Sağlıkla İlgili Haberler ve Medikal Sağlık İçerikleri

Kaka Renkleri ne Anlama Gelir?Kaka renkleri Hangi Hastalığa İşarettir?

Kakanın rengi çok açık veya koyu mu?Merakınızı giderelim

Bağırsak hareketleri genellikle açık ila koyu kahverengi renktedir ve dışkı rengi, miktarı ve şekli konusunda bireyler arasında orta düzeyde farklılık vardır. Dışkıda bu değişiklikler meydana geldiğinde, bu gastrointestinal (GI) yolu veya tüm vücudu etkileyen bir hastalık olabileceği anlamına gelebilir.

Normal Kakanın rengi nedir?

Dışkı (dışkı, bağırsak hareketi veya kaka olarak da adlandırılır) rengi en sık kahverengidir. Dışkı rengi değiştiğinde, bir kişi, ebeveyn veya bakıcı genellikle endişelenir.

Safrada bulunan bilirubinin ( kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin , normalde birkaç haftalık faydalı yaşam döngüsünden sonra yıkılmasıyla oluşan bir parçalanma ürünü) varlığı genellikle dışkının kahverengi renginden sorumludur.

Bilirubin konsantrasyonu dışkının rengini açık sarıdan neredeyse siyaha kadar değiştirebilir.
Bilirubinin kimyasal yapısındaki değişiklikler dışkının yeşil veya sarı renge dönmesine neden olabilir.
Dışkı seyreltikse veya karaciğerin ürettiği bilirubin miktarında azalma varsa da sarı dışkı görülebilir .
Bağırsaktaki bakteriler ve sindirim enzimleri bilirubin üzerinde etki göstererek rengini değiştirebilir.
Çoğu bağırsak hareketinden bağırsak hareketine renk değişikliklerinin pek bir anlamı yoktur. Ancak, bazı değişiklikler, özellikle de değişiklikler zaman içinde tutarlıysa ve yalnızca bir dışkıda mevcut değilse, bir şeyin araştırılması gerektiği anlamına gelebilir.

tuvalet
tuvalet

Sağlıklı kaka nasıl olur?

Normal sağlıklı bir dışkı pürüzsüz, sosis şeklinde, iyi biçimli ve geçişi kolaydır. Bağırsak hareketleri sırasında rahatsızlık veya ağrıya neden olmamalıdır . Ancak, bireyler arasında boyut, şekil ve koku bakımından farklılık gösterebilir, ancak sağlıklı bir bağırsak hareketini tanımlayan genel özellikler vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Renk: Normal dışkı genellikle safra ve bilirubin varlığına atfedilen orta ila koyu kahverengi renktedir. Karaciğer ve safra kesesinden kaynaklanan bu bileşikler, sindirim sırasında yiyecekle karışır ve bilindik kahverengi renge neden olur.
  • Şekil: Sağlıklı bir dışkı genellikle bağırsaklardaki oluşumunu yansıtan kütük benzeri bir şekle sahiptirParçalanmış veya küçük saçmalar gibi herhangi bir önemli sapma, altta yatan bir soruna işaret ediyor olabilir.
  • Tutarlılık: Sağlıklı bir dışkının kıvamı sertten yumuşağa kadar değişmeli ve zorlanmadan rahatça geçebilmelidir.
  • Süre: Sağlıklı bir bağırsak hareketinin geçmesi kolay olmalı ve sadece bir dakika kadar sürmelidir. Tuvalette uzun süre geçirilen zaman, sindirim veya bağırsak sağlığı sorunlarına işaret ediyor olabilir.
  • Sıklık: Günde üç kereden haftada üç kereye kadar bağırsak hareketinin olması normaldir. Önemli olan rutininizde tutarlılıktır.
  • Koku: Dışkının doğal olarak bir kokusu olsa da aşırı derecede kötü kokmamalıdır. Aşırı kötü kokular bir sindirim sorunu veya enfeksiyonun işareti olabilir.

Sağlıksız kaka belirtileri nelerdir?

Sağlıksız dışkı, renk, şekil veya kıvam açısından normalden sapan herhangi bir bağırsak hareketini ifade eder. Ara sıra görülen değişiklikler yaygın olsa da, kalıcı değişiklikler dikkat gerektirir. İşte sağlıksız dışkının bazı temel göstergeleri:

  • Tutarlılık: Sürekli sert, topaklı veya sulu dışkılar sindirim sorunlarına işaret edebilir. Sert, pelet benzeri dışkılar kabızlığa işaret edebilirken, sulu dışkılar ishal belirtisi olabilir .
  • Renk: Sağlıksız dışkı renkleri değişebilir ve soluk veya beyaz dışkı içerebilir, bu da karaciğer, safra kesesi veya pankreasla ilgili sorunları gösterebilir. Parlak kırmızı dışkılar hemoroidlerden kaynaklanan kanamayı işaret edebilirken , siyah dışkılar üst gastrointestinal sistemde kanamayı işaret edebilir.
  • Koku: Kötü kokulu dışkı, emilim bozukluklarının veya sindirim sorunlarının bir işareti olabilir.
  • Sıklık: Bağırsak alışkanlıklarında ani değişiklikler, örneğin sürekli ishalveya kabızlık, endişe verici olabilir ve altta yatan bir sağlık sorununu gösterebilir.
  • Şekil: Kalem inceliğinde dışkı gibi anormal şekiller kolonda bir sorun olduğunun işareti olabilir.


Sağlıksız kaka renkleri:

  • Soluk veya beyaz: Bu renkler karaciğer, safra kanalları, safra kesesi veya pankreasla ilgili sorunları gösterebilir. Bu, dışkıya yeterli safra ulaşmaması nedeniyle olabilir ve bu organları etkileyen durumlardan kaynaklanabilir.
  • Parlak kırmızı: Genellikle hemoroidlerden kaynaklanan kanamadan kaynaklanır, parlak kırmızı dışkılama aynı zamanda alt gastrointestinal kanamanın da belirtisi olabilir.
  • Siyah: Üst gastrointestinal sistemde ülser veya gastrit gibi durumlardan kaynaklanan kanamayı gösterebilir
  • Sarı: Karaciğer veya safra kesesi sorunlarını, sindirim problemlerini veya çölyak hastalığı veya pankreas kanseri gibi malabsorpsiyon bozukluklarını gösterebilir .
  • Yeşil: Genellikle zararsızdır ve diyetle ilgilidir, sürekli yeşil dışkılama bazen sindirim sorunlarının habercisi olabilir.

Sağlıksız kaka örnekleri:

  • Parlak kırmızı dışkı: Hemoroid veya alt gastrointestinal kanamanın bir işareti olabilirHemoroid, divertiküloz veya kolorektal kanser dahil olmak üzere birçok hastalık .
  • Siyah veya katranlı dışkı: Üst gastrointestinal sistemde, muhtemelen ülser veya gastritten kaynaklanan kanamayı gösterir.
  • Kötü kokulu sarı dışkı: Karaciğer veya safra kesesi sorunlarının, sindirim sorunlarının veya emilim bozukluklarının işareti olabilir.
  • Soluk, beyaz veya kil renkli dışkılar: Genellikle karaciğer, safra kesesi veya pankreas sorunlarıyla bağlantılı olan bu durum, hepatit , siroz veya safra kesesi taşları gibi durumlar nedeniyle dışkıda yeterli safra bulunmadığını gösterir .
  • Sulu veya sıvı dışkılama (ishal): Enfeksiyonların, gıda intoleranslarının veya irritabl bağırsak sendromu ( IBS ) veya inflamatuar bağırsak hastalığı ( IBD ) gibi sindirim bozukluklarının belirtisi olabilir .
  • Sert, tanecik benzeri dışkılama: Genellikle yetersiz lif alımından, dehidratasyondan veya bazı ilaçlardan kaynaklanabilen kabızlığın bir belirtisidir .
  • Yağlı, yüzen dışkı: Vücudun yağları düzgün bir şekilde ememediği malabsorpsiyon sorunlarına işaret ediyor olabilirÇölyak hastalığı gibi durumlarveya kronik pankreatit buna sebep olabilir.
  • İnce veya kurdele benzeri dışkı: Bağırsak tıkanıklığı veya kolorektal hastalık belirtisi olabilir. kanser.
  • Büyük, hacimli dışkı: Genellikle malabsorbsiyon veya belirli gıdaların aşırı tüketimi ile ilişkilidir.
  • Diğer alışılmadık renkler: Sarı, yeşil, turuncu veya beyaz dışkılar altta yatan rahatsızlıkların habercisi olabilir ve bir sağlık uzmanıyla görüşülmesini gerektirebilir.
  • Sağlıksız dışkı, beslenme sorunlarından ciddi hastalıklara kadar çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebilir. Renk, kıvam, şekil ve sıklık gibi dışkı özelliklerinin izlenmesi, kişinin sindirim sağlığı hakkında değerli bilgiler sağlayabilir. Dışkıda kalıcı değişiklikler meydana gelirse, doğru tanı ve tedavi için tıbbi tavsiye almak önemlidir.

KAKA renk tablosu

RenkOlası NedenYorum
SiyahGI kanamasıBu bir acil durumdur
SiyahDemir, bizmutDışkı renginin sebebinin bu olduğunu varsayamayız
BordoGastrointestinal kanamaBu bir acil durumdur
KırmızıHemoroidOlası nedenlerden yalnızca biri. Göz ardı etmeyin
Kırmızıİnflamatuar bağırsak hastalığıBir sağlık uzmanına danışın
KırmızıEnfeksiyon, divertiküler kanamaBir sağlık uzmanına danışın
KırmızıTümör, hızlı üst GI kanamasıBir sağlık uzmanına danışın
YeşilNormal olabilirBir sağlık uzmanına danışın
YeşilYeşil sebzeler açısından zengin bir diyetBir sağlık uzmanına danışın
Yeşilİshal ile ilişkiliBir sağlık uzmanına danışın
KahverengiNormal renkBir sağlık uzmanına danışın
SarıPankreas hastalıklarıMalabsorbsiyon
SarıÇölyak hastalığı, kistik fibrozisBir sağlık uzmanına danışın
SarıGiardia enfeksiyonuBir sağlık uzmanına danışın
Kil, soluk sarı veya beyazKaraciğer veya safra yolu hastalığıDışkıda safra eksikliği
DIŞKI RENK TABLOSU

Kaka renk değişimleri neden olur

Dışkı rengindeki değişiklikler çoğu durumda herhangi bir hastalığın belirtisi değildir.

Dışkı rengindeki değişiklikler aşağıdaki sebeplerden kaynaklanabilir:

  • İshal (sarı-yeşil dışkıya neden olabilir)
  • Bazı yiyecekler (pancar, jöle, Kool-Aid, meyan kökü , yeşil yapraklı sebzeler)
  • Birkaç reçetesiz (OTC) ve reçeteli ilaç
  • Karaciğer, pankreas ve bağırsakları etkileyen hastalıklar
  • Bağırsak kanalında kanama

KAKA rengini değiştiren ilaçlar

Dışkının rengini değiştiren en yaygın ilaçlar dışkıyı siyaha çeviren ve demir ve bizmut ( Pepto-Bismol ve Kaopectate’de bulunur) içeren ilaçlardır.

Bununla birlikte, çok sayıda başka ilaç dışkının renginin siyaha veya diğer renklere dönüşmesiyle ilişkilendirilmiştir.

Pratikte, bu gerçeğin önemi, dışkı rengindeki herhangi bir değişikliğin nedeni olarak herhangi bir yeni ilacın veya diyet takviyesinin dikkate alınması gerektiğidir.

Yedi çeşit KAKA nelerdir?

Bristol Dışkı Tablosu, insan dışkılarını şekil ve kıvamlarına göre yedi kategoriye ayıran tıbbi bir araçtır. Sağlık hizmeti sağlayıcılarının çeşitli gastrointestinal rahatsızlıkları teşhis etmesine ve yönetmesine yardımcı olur.

Kabızlığa işaret eden, çıkarılması zor, fındık benzeri sert, ayrı topaklar.

  • Görünüm: Fındık veya çakıl taşına benzeyen küçük, sert ve yuvarlak topaklar.
  • Tutarlılık: Çok zor ve geçilmesi zor.
  • Endikasyonlar: Genellikle şiddetli kabızlığı gösterir. Dışkı kolonda uzun süre kalmış, aşırı su emilimine neden olmuş ve sert bir dokuya yol açmıştır.

Sosis şeklinde, ancak topaklı dışkılama kabızlığa işarettir.

  • Görünüm: Topaksı ve sosis benzeri.
  • Tutarlılık: Sert ve iri taneli, belirgin topaklar var.
  • Endikasyonlar: Tip I’den daha az şiddetli olsa da kabızlığa işaret eder. Geçmesi rahatsız edici olabilir ve yavaş bağırsak hareketine işaret eder.

Yüzeyinde çatlaklar bulunan sosis biçimli dışkılar ideal kabul edilir.

  • Görünüm: Sosis şeklinde, yüzeyinde çatlaklar var.
  • Tutarlılık: Sert ama tip I veya tip II kadar sert değil.
  • Endikasyonlar: Normaldir, ancak kolondan geçiş süresinin biraz daha yavaş olması nedeniyle hafif kabızlığa işaret edebilir.

Sosis veya yılan benzeri, pürüzsüz ve yumuşak dışkılar ideal kabul edilir.

  • Görünüm: Pürüzsüz, yumuşak ve sosis veya yılan benzeri.
  • Tutarlılık: Yumuşak ve geçişi kolay.
  • Endikasyonları: Sağlıklı bağırsak fonksiyonu ve yeterli lif ve su alımını önerir.

Keskin kenarlı, yumuşak, ishale doğru eğilimli kabarıklıklar.

  • Görünüm: İyi tanımlanmış kenarları olan yumuşak lekeler.
  • Tutarlılık: Yumuşak ve geçişi kolay.
  • Endikasyonlar: Bu tip normal olabilir, özellikle de dışkılama günde birkaç kez meydana gelirse. Dışkıda daha yüksek nem içeriği olduğunu gösterir.

Pürüzlü kenarlı, yumuşak dışkı parçaları, ishal belirtisidir.

  • Görünüm: Tüylü ve kenarları pürüzlü.
  • Tutarlılık: Yumuşak.
  • Endikasyonlar: Kolondan hızlı geçiş sonucu oluşan hafif ishalin yeterli su emilimini engellediği düşünülmektedir.

Katı parça içermeyen, tamamen sıvı, sulu dışkılama, ishal belirtisidir.

  • Görünüm: Tamamen sıvı, katı bir formda değil.
  • Tutarlılık: Sulu.
  • Endikasyonlar: Genellikle enfeksiyon veya hastalıkla ilişkili şiddetli ishali gösterir.

Yeşil renkli kaka neye işaret

Dışkı bağırsaktan çok hızlı geçerse, safranın sindirilmesi ve parçalanarak normal kahverengi dışkı rengini vermesi için yeterli zaman olmayabilir. Normalde, bağırsaktaki bakteriler safrayı kimyasal olarak yeşilimsi kahverengi bir renge dönüştürür. Safranın bağırsakta tamamen geri dönmesi ve tekrar kahverengi olması zaman alır ve geçiş süresi kısaysa, örneğin, bir kişi ishal olduğunda dışkı yeşil renkli kalır.

Yeşil dışkılar normal bir varyant olabilir. Yeşil sebzeler, özellikle ıspanak açısından zengin bir diyet veya demir takviyeleri de yeşil kakaya neden olabilir, ancak demir genellikle dışkıyı siyaha çevirir.

Sarı, yağlı ve kötü kokulu kaka

Dışkının sarı, yağlı ve kötü kokulu olmasının çeşitli nedenleri vardır. Bu, bağırsakların yağları sindirememesi ve emememesinden kaynaklanabilir ve bu da bağırsak zarının hastalıklarından kaynaklanabilir.(çölyak hastalığı ve kistik fibroz gibi) pankreasın yeterli sindirim enzimleri üretememesi (kronik pankreatit veya pankreas kanseri gibi)(pankreas kanalını tıkayan) veya bağırsaklara yetersiz safra iletimi ( karaciğer kanseri veya tıkalı safra kanalları gibi). Sarılık, yağlılık ve kötü koku sindirilmemiş yağdan kaynaklanır.

Parlak kırmızı kaka

Yetişkinlerde parlak kırmızı renkli dışkının en yaygın nedeni hemoroidlerden kaynaklanan kanamadır. En endişe verici nedenlerden biri de gastrointestinal sistemde kanamadır. Bu genellikle koyu, siyah dışkıyla ortaya çıksa da parlak kırmızı kana da neden olabilir. Bu, bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından acilen değerlendirilmeyi gerektirir. Bebeklerde en yaygın neden, anüsü çevreleyen dokuda anal fissür veya yırtıktır.

Dışkıda parlak kırmızı kan görülmesinin daha ciddi nedenleri olabilir!

ÖRNEK:

  • Bağırsak enfeksiyonları
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı(Crohn hastalığı, ülseratif kolit )
  • Divertiküler kanama
  • Tümörler
  • Arteriovenöz malformasyonlar (bağırsak duvarındaki atardamarlar ve toplardamarlar arasındaki anormal iletişimlerin yırtılması)
  • Yemek borusundaki ülserden kaynaklanan şiddetli kanama, mide veya onikiparmak bağırsağı da kırmızı kan hücrelerinin sindirilmesi için yeterli zaman geçmemişse dışkının siyah yerine kırmızı olmasına neden olabilir.

Kırmızı gıda boyası ve pancar da dışkıya kırmızımsı bir renk verebilir.

Turuncu renkli kaka

Turuncu dışkılar, beta-karoten (havuç, tatlı patates, balkabağı) veya yapay gıda boyası açısından zengin yiyecekler tüketmek gibi belirli diyet tercihlerinden kaynaklanabilir. Alüminyum hidroksit içeren antiasitler gibi belirli takviyeler veya ilaçlar almak da turuncu renkli dışkılara yol açabilir.

Bazen turuncu dışkılar karaciğer, safra kanalları veya irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim bozukluklarıyla ilgili tıbbi rahatsızlıkların belirtisi olabilir.(IBS, İRRİTABL BARSAK SENDROMU), çölyak hastalığı veya Crohn hastalığı. Turuncu dışkıya karın ağrısı , dışkı kıvamında değişiklikler, yorgunluk , kilo kaybı , sarılık gibi semptomlar eşlik ediyorsa, veya ateşiniz varsa , kapsamlı bir değerlendirme için tıbbi yardım almak önemlidir.

Siyah katranlı kaka

Siyah dışkılar, sindirim sistemine, çoğunlukla yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı gibi üst GI kanalından büyük miktarda kanama olması nedeniyle endişe verici bir semptomdur . Kırmızı kan hücreleri bağırsaktaki sindirim enzimleri tarafından parçalanır ve dışkıyı siyaha çevirir. Bu dışkılar katran benzeri (yapışkan) ve kötü kokulu olma eğilimindedir. Bu tıbbi bir acil durum olabilir; siyah katran dışkıları göz ardı edilmemelidir.

Burun kanaması , diş tedavisi veya ağız yaralanmalarından kaynaklanan kan yutulabilir ve siyah dışkıya neden olabilir, ancak kanama miktarı genellikle bunu yapacak kadar büyük değildir.

Kil renginde veya beyaz kaka (soluk kaka)

Açık renkli dışkılar veya kil renkli dışkılar genellikle karaciğer veya safra kanalları hastalıklarıyla birlikte görülür. Bağlantı nedirpankreas kanseri ve dışkı kanseri arasındaki farkr? Soluk dışkı c olabilirsafra kanallarını tıkayan pankreas kanseri tarafından kullanılır. Safra eksikliği dışkının kahverengi rengini kaybetmesine ve soluk görünmesine neden olur.

Bordo renkli kakara neye işaret eder

Bordo renkli dışkılar genellikle GI kanalındaki kanamadan kaynaklanır. Kırmızı dışkıların kanama kaynağı üst GI kanalıdır (yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı), parlak kırmızı kanın kaynağı ise kolondur. Bağırsakta kanın kısmen sindirilmesinden kaynaklanan bordo dışkılar genellikle ince bağırsaktan (jejunum, ileum) ve proksimal kolondan kaynaklanır, ancak renk kısmen kanın bağırsaklarda ne kadar hızlı hareket ettiğine de bağlıdır. Dışkı GI kanalında ne kadar hızlı hareket ederse, rengi o kadar parlak kırmızı olur. Bu bir acil durum olabilir.

Bağırsağın bir bölümünün diğer bir bölümün içine girerek geçici tıkanıklığa neden olduğu invajinasyonlu çocuklarda dışkı, frenk üzümü jölesi renginde ve kıvamında olarak tanımlanabilir.

Dışkıda mukus görülmesi

Dışkıdaki mukus normal olabilir ve oluşan dışkının parçalarını kaplayabilir. Ancak, iltihaplı bağırsak hastalığı olan kişilerde de görülebilir .hastalık veya kanser. Kan ve/veya karın ağrısıyla ilişkili mukusgöz ardı edilmemeli ve tıbbi müdahale gerektirir. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilersendromunda (IBS) dışkıda mukus da görülebilir.

Yüzen kaka ?

Çoğu dışkı, aşırı miktarda gaz içerdiği için yüzer . Tek başına normaldir ve pek bir anlamı yoktur. Diyetteki değişiklikler dışkının yüzdürülmesine yol açabilir, ancak izole bir semptom olarak herhangi bir işlem yapılması gerekmez ve genellikle kendiliğinden düzelir. Dışkı, yağ miktarının artması nedeniyle yüzemez. (Dışkıdaki yağ, tuvalet kabında yağ damlacıklarına neden olur.)

Bağırsaklarda artan miktarda gaz oluşumuna neden olan herhangi bir durum teorik olarak yüzen dışkıya yol açabilir, özellikle laktoz intoleransı , çölyak hastalığı, kistik fibroz ve kısa bağırsak sendromu gibi besin emiliminin bozulduğu durumlarda.

Kaka boyutunda ve şeklinde değişiklikler

İnsanların kendilerine özgü boyutları, şekilleri ve dışkı kıvamları vardır. Dışkının mutlak boyutu ve şeklinden daha önemli olan dışkı desenindeki değişikliktir. Bazen kalem inceliğinde olarak da adlandırılan dar dışkı, ara sıra meydana gelebilir ve endişe verici değildir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerde daha ince dışkılar gelişebilir.

Bununla birlikte, “normal” dışkısı olan ve bağırsak hareketinin çapında, uzunluğunda ve genişliğinde (kalibresinde) yeni bir değişiklik olan bir kişi sağlık uzmanına danışmalıdır. Bu, belki bir tümör nedeniyle daralmış veya yara izi olan bir kolonun işareti olabilir, ancak sağlık uzmanı eşlik eden semptomlar veya testler hakkında daha fazla bilgi isteyebilir.

Sabahleyin iki veya üç dışkılama yapmak olağandışı değildir. İlk dışkı genellikle daha katı bir formda olacaktır çünkü en uzun süre kolonda (suyun emildiği yer) kalmıştır. İkinci dışkı daha gevşek olacaktır ve üçüncü bir dışkı varsa, en gevşek olanı olacaktır. Dışkı formunda sıklıkla değerlendirme gerektiren bir diğer değişiklik, normalden daha gevşek veya daha sert dışkıların gelişmesidir. Spektrumun bir ucunda kabızlık, diğer ucunda ishal vardır, ancak değişiklik bu seviyelere ulaşmasa bile, her iki yönde tutarlı, daha hafif değişikliklerin değerlendirilmesi gerekir.

0 0 oylar
İçeriği Puanla
Abone Ol Bildirim Al
Bildir
guest
0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli, lütfen yorum yazın..x
Bu Kayıt Konuşulur Yok Artık Doktorun Benzerliği Şaşırttı! Sağlık personeli hac test soruları Memur Sağlık Personeli Haberlerinde 112 Acil Fm’in yeri Bugün Meydana Gelen Ambulans Kazaları! Akraba Evliliği Öncesi Bir Düşünün Sağlıkçı Maaş Doğru bilenen ilk yardım yanlışları Çiğli’de Hastane Yemekleri Eylemi Güzel Hemde Tıp Mezunu