Adayların yerleştirme puanlarının eşit olması durumunda yaşı küçük olan adaya öncelik verilir.
(7) Bir önceki yıl programa yerleşen adayların yerleştirme puanları % 50 oranında düşürülür; bu kapsamda yerleşip mezun olan adaylar ise yeniden başvuru yapamazlar.

Bildirim
Madde 8- Merkezi sistem üzerinden ilan edilen sonuçlar adaylara tebliğ niteliğini taşıdığı için posta yolu ile adayların ikamet adresine herhangi bir bildirim yapılmaz.

Kayıt, Eğitim – Öğretim Süreci
Madde 9- (1) Yerleştirme sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt ve elektronik kayıt işlemleri YÖK tarafından ilan edilecek tarihlerde yapılacaktır. Bu süreler içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir.
(2) Adayların kabulü, ders intibakları, programdan çıkarılmaları ile eğitim-öğretim ve sınavlara ait işlemler hakkında karar verme yetkisi yükseköğretim kurumlarının ilgili fakülte yönetim kurullarına ait olduğundan, söz konusu işlemler rektörlüklerce yürütülür.
(3) Yükseköğretim kurumları, eğitim-öğretimi desteklemek amacıyla uzaktan öğretim kapsamındaki bazı dersleri, derslerin belirli kısımlarını, uygulamaları ve stajları örgün öğretim bileşenlerini içerecek şekilde tasarlayabilir.

Katkı Payı ve Öğrenim Ücreti
Madde 10- Lisans programlarına ilişkin belirlenen katkı payı/öğrenim ücretini ödemeleri gerekmektedir.

Diploma
Madde 11- Sağlık Lisans Tamamlama programlarını başarı ile bitirenlerin diplomalarının ön yüzüne “6569 Sayılı Kanun Uyarınca Sağlık Lisans Tamamlama Programını Bitirerek Mezun Olmuştur.” ibaresi konulur.

Lisans Tamamlamada Uygulamalı Eğitimler
Madde 12- Sağlık Lisans Tamamlama kapsamında verilecek eğitimler, üniversite sağlık uygulama araştırma merkezleri (üniversite hastaneleri) ile Sağlık Bakanlığına bağlı hastane ve birimlerde verilecektir. İlgili eğitimler yükseköğretim kurumlarının yapacağı düzenlemeler kapsamında yürütülecek olup uygulamaların yürütülmesi aşamasında Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri ile de koordineli çalışılabilir.
Bu usul ve esaslarda yer almayan hususlar için ilgili yükseköğretim kurumunun eğitim öğretim yönetmeliği esas alınır.

Tereddütlerin Giderilmesi
Madde 13– Bu Usul ve Esasların uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Yürütme Kurulu yetkilidir.

Yürürlük
Madde 14- Bu Usul ve Esaslar Yükseköğretim Yürütme Kurul Kararı ile yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 15- Bu Usul ve Esasları, Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.

0 0 oylar
İçeriği Puanla
Abone Ol Bildirim Al
Bildir
guest
0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli, lütfen yorum yazın..x
Memur Maaş Zam Haberleri Bu Kayıt Konuşulur Yok Artık Doktorun Benzerliği Şaşırttı! Sağlık personeli hac test soruları Memur Sağlık Personeli Haberlerinde 112 Acil Fm’in yeri Bugün Meydana Gelen Ambulans Kazaları! Akraba Evliliği Öncesi Bir Düşünün Sağlıkçı Maaş Doğru bilenen ilk yardım yanlışları Çiğli’de Hastane Yemekleri Eylemi

Reklam Engelleyici Algılandı!!!

Reklam engelleyici kullanıyorsanız kapatmalısınız..