Sağlık Personeli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı Uzaktan Eğitim Sistemi

Kortizon nedir ne işe yarar?

Kortizon Nedir?

Kortizon, bağışıklık sisteminin vücutta neden olduğu iltihaplanmayı azaltması için kullanılan, doğal olarak üretilen kortizol hormonunun insan yapımı bir versiyonu ve dışarıdan alınan sentetik formudur.

Kortizon iğneleri ve kortizon ilaçları kortizolün etkisini taklit eder.

Hem kortizol hem de kortizon, her ikisi de glukokortikoidler adı verilen bir hormon sınıfına ait olan steroid hormonudur.

Vücuttaki iltihaplanmalar, cilt problemleri, alerjiler, artrit, lupus, solunum bozuklukları, sedef hastalığı, ülseratif kolit ve birtakım sağlık problemini tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır.

İlaç formunun yanı sıra bir diğer kortizon formu kortizon iğnesidir.

Kortizon enjeksiyon yoluyla vücuttaki iltihap ve ödemler azaltılır, ağrı şikayetleri dindirilir. Kullanma süresi kişiden kişiye ve mevcut hastalığın durumuna göre değişkenlik gösteren kortizon ilaçları ve kortizon iğnesi, fazla kullanıldığında bazı yan etkiler ve zararlar gösterebilir.

Bu yan etkilerin başında kilo alma problemi, tansiyon yüksekliği, çocuklarda gelişim bozukluğu, kas zayıflığı ve psikolojik problemler gelir.

Kortizon Nasıl Kullanılır?

Kortizon ilaçlarının kullanım şekli hastalığın türüne göre doktor tarafından belirlenmektedir. Kortizon, ilaç, iğne, hap, pomad veya krem gibi pek çok formda kullanılır.

Kortizon ne kadar süre kullanılır?

Kortizon kullanma süresi hastalığın başlangıcına ve kişiden kişiye değişebilmektedir. Özellikle 1-3 aylık zamanda, hastalığın artış gördüğü dönemlerde kullanılmaktadır. Doktorunuz hastalığın derecesine göre kullanım süresini belirler.

Kortizon Ne İşe Yarar?

Kortizon, vücutta meydana gelen ağrıyı, kaşıntıyı ve iltihaplanmanın neden olduğu şişliği azaltmak için vücudun bağışıklık tepkisini sakinleştirmeye çalışır. Ayrıca kortizon,

  • doğal stres hormonu olan kortizolden yeterince yararlanamayan kişilerde hormon replasmanı olarak da kullanılabilir.
  • İltihap kurutucu bir etki yaratan kortizon, vücutta az olduğunda iltihap görülme riski artar.
  • Vücut yeterli miktarda kortizon üretmediğinde dışarıdan ilaç yoluyla yüklemesi yapılabilir.
  • Eklemlerde ya da tendonlarda bir iltihapla gerçekleştiğinde kortizon enjeksiyonları, iltihaplanmayı tedavi etmeye yarar.
  • Bunların yanında alerjik reaksiyonlar, astım, romatoid artrit gibi hastalıkların tedavisinde de kortizondan faydalanılır.

Kortizon vücudumuzu nasıl etkiler?

Kortizonun en önemli görevlerinden birisi vücudun stres tepkisine yardımcı olmak ve oluşan iltihaplanmayı azaltmaktır.

Kortizonunun sağladığı faydalar ve rolleri

Vücudun stres tepkisine yardımcı olmak Kan şekerini artırmak İltihabı / inflamasyonu azaltmak Bağışıklık sistemini baskılamak Besin metabolizmasına yardımcı olmak

Kortizon Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Vücutta doğal yollarla üretilen kortizol hormonun sentetik şekli olarak keşfedilerek tıbbın hizmetine sunulan kortizon, geçtiğimiz yüzyılın en büyük keşiflerinden biridir.

Kortizonun keşfedilerek tıbbın hizmetine sunulmasıyla birçok romatizmal hastalık ve kanserin tedavisi ile organ naklinde organ reddi gibi bir problemlerin çözümünde önemli mesafe alınmasını sağlamıştır.

Kortizon ilacının kullanıldığı hastalıklar

  • Hipofiz veya böbrek üstü bezinin az çalışması
  • Romatizmal hastalıklar
  • Bağ dokusu hastalıkları
  • Sinir sistemi hastalıkları
  • Kan hastalıkları
  • Kanser tedavileri
  • Alerjik hastalıklar
  • Hormonal hastalıklar
  • Göz hastalıkları
  • Cilt hastalıkları
  • Zehirlenmeler ve şoklar

Kaynak: memorial.com.tr

0 0 oylar
İçeriği Puanla
Abone Ol Bildirim Al
Bildir
guest
0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli, lütfen yorum yazın..x
Memur Maaş Zam Haberleri Bu Kayıt Konuşulur Yok Artık Doktorun Benzerliği Şaşırttı! Sağlık personeli hac test soruları Memur Sağlık Personeli Haberlerinde 112 Acil Fm’in yeri Bugün Meydana Gelen Ambulans Kazaları! Akraba Evliliği Öncesi Bir Düşünün Sağlıkçı Maaş Doğru bilenen ilk yardım yanlışları Çiğli’de Hastane Yemekleri Eylemi

Reklam Engelleyici Algılandı!!!

Reklam engelleyici kullanıyorsanız kapatmalısınız..