Parkinson’un 5 İlerleme Safhası,Parkinson Evreleri
Parkinson 5. evre
Parkinson hastalığının beş evresini ve nasıl ilerlediğini açıklamadan önce, Parkinson hastalığının gerçekte ne olduğunu anlamak önemlidir. Parkinson hastalığı, beynin substantia nigra adı verilen bir bölümündeki sinir hücrelerinin kaybı sonucu oluşur ve yıllar içinde beynin çeşitli bölgelerinde ilerleyici hasara yol açar.
Sinir kaybı, vücudun hareket etme yeteneğinde hayati bir rol oynayan beyindeki dopamini azaltır. Dopaminin bu azalması, çoğunlukla motor semptomlar olmak üzere birçok Parkinson semptomundan sorumludur, ancak sinir hücrelerinin kaybının katalizörü hala belirsizdir.
Parkinson Hastalığı için kimin en fazla risk altında olduğu belirsiz olsa da, araştırmalar nedenin genetik ve çevresel faktörlerin bir karışımından kaynaklandığını öne sürüyor.
İçerik Başlıklarımız
Parkinson hastalığının 5 evresi nelerdir?
Beş ayrı Parkinson hastalığı evresi vardır ve hastalar her evreden farklı hızlarda geçerler, evre 1 en hafif, evre 5 ise en şiddetli evredir. Semptomlar zamanla kötüleşir, bazı hastalar her evrede yıllar geçirirken, diğerleri daha hızlı bir şekilde ileri evreye ilerler.
1 Kişinin Alışkanlıklarındaki Değişiklikler
1.evrede, PD’nin hafif semptomları olabilir, ancak bunlar genellikle günlük görevleri ve genel yaşam kalitesini etkileyecek kadar şiddetli değildir. Ancak bu, semptomların mevcut olmadığı anlamına gelmez. Aile ve arkadaşlar, bir kişinin hareketlerindeki değişiklikleri fark edebilir, kötü duruşu tanıyabilir ve bu erken evrede yüz ifadelerindeki farklılıkları görebilir.
1.evre Parkinson hastalığının belirgin yan etkileri ve semptomları arasında titreme ve vücudun yalnızca bir tarafını ilgilendiren diğer hareket sorunları bulunur. Neyse ki, erken evrelerde bu tür semptomları en aza indirmek için etkili olabilen reçeteli ilaçlar mevcuttur.
2 Kas Sertliği ve Duruş Sorunları
Parkinson hastalığının 2. evresi, semptomların bir önceki evreden daha belirgin hale geldiği ‘orta’ bir durum olarak kabul edilir. Örnekler arasında belirgin titremeler, sertlik ve titreme bulunur. Ayrıca, yüz ifadelerinde değişiklikler meydana gelebilir ancak bunlar her zaman başkaları tarafından fark edilmez.
2. evre genellikle dengeyle ilgili sorunlara neden olmasa da, kas sertliği gibi diğer hareket belirtileri görevlerin başarılmasını daha zor hale getirebilir. Ek olarak, bu durum bu evrede kişinin duruşunu engelleyerek sırt ve boyun ağrısına yol açabilir. Bu noktada, hastalık vücudun her iki tarafını da etkileyebilir (genellikle bir tarafta daha kötü olsa da) ve konuşmada zorluklar da ortaya çıkabilir.
1.evreden 2. evreye ilerleme aylar veya yıllar alabilir ve şu anda nasıl ilerleyeceğini tahmin etmek için güvenilir yöntemler yoktur. Parkinson’un 2. evresindeki kişiler genellikle yalnız yaşayabilirler ancak günlük işleri daha zor bulma eğilimindedirler.
3 Zayıf Refleksler ve Denge Sorunları
Parkinson’un üçüncü evresi, Parkinson hastalığının orta evre ilerlemesi olarak kabul edilir ve hastalığın bundan sonra nasıl ilerleyeceği konusunda önemli bir dönüm noktasıdır. Semptomların çoğu 2. evredeki semptomlarla aynı veya benzer kalırken, 3. evrede ayrıca daha zayıf refleksler ve zaman zaman denge kaybı görülebilir. Bu nedenle, 3. evredeki kişiler daha belirgin hareket sorunları yaşar veya ‘yavaşlamış’ gibi görünürler. Ne yazık ki, bu evrede denge ve refleks sorunları nedeniyle düşmeler daha sık görülür.
Bu aşamanın sunduğu çeşitli sorunlar nedeniyle günlük işler çok daha zor yapılır, ancak insanlar yine de bağımsız bir şekilde yaşayabilirler. İlaç ve terapinin bir kombinasyonu yukarıda belirtilen semptomları yönetmeye yardımcı olabilir.
4 Zayıf Motor Becerileri
4.evre Parkinson’lu ve 4. evre Parkinson’lu kişileri ayıran kritik faktör bağımsızlıktır. Motor beceriler ve derin beyin stimülasyonu 4. evrede çok etkilenir ve bu nedenle hareket belirtileri kişinin bağımsızlığını koruma yeteneğini etkiler. 4. evredeki bazı kişiler güvenle ve yardım almadan ayakta durabilir ve bazıları ekipman veya başka bir kişinin yardımı olmadan yürüyebilir, ancak bir kişinin yürüteç gibi yardımcı ekipmanlara ihtiyaç duyması nadir değildir.
Söylediğimiz gibi, her Parkinson vakası benzersizdir. Bu nedenle, birçok insan hareket ve tepki sürelerinde önemli bir etki nedeniyle durumun 4. evresinde yalnız yaşayamaz. Elbette, insanların bu aşamada yalnız yaşamayı tercih ettiği durumlar olacaktır, ancak gerçek şu ki günlük görevler son derece zor ve bazen tehlikeli hale gelebilir.
5 Şiddetli Sertlik
Parkinson hastalığının 5. evresi, hastalığın son ve en zayıflatıcı evresidir ve en ileri ilerlemeyi yansıtır . Şiddetli sertlik, bir kişinin ayakta durmasını veya yürümesini zorlaştırabilir, hatta imkansız hale getirebilir. Bunun nedeni, sertliğin hastanın ayağa kalkmaya çalıştığında bacakların temelde donmasına neden olmasıdır. Bu semptomlar, günlük görevleri imkansız hale getirir ve birinin yardım almadan denemesini çok tehlikeli hale getirir.
Bu nedenle, 5. evre hastalarının yardım almadan ayakta duramamaları nedeniyle tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duymaları yaygındır; bu da düşmeleri önlemek için genellikle gözetime ihtiyaç duydukları anlamına gelir.
Ayrıca, 4. ve 5. evredeki Parkinson hastalarının %50’sine kadarı kafa karışıklığı, halüsinasyonlar ve sanrılar yaşar. Netlik açısından, halüsinasyonlar gerçekte olmayan şeyleri görmektir ve sanrılar ise bir kişinin aksini gösteren kanıtlara rağmen bir şeye inanmasıdır.