Personel Sağlığa Özel Sağlıkta Siyaset Haberleri

Millet İttifakı’ndan KPSS’yi Kaldırma Vaadi !

Yaklaşan seçimlere sayılı günler kala, parti ve ittifaklar seçmenleri için vaatlerini sıralamaya devam ediyorlar. Millet İttifakı da bu vaatlerden biri olarak KPSS sınavının çağımıza uymadığını ve eğitimde yenilikler yapılması gerektiğini düşünüyor. Bu sebeple, gençlerin hayatına mâl olan KPSS sınavını kaldırmayı planlıyorlar.

YENİ ATANMA PLANI
Millet İttifakı tarafından yapılan açıklamaya göre, KPSS sınavının yerine üniversitelerde kontenjanlar azaltılacak ve mezun olan herkes atanabilecek. Bu vaat, kamuda işe alım sürecinin değiştirilmesi konusunda önemli bir adım olabilir. Buna ek olarak, işe alımlarda KPSS sınavına bakılmayacak ve her kurum kendi sınavını yapacak. Bu da, her işin gerektirdiği özelliklere göre belirlenecek.

Örneğin, işçi alımı yapacak bir kurum matematik sorularından ziyade, işin gerektirdiği bilgi ve becerileri ölçen sorularla bir sınav yapacak.KPSS sınavı, ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak personelin belirlenmesi amacıyla yapılan bir sınavdır. A ve B gurubu kadrolar olmak üzere ikiye ayrılır. A-Grubu kadroları kaymakamlık, müfettiş-denetmen, uzman, kontrolör yardımcılıkları kadrolarıdır. A-grubu kadrolarda merkezi yerleştirme yapılmaz. Bu kadrolara seçim yapılırken belirlenen KPSS puanı üstünde alan adaylar daha sonra ilgili kurumların yapacağı sınavlara (yazılı-sözlü) tabi tutulur.

B-Grubu kadroları ise A-Grubu kadrolar dışında kalan kadrolardır. Mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner, hemşire gibi çeşitli meslekler bu kadrolarda yer alır. Bu kadrolara merkezi yerleştirme ile ÖSYM tarafından yerleştirme yapılır. B-Grubu sınavları iki yılda bir çift sayılı yıllarda yapılır. Sınav puanları bir sonraki KPSS’ye kadar (2 yıl) geçerlidir.

A ve B grubu kadrolarına başvuracak adayların yaş, cinsiyet, sağlık, askerlik, sicil, eğitim, yabancı dil gibi genel ve özel şartları taşıması veya yerine getirmesi gerekmektedir. Ancak, Millet İttifakı’nın önerisi doğrultusunda, KPSS sınavının kaldırılması halinde bu şartlar da değişebilir.

Millet İttifakı’nın vaadi, KPSS sınavının kaldırılması halinde, işe alım sürecinde önemli bir değişiklik yapılacağı anlamına gelmektedir. Buna göre, üniversitelerde kontenjanların azaltılması, mezun olan herkesin atanabileceği anlamına gelirken, işe alımların her kurumun kendi sınavı ile yapılması da daha adil bir seçim süreci sunabilir.

Bu önerinin bir avantajı da, işe alım sürecindeki adaletsizlikleri engelleyebileceği ve torpil gibi uygulamaları ortadan kaldırabileceği olabilir. Özellikle KPSS sınavına girmeden işe alınabilen kişilerin torpil yoluyla işe alındığı iddiaları sık sık gündeme gelmektedir. Bu öneri sayesinde, her kurumun kendi sınavını yapması, işe alım sürecinde daha şeffaf ve adil bir yaklaşım sunabilir.

Ancak, bu önerinin dezavantajları da olabilir. KPSS sınavı, bir nevi kamu sektöründe çalışacak kişilerin genel kültür düzeylerini ölçen bir sınav olarak da görülebilir. Bu sınavın kaldırılması halinde, kamu sektöründe çalışacak kişilerin genel kültür düzeyleri düşebilir ve kamu hizmetlerinde kalite düşebilir. Ayrıca, kurumların kendi sınavlarını yapması, farklı standartlarda sınavlar yapılmasına ve işe alım sürecindeki farklılıklara neden olabilir.

kaynak: Akşamhaber

0 0 oylar
İçeriği Puanla
Abone Ol Bildirim Al
Bildir
guest
0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli, lütfen yorum yazın..x
Bu Kayıt Konuşulur Yok Artık Doktorun Benzerliği Şaşırttı! Sağlık personeli hac test soruları Memur Sağlık Personeli Haberlerinde 112 Acil Fm’in yeri Bugün Meydana Gelen Ambulans Kazaları! Akraba Evliliği Öncesi Bir Düşünün Sağlıkçı Maaş Doğru bilenen ilk yardım yanlışları Çiğli’de Hastane Yemekleri Eylemi Güzel Hemde Tıp Mezunu