Ordu il Sağlık Müdürlüğü Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymayarak, işlerine iade edilen iki işçi Samet Ayyıldız ve Ertan Enginyurt’u görevlerine iade etmedi.
İşçilerin Avukatı Öznur Ayyıldız, Ordu Sağlık İl Müdürlüğü Anayasa Mahkemesi kararını uygulamamıştır. İşçiler Samet Ayyıldız ve Ertan Enginyurt, görevlerine iade edilmemiştir. Ordu Sağlık İl Müdürlüğünü Anayasa Mahkemesi kararını uygulayarak mağdur edilen işçilerin işe iade edilmeleri gerekiyor dedi.
Ordu Devlet Hastanesi Veri Merkezinde çalışan 3 işçi, kendi aralarında kurduğu WhatsApp grubundaki yazışmaları nedeni ile işten çıkarılmış ve işçilerin avukatı Öznur Ayyıldız olayı Anayasa Mahkemesine taşımıştı.
İşçiler hukuki yola başvurdu
Ordu Devlet Hastanesi Veri merkezinde çalışan 3 işçi, kendi aralarında kurduğu WhatsApp grubundaki yazışmaları nedeni ile işten çıkarıldı. Ordu İş Mahkemesi’ne başvuran işçiler, aleyhte karar alınması üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.
Anayasa Mahkemesi işçileri haklı buldu
Anayasa Mahkemesi, ‘özel hayata saygı hakkı ve haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğini’ belirterek, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararın bozulmasının ardından işçilerin işe geri dönmesi gerekirken, Ordu Sağlık İl Müdürlüğü işçileri geri almadı.
Whatsapp yazışmaları nedeniyle işten çıkartıldılar
Altınordu ilçesindeki Ordu Devlet Hastanesinde Veri Merkezi personeli olarak çalışan üç işçi aralarında kurdukları whatsapp grubundaki yazışmaları nedeniyle işten çıkarıldı. İş yerinde işçilerden birinin kullanımında olan bilgisayarda WhatsApp uygulamasını açık unutması sonucu bilgisayarına oturan bir kişi, personellerin kendi arasında kurduğu grup yazışmalarını okudu. Daha sonra yazışmaların gizlice çıktılarını alan kişi, yazışmaları üstlerine okuttu. Ardından S.A. ile birlikte grupta mesajlaşan E.E. ve T.G., 22 Kasım 2017’de işten çıkarıldı. S.A. ile E.E., 2018’de işe iade edilmeleri için Ordu İş Mahkemesi’ne başvurdu. Yerel mahkeme, WhatsApp yazışmalarının içerikleri nedeni ile iş yerini haklı bularak, başvuruyu reddetti. Samet A. ile Ertan E., itiraz ederek kararı İstinaf Mahkemesine taşıdı. İstinaf, yerel mahkemenin kararını haklı bularak, itirazı reddetti.
Anayasa Mahkemesi kararı bozdu
Samet Ayyıldız ve Ertan Enginyurt hukuka aykırı olarak karar alınması üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, ‘özel hayata saygı hakkı ve haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğini’ belirterek, yerel mahkemenin kararını bozdu.
İşçilerin Avukatı Ayyıldız: Bu karar emsal niteliğinde
İşçilerin avukatı Öznur Ayyıldız, WhatsApp yazışmalarının rıza dışı ele geçirilmesi nedeni ile tek başına delil niteliği taşımadığına dikkat çekerek, “Bu karar emsal niteliğinde bir karardır. Bir kişinin WhatsApp yazışmalarının içerikleri ne olursa olsun gizlice ele geçirilerek ve bunu dayanak göstererek işçilerin işten çıkarılması hukuka aykırı delil niteliğinde olduğundan kabul edilemez” dedi.
Avukat Öznur Ayyıldız, ayrıca Ordu valiliği işçilerin göreve iade edilmesi konusunda göreve davet etti.İşçiler Hakkını arayana kadar mücadele edecek
Konu ile ilgili işçiler, Sağlık Bakanına ve Cumhurbaşkanına gideceklerini ve gerekirse eylem yaparak sonuna kadar mücadele edeceklerini söylediler.
Kaynak: Soner ÖZDEMİR-Ordu Yorum