Kimyasal Savaş Travmalarında İlk ve Acil yardım 2 – Boğucu Gazlar KLOR GAZI İLK VE ACİL YARDIM !
Merhaba Arkadaşlar bir önceki videomuzda kimyasal savaş ajanlarından sinir ajanlarıyle ilgili bazı püf noktalardan bahsetmiştik o videomuz: https://www.youtube.com/watch?v=81jjhIdZI_w
Kimyasal Savaş Travmalarında İlk ve Acil yardım 2 – Boğucu Gazlar KLOR GAZI İLK VE ACİL YARDIM ! VİDEOMUZ:
Boğucu gazların prototipi fosgendir. Fosgen; renksizdir ve yeni biçilmiş saman gibi kokar. Klorin ise yeşil-sarı renkte ve keskin bir kokusu vardır. Bu ajanlar, akciğer dokusuna direkt hasar vererek etki gösterirler ve pulmoner ödeme neden olurlar. Fosgen ve klorin oda havasında gaz halinde bulunur. Bu ajanlar yüksek dozlarda 10 dakikada ölüme neden olurlar.
Temas sonrası erken dönemde burun ve boğaz irritasyonu, öksürük ve göğüs ağrısı yaparlar. Az miktarda alımlarda 24 saatlik bir latent periyot görülebilir. Ardından nefes darlığı ve pulmoner ödem bulguları görülür.
İçerik Başlıklarımız
Boğucu ajanlarla temas edildiğinde;
Etkilenen alan terk edilmeli ve temiz havaya çıkılmalı
Boğucu ajanlar havadan ağır olduğundan yere yatılmamalı ve yer seviyesinden daha alçak alanlara girilmemeli
Ağız ve burun ıslak bir bezle kapatılmalı
Etkilenen alandan kaçana kadar tutulabildiğince nefes tutulmalı. Eğer tutulamıyorsa oldukça sığ nefes alınmalı
Olabildiğince gözler kapalı tutulmalı
Elbiseler çıkarılıp su ile duş alınmalı
Gözler 10 dakika su ile yıkanmalı
Tedavi
Bronkospazmı olan hastalar bronkodilatatör ve kortikosteroidler ile tedavi edilmelidir. Solunum yetmezliği olan hastalar mekanik ventilatör ile tedavi edilmelidir. Bulgular gerileyene kadar mutlak yatak istirahatı verilmelidir.
Yakıcı ajanların prototipi hardal gazıdır. Hardal gazı oda sıcaklığında yağlı sıvı şeklinde bulunur, gaz tabancası ile gaz haline dönüştürülür. Hardal, sarımsak ya da soğan gibi kokar. Lewisite gazı bu gruptaki diğer bir ajandır. Elde etmesi ve taşınması zordur. Yakıcı ajanlar kurbanları öldürmekten ziyade onları yaralamaya yöneliktir. Mortalite oranı %4’tür.
Yakıcı ajanlar, DNA sentezini ve hücre bölünmesini engeller. Bu ajanların kemikiliği süpresyonu sonucu lökopeni, gastrointestinal ve solunum sistemi mukoza hasarı gibi radyomimetik etkileri vardır.
Yakıcı ajanların erken etkileri boğazda yanma, öksürük ve ses kısıklığıdır. Ardından 12 saat içinde nefes darlığı gelişir ve bu semptom geliştikten 3-4 gün sonra bakteriyel pnömoni görülür. Erken cilt semptomları kızarıklık, ağrı ve kaşıntıdır. 16 saat sonra büller gelişir. Ajana maruz kalma seviyesine göre derin yanıklar görülebilir.
Hardal gazı temasından sonra ilk 12 saat göz semptomları görülmez. 12 saatten sonra gözde ağrı, kornea semptomlar ve göz kapağında şişme görülür. Körlük nadiren de olsa oküler yüzey etkilenimine bağlı görülebilir. Lewisite temasından sonra göz bulguları çok hızlı başlar.
Yakıcı ajanlarla temas edildiğinde;
Etkilenen alan bir an önce terk edilmeli
Ağız ve burun ıslak bir bezle kapatılmalı
Etkilenen alandan uzaklaşana kadar tutulabildiğince nefes tutulmalı
Olabildiğince gözler kapalı tutulmalı
Yakıcı ajanlar havadan ağır olduğundan yere yatılmamalı ve yer seviyesinden daha alçak alanlara girilmemeli
Bu ajanların etkisi temas süresine bağlı olduğunda elbiseler çıkarılıp mutlaka su ile duş alınmalı
Gözler 15 dakika su ile yıkanmalı
Elbiseler %0,5 sodyum hipoklorid ile yıkanmalı
Yakıcı ajanlarının dekontaminasyonu için sinir gazlarında olduğu gibi gibi topikal ajanlardan faydalı olabilir. Reaktive Skin Decontamination Lotion (RSDL) dekontaminasyonda kullanılabilir.
Sonuç
Artan riskten dolayı acil tıp hekimleri kimyasal saldırılara karşı bilgili ve uyanık olmalıdır
Kimyasal silah saldırılarında önce kendinizi korumak esastır
Dekontaminasyonda bol su ve sabun kullanımı en temel yöntemdir.
Kimyasal silahlardan korunmak için en etkin yol; “SAVAŞA HAYIR”
klor gazı,klor gazı nar çiçeği,klor gazı zehirlenmesi,havadan klor gazı atılacak,havadan klor gazı,,klor gazı,klor gazı zehirlenmesi,klor gazi nedir
,klor gazi zehirlenmesine ne iyi gelir,klor gazı solumak,klor gazı formülü,klor gazı nasıl temizlenir,klor gazı 1 dünya savaşı,klor gazı nedir,klor gazı zehirlenmesine ne iyi gelir,klor gazı asit mi baz mı,klor gazı anlamı,klor gazı açıklaması,yukarıdan klor gazı aşağıdan kuşburnu,klor gazı kullanım alanları,klor gazı zehirlenmesi acilci,havadan klor gazı atılacak,klor gazı satın al,klor gazı bombası,klor gazı zehirlenmesi belirtileri
klor gazı çamaşır suyu,klorin gazı nedir,dioksit gazı,klor dioksit gazı nedir,klor gazı kaçak dedektörü,klor gazı ne demektir,klor gazı etkileri,klor gazı evde,klor gazı nasıl elde edilir,klor gazı fiyatı,klor gazı formülü nedir,zehirli klor gazı formülü,klorin gazı,klor gazı havuz,havadan klor gazı,klor gazı nerede kullanılır,klor gazının zararları,klor gazı inhalasyonu,klor gazı için,klor gazı kimyasal silah,klor gazı kokusu,klor gazı karışımı,klor gazı kullanımı,klor gazı nerelerde kullanılır,klor gazı klorin,klor gazı özellikleri,cl2 gazı,klor gazı msds,klor gazı maskesi,klor gazı zehirli midir,klor gazı öldürür mü,klor gazı yakıcı mıdır,klor gazı nasıl sıvılaştırılır,klor gazı nedir özellikleri,klor gazı zehirlenmesi nedir,klor gazı ozellikleri,klor gazı nasıl oluşur,klor gazı zehirlenmesi neden olur,klor gazı önemi,klor gazı tehlikeleri,klor gazı solunması,klor gazı sembolü,klor gazı sensörü,klor gazı silahı,klor savaş gazı,klor gazı türkiye,klor gazı zehirlenmesi tedavisi,sodyum metali ile klor gazı tepkimeye girerek,klor gazı üretimi,klor gazı nasıl üretilir,klor gazı yanıcımıdır,klor gazı yeşil,kan gazı klor yüksekliği,klor gazı zehirlenmesinde ne yapılmalı,gazı zararları,klor gazı zararlı mıdır,klor gazı zehirlenme,cl2 gazı nedir,