Kardiyolojiye Ne zaman gidilir? Kalpte sorun olup olmadığı nasıl anlaşılır?
İnsanlar yaşlandıkça, çoğu vücutlarında daha fazla ağrı ve sızı yaşamaya başlar. Pek çok semptom doğal yaşlanma süreciyle ilişkilendirilebilirken, kardiyovasküler sisteme özel dikkat gösterilmesi önemlidir.
Girişimsel Kardiyolog DR. Vinayak Nagaraja,
“Kalp Ayı, insanlara kardiyovasküler sağlığımız söz konusu olduğunda tüm semptomların eşit yaratılmadığını hatırlatmak için yılın harika bir zamanıdır”
diyor .
“Karşılaştığınız semptomlarla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, bir kardiyoloğa yönlendirilmeniz gerekip gerekmediğini belirlemek için birinci basamak sağlayıcınızla görüşmek her zaman iyi bir fikirdir.”
Peki altta yatan sorunlara ilişkin bazı uyarı işaretleri nelerdir ? Bir kardiyoloğa başvurmanız gerekebileceğini gösteren belirtiler şunlardır:
- Göğüs rahatsızlığı.
- Nefes darlığı.
- Bacaklarınızda şişlik.
- Yüksek tansiyon
- Anormal derecede hızlı veya yavaş kalp atış hızı.
- Baş dönmesi veya bayılma.
- Erken kalp hastalığı veya kalp ölümü konusunda güçlü aile öyküsü.
- Kan damarı hastalıklarından kaynaklanan bacak ağrısı veya ülserler.
Bir kardiyolog semptomlarınızı değerlendirecek, tıbbi geçmişinizi inceleyecek ve semptomlarınızın nedenini uygun şekilde teşhis etmek için teşhis testleri önerebilir.
Kardiyolog aynı zamanda sağlık ekibinizin sizin için en iyi tedavi şeklini değerlendirmesine de yardımcı olacaktır.
Kişiselleştirilmiş tedavi planınız şunları içerebilir:
Diyet ve egzersiz değişiklikleri konusunda tavsiyeler. Az yağlı ve düşük sodyumlu bir diyetle, haftanın çoğu günü en az 30 dakika orta düzeyde egzersiz yaparak, sigarayı bırakarak ve alkol alımını sınırlandırarak kalp hastalığı riskinizi azaltabilirsiniz. Dr. Nagaraja, Akdeniz diyeti yemeyi ve kırmızı et ile işlenmiş gıdalardan uzak durmayı öneriyor. Ayrıca yoga ve meditasyon yapmayı da öneriyor.
İlaçlar. Yaşam tarzı değişiklikleri tek başına yeterli değilse, kardiyoloğunuz durumunuzu kontrol altına almak için ilaçlar yazabilir. Alacağınız ilacın türü, kalp rahatsızlığının türüne ve ciddiyetine bağlı olacaktır.
Bir kalp ameliyatı. İlaçlar yeterli değilse kardiyoloji bakım ekibiniz özel prosedürler veya ameliyat önerebilir. İşlemin veya ameliyatın türü, kalp rahatsızlığının türüne ve kalbinizdeki hasarın derecesine bağlı olacaktır.
Kardiyologunuz kalp ameliyatına ihtiyacınız olduğuna karar verirse kalp, akciğer ve kan damarları ameliyatlarında uzmanlaşmış bir kalp-damar cerrahına yönlendirilebilirsiniz. Ameliyattan sonra iyileştikten sonra uzun süreli takip ve bakım için kardiyoloğunuza geri gönderileceksiniz.
Dr. Nagaraja,
” Cerrahi müdahale gerektiren bir kardiyovasküler rahatsızlık tanısı almayı düşünmek korkutucu görünebilir , ancak sorunu erken keşfedip tedavi etmek hayatınızı kurtarabilir”
diyor.