Sağlıkla İlgili Haberler ve Medikal Sağlık İçerikleri

Kulaklıkla son ses müzik dinlemek zararlı mı?

Yüksek sesle müzik dinlemek kulak çınlaması

Kulak Sağlığı açısından 70 desibelin (dB) üzerindeki gürültüye düzenli olarak maruz kalmak, sonunda işitme sorunlarına ve işitme kaybına neden olabilir . Ses ne kadar yüksek olursa, o kadar hızlı hasara neden olabilir.

Kulaklıkla müzik dinlemek zararlı mı?

Kulaklarımız inanılmaz derecede karmaşık ve hassastır. İç kulağımızda işitmeyi kolaylaştıran milyonlarca küçük saç benzeri yapıya sahip binlerce hücre vardır, ancak bu hücreler ve yapılar yüksek sesten zarar görebilir.

İşte Yüksek Seste Müzil Dinlerken Kulakta Oluşacak zararı animasyonla gösterimi;

Kulaklıkla müzik dinlemek beyne zararları

İşitme kaybı konusunda uzmanlaşmış kulak burun boğaz doktorları;

“Zaman içinde hasar birikir ve işitmenizi kaybetmenize neden olursa, onu geri alamazsınız. Benzer şekilde, havai fişek gibi çok yüksek bir sese akut olarak maruz kalırsanız, bu travmadan kurtulmanız çok zordur.”

ifadelerine yer veriyor.

Sesler her yerdedir ve bir sesin şiddeti desibel (dB) cinsinden tanımlanır. 70 dB’den düşük sesler güvenlidir ve genellikle işitmenizi etkilemez. Sesler yükseldikçe ve/veya yüksek sesleri dinlediğiniz süre uzadıkça, işitmenize zarar verme olasılığı daha da artar.

Birçok insanın farkında olmadığı şey, kişisel dinleme cihazlarının maksimum ses seviyesinin 70 dB’nin çok üzerinde olduğudur ve müziğinizi dinlemek için kulaklık veya kulaklık kullandığınızda ses doğrudan kulağınıza gider.Müziğinizi çok yüksek sesle ve uzun süreler boyunca yüksek sesle dinlemek, zamanla işitmenize zarar verebilir.

Kulaklarımda Çınlama Olması?

İşitme kaybı kulaklarınızda gerçekleşir, ancak bunun sonucunda duyabileceğiniz çınlama gerçekleşmez. Beyninizde gerçekleşir.

Beyniniz duymada önemli bir rol oynar – kulaklarınızdan gelen bilgileri işleyerek etrafınızdaki sesleri anlamlandırır. Duyduğunuz en alakalı seslere odaklanmanıza, bunları arka plan seslerinden ayırt etmenize ve istenmeyen gürültüyü filtrelemenize yardımcı olur.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu beyniniz için oldukça yoğun bir iştir.

İşitme kaybı beyninizin yorumlaması gereken ses miktarını azaltır ve ona daha az iş bırakır. Tinnitus istenmeyen sonuçlardan biridir.

İşitsel korteksiniz – beyninizin duymaktan sorumlu kısmı – sıkıldığında, yapacak bir şey, yorumlayacak bir ses aramaya başlar;Tinnitus bunun bir sonucu olarak ortaya çıkar ve esasen beyninizin işitme kaybına tepki vermesinin sonucudur. Beyninize gelen girdi değiştiğinden, beyniniz gerçekte ne olduğunu yanlış yorumlamaya başlar ve bu da diğer seslerin, yani çınlamanın algılanmasına neden olur.

İşte bu yüzden insanlar çınlamayı çoğu zaman her iki kulakta da duyarlar ve bazen sesin tam olarak nereden geldiğini tespit edemezler.

0 0 oylar
İçeriği Puanla
Abone Ol Bildirim Al
Bildir
guest
0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli, lütfen yorum yazın..x
Bu Kayıt Konuşulur Yok Artık Doktorun Benzerliği Şaşırttı! Sağlık personeli hac test soruları Memur Sağlık Personeli Haberlerinde 112 Acil Fm’in yeri Bugün Meydana Gelen Ambulans Kazaları! Akraba Evliliği Öncesi Bir Düşünün Sağlıkçı Maaş Doğru bilenen ilk yardım yanlışları Çiğli’de Hastane Yemekleri Eylemi Güzel Hemde Tıp Mezunu