Sağlık Personeli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı Uzaktan Eğitim Sistemi

Puls Oksimetre Kullanımı ve SpO2

Periferik Oksijen Saturasyonu (SpO2)

Oksijen kanda hemoglobine bağlanarak taşınır. Oksijen bağlanmış hemoglobinin toplam hemoglobine oranına oksijen saturasyonu denir. Kandaki oksijen miktarını ölçen cihazlara oksimetre denir.

ilgili videomuz:

YouTube video

Oksimetre oksijen tedavisinin takibinde, ventilatör tedavisinde hastanın takibi ve tedavinin sonlandırılmasında, aşırı oksijen uygulamasından kaçınılması amacıyla tedavinin izlenmesi sürecinde kullanılır.

Hemoglobinin oksijen ile doyma yüzdesine periferik oksjine saturasyonu denir. Puls oksimetre cihazıyla ölçülür. Periferik oksijen saturasyonu SpO2 yada SO2 şeklinde ifade edilir. Normal değeri %95-100’dür.

Puls oksimetre, kızılötesi ışık kaynağı bulunan ve ışığı alan dedektör bir prob ile çalışan, ışığı geçirebilecek bir organa takılarak kullanılan cihazlardır.

Portatif, monitör ya da defibrilatöre bağlı kullanılan çeşitleri mevcuttur. Prob kısmı disposable veya tekrar kullanılabilir özellikte olabilir.


El, ayak parmağı veya kulağa takılarak kullanılır.

Kulak memesi saturasyon değişikliklerinin en erken algılandığı yerdir.

Puls Oksimetre Kullanımı

· Portatif puls oksimetre kullanılıyorsa cihaz açılır. Monitör/ defibrilatöre bağlı bir puls kullanılıyorsa cihazla bağlantı kabloları takılarak cihaz açılır.

· Sensörün mandal kısmına bastırılarak sensör açılır ve ışıklı kısmı tırnağa gelecek şekilde parmağa yerleştirilir. Cihaza bağlı ise kablo kısmı tırnak tarafında kalmalıdır.

· Hasta/yaralının tırnağında oje vb varsa doğru ölçüm yapamayabilir. Başka bir tırnak veya kulağa takılmalıdır.

· Sensör algılama yaptıktan sonra periferik oksijen saturasyonunu ve nabzı ekranda gösterir.

· Monitörizasyon sonlandırıldığında prob çıkartılır. Tek kullanımlık prob tıbbi atığa atılır. Tekrar kullanımlık prob dezenfekte edilerek, yeniden kullanıma hazır hale getirilir.


Puls Oksimetre Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

· Prob basısına bağlı nekroz, cilt renginde koyulaşma ya da yanık oluşabilir. Uzun süreli kullanımlarda probun yeri değiştirilmelidir. Puls oksimetre cihaz üreticilerinin birçoğu, cilt yapısı ve sensörün doğru olarak kullanılması şartıyla probun aynı noktada maksimum dört saat ölçüm yapabileceğini tavsiye etmektedir.

· Karbonmonoksit bağlanmış hemoglobin, kızılötesi ışığı oksijen bağlanmış hemoglobin ile aynı oranda absorbe ettiğinden, karbonmonoksit zehirlenmelerinde SpO2 değeri yüksek, yanlış sonuç çıkabilir.

· Normal şartlarda hemoglobinde iki değerli demir bulunur. Hemoglobindeki demirin okside olup üç değerli hale geçmesiyle methemoglobinemi oluşur. Bu reaksiyon hipoksemiye neden olur. Sıklıkla kimyasal maddelerle temas, genetik yada besinlere bağlı olarak gelişen methemoglobinemide SpO2 değeri daha düşük çıkar.

kaynak: bio.link/habipgostak

0 0 oylar
İçeriği Puanla
Abone Ol Bildirim Al
Bildir
guest
0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli, lütfen yorum yazın..x
Hastaneyi Zombiler Bastı! Sağlık Yemek Vakaları Acun’un Hemşire Eşi Diyabet Hastaları Diyet Listesi Hemşire Evlilik Yıl dönümünde.. Whatsapp Kanalımıza Davetlisiniz SATLIK ASM:) 112 Acil Fm Kimdir ? Göz Ameliyatı için Cumhurbaşkanından yardım İstedi Kastamonu-Çankırı ve Sinop’ta Depremde Arama Kurtarma