Kürtaj için şartlar neler? Kürtaj nasıl yapılır?
Sağlık Haberleri – Kürtaj sadece istemli gebelik alınması için yapılmaz, düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak için veya ölü gebelikleri, boş gebelik gibi durumları almak için de yapılır. Dış gebelik kürtaj ile alınamaz, ameliyat veya ilaç tedavisi gerekir. Aslında kürtaj sadece gebeliğin alınması için değil gebe olmayan hastalarda rahim içerisinden alınan materyaller için de kullanılan bir terimdir. Peki, kürtaj nasıl yapılır? 4 haftalık kürtaj nasıl yapılır? Kürtaj nasıl yapılır izlemek ve okumak isteyen meraklıları içeriğimizde bir araya getirdik. İşte merak edilen yanıtlar…
İçerik Başlıklarımız
Kürtaj nasıl yapılır?
İstenmeyen veya zorunlu gebeliklerin sonlandırılması, kadın hastalıklarının tanı ve tedavisinde uygulanmakta olan kürtaj birçok metotla yapılmaktadır. Kürtaj operasyonunun amacına göre operasyonun yapılış yöntemi, anestezi türü ve şartları değişkenlik göstermektedir.
Bu yazımızda kürtaj nasıl yapılır, kürtaj hangi durumlarda yapılır, kürtaj için gerekli izin ve belgeler nelerdir, lokal veya genel anestezi ile kürtaj nasıl yapılır sorularına cevaplar vereceğiz.
Kürtaj, genel tabiri ile başlayan gebeliğin tıbbi operasyon ile sonlandırılmasıdır. Hamilelikte rahim içerisinde oluşan ceninin uzman doktor tarafından alınarak gebeliğin bitirilmesi işlemdir. Ancak kürtaj yalnızca hamileliğin bitirilmesi olarak değil, rahimden kazınarak örnek alınmasına da denir. Fakat halk arasında kürtaj dediğimiz zaman genellikle ilk tanım akla gelmektedir. Yine toplumda kürtaj olarak bilinen gebeliği sonlandırma operasyonu, tıbbi literatür içerisinde küretaj, kürtaş, kurtaş, kortaj şeklinde de tanımlanabilir.
Gebelik planlanmayan ya da istenmeyen bir dönem içerisinde oluşmuşsa bu durum kürtaj operasyonu ile rahatlıkla sonlandırılabilmektedir. Ancak kürtaj yaptırmak için de gerekli zaman aralıklarını kaçırmamak gerekiyor. Kürtaj için uzman doktora hamileliğin başlangıcından itibaren 10’uncu haftaya kadar başvurabilirsiniz. Ülkemizde kürtaj için yasal sınır da bu haftaya kadardır. İleri haftalarda, oluşacak olumsuz durumlar haricinde herhangi bir işlem yapılması kesinlikle yasaktır.
Kürtaj uygulaması için mutlaka hekim onayı gerekmektedir. Bunun dışında herhangi bir operasyon söz konusu olamaz. Hamileliği kendi isteği ve sağlık sorunları nedeniyle sonlandırma gerçekleşebilir. Kendi isteği ile gebeliği bitirme kararı verenlerin bir takım prosedürleri bulunmaktadır. Hamilelik sırasında oluşan sorunlardan dolayı anneyi korumak adına yapılan kürtaj işlemine ise uzman doktor karar verir.
Kürtaj olmak kac dk sürer?
Kürtaj işlemi vakum oluşturan bir enjektör mekanizmasıyla gerçekleştirilir. Anestezi verildikten sonra 10-15 dakika sürer.
Kürtajdan sonra yarım saatlik bir dinlenme ile hasta antibiotik ve ağrı kesicisini alıp günlük hayata geri döner. Kürtaj sonrası kasık krampları ve lekelenme bir kaç gün sürebilir.
Negatif basınç üreten bir enjektörün ucuna steril plastic kanüllerin yerleştirilmesi ve rahmin içinden gebelik mateyalinin dışarı alınması işlemidir. Rahim duvarı için atravmatik bir işlemdir.
Devlet Hastanesinde Kürtaj Nasıl Yapılır?
Türkiye’de her yerde kürtaj işlemi yapılmaktadır ancak kürtaj işlemlerinin çoğu İstanbul’da ve diğer büyükşehirler de yapılmaktadır. Kürtaj işlemi yapılmadan önce hasta genellikle internetten işlemin yapıldığı yerler ile ilgili bilgi alır gerektiğinde direk doktoru arayarak görüşme yapabilir.
Kürtaj işlemi en iyi şekilde yeterli ekipman ve personele sahip hastane ortamlarında yapılır ayrıca güvenli olması açısından hastanın genel anestezi ile uyutularak yapılması daha iyi sonuç verir yeterli hekim tecrübesi ve de vakumlu kürtaj tekniği ile yapılan kürtaj işlemleri oldukça güven sağlar. Dolayısıyla güvenli ve en iyi şekilde kürtaj yapılan bir yer aranırken hastane ortamının ve doktorun tecrübesinin aranması oldukça önemlidir.