Sağlık Çalışanlarının Bedenen ve Ruhen Tükenmişlik Yaşıyor !
SAĞLIK PERSONELİNE ÖZEL 3.SAYFA HABERLERİ – Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan SES üyeleri, sağlık çalışanlarının bedenen ve ruhen tükenmişlik yaşadığına dikkat çekerek, daha iyi çalışma koşulları ve yeterli personel istediklerini belirtti.
SES İzmir 1 No’lu Şube İş Yeri Temsilciliği tarafından Başhekimlik binası önünde yapılan basın açıklamasında, sağlık emekçilerinin yoğun iş yükü altında hizmet verdiği ve bu durumun bedensel ve ruhsal tükenmişlikle sonuçlandığı vurgulandı. Açıklamada,
“Sağlık çalışanlarının bedenen ve ruhen tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya olduğu, hastalara daha iyi hizmet verebilmenin yolu çalışma koşullarımızın düzeltilmesi, yeterli sayıda ve dinlenmiş sağlık çalışanlarıyla olur”
denildi.SES İzmir 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Olcay Tekin, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre haftada 55 saatin üzerinde çalışmanın kalp krizi ve iskemik kalp hastalıkları riskini arttırdığına dikkat çekti. Tekin,
“Birçok çalışanın geçici görevlerle İzmir Şehir Hastanesi’nde görevlendirilmesi, şubat ayı itibariyle EYT düzenlemesi ile sağlık çalışanları emekliye ayrılarak sağlık hizmeti üreten aktif çalışan sayımız düşmüştür. Bu durum sahada daha fazla nöbet daha fazla mesai olarak karşımıza çıkmaktadır”
şeklinde konuştu.
Sağlık çalışanlarının “Köle değil sağlıkçıyız biz” ve “İnsanca çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz” gibi sloganlarla taleplerini dile getirdiği basın açıklamasında, SES üyeleri, sağlık hizmetlerindeki zorlu şartların iyileştirilmesi ve çalışanların hak ettikleri dinlenme sürelerinin sağlanması çağrısında bulundu.
“AİLEMİZE AYIRACAK VAKTİMİZ YOK”
Sağlık Bakanlığı’nın yeni istihdam açmadığını, bunun da sağlıkta iş yükünün daha da artacağı anlamına geldiğini belirten Tekin,
“7/24 hizmet esasına göre çalışan sağlık hizmetinin maalesef ki şu an geldiğimiz mevcut haliyle çalışanlarımıza daha çok iş yükü daha çok nöbet verilerek sağlık emekçisinin ne çocuğuna ne eşine ne de ailesine ayıracak vakti bulunmamaktadır. Bugün ilimiz dâhil olmak üzere tüm ülkede yaşadığımız sorun tam da budur”
diye konuştu.
Tekin, geçen hafta dördüncü yoğun bakımın açılmasıyla normalde 10-11 olan nöbet sayısının servislerde dahil olmak üzere bu sayı 13-14’e çıktığını, bunun nöbet öncesi ve sonrası eklenince ortalama bir ayda 26 ila 28 gün ettiğini ifade etti.
Bu durum da çalışanın hiç hastalanma, izin kullanma gibi haklarının olmaması anlamı taşıdığını sözlerine ekleyen Tekin,
“Bu şekilde nöbet tutulması veya bu şekilde çalışılması çalışanlarda tükenmişlik ve yorgunluk olarak geri dönmekte ve sunulan sağlık hizmetinin kalitesini düşürmektedir. Bu çalışma koşullarında sağlık çalışanları kendi sağlığını yitirmektedir. Mevcut çalışma saatleri insanlık dışıdır”
dedi.