Sağlık Personeli Sıkça Sorulan Sorular

Kadroya geçirilen sözleşmeli personel 657 sayılı Kanun’DAKİ 104/F’den yararlanabilir mi?

Belediyede 5393 sayılı Kanun’un 49’uncu maddesine tabi sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken 7433 sayılı Kanun gereğince devlet memuriyetine geçirilen personel hakkında 657 sayılı Kanun’un 104’üncü maddesinin (F) bendinin uygulanması mümkün müdür?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinin (F) bendinde; “Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği hâlinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hâllerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşleri de, istekleri üzerine (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan aynı esaslar çerçevesinde yararlanır. Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir” hükmüne yer verilmiştir.

6 No.’lu Kamu Personel Genel Tebliği’nde de detay bilgilere yer verilmiştir. Bu tebliğde yer alan örnekte; memurun ölü doğum yapmasını müteakip bir çocuğunun doğması ve yarım gün izin talep tarihinde çocuğunun hayatta olması halinde bu memurun yarım gün izin süresi dört aydır.

Örnek: Memurun birinci doğumda ikiz çocuğunun olması halinde yarım gün izin süresi üç aydır. Söz konusu memurun ikinci doğumda tekrar ikiz çocuğunun olması halinde ise yarım izin süresi beş aydır.

Bu itibarla,7433 sayılı Kanun’la kadroya geçirilen personel 657 sayılı Kanun’un 104/F maddesi gereğince yarım gün izin hakkını kullanabilecektir. Memurun çalışacağı sürelerin başlangıç ve bitiş saatinin kurumları tarafından belirlenmesi gerekmektedir.Sonuç ve öneriler ya da sorunları azaltmak için neler yapılmalıdır?
Daha önce de açıkladığımız üzere, mahalli idarelerden gelen personel sorularına cevap vermek en kolay yöntemdir. Önemli olan bu sorular ışığında sistem kurmak ve benzer soruların önüne geçmektir. Yine gelen soruların niteliğinden ilgili kurumların eğitim ihtiyacı olup olmadığı da üzerinde durulması ve çözüm üretilmesi gereken başka bir konudur. Kanunda açıkça düzenlenmiş bir konuda ısrarla görüş soran bir kurumun ilgili biriminin açıkça eğitim ihtiyacı olduğu düşünülmelidir.

Diğer yandan gelen sorular ışığında bir genelge çıkararak sorunları kökten çözmek daha etkili ve kalıcı olacaktır. Personel konularına ilişkin genelge çıkarılana kadar da özellikli ve genel sorulara verilen cevapları mahalli idarelerin tamamına e-mail olarak anında göndermektir. Her mahalli idarenin personel biriminin e-mail adresi sisteme kaydedilerek tek bir tuşla anında örnek soru ve cevabı her mahalli idareye göndermek birçok sorunu kaynağında çözecektir.

Kaynak: https://www.yenisafak.com/yazarlar/ahmet-unlu/kamu-personeline-iliskin-soru-ve-cevaplar-isiginda-yapilmasi-gerekenler-4528744

0 0 oylar
İçeriği Puanla
Abone Ol Bildirim Al
Bildir
guest
0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli, lütfen yorum yazın..x
Bu Kayıt Konuşulur Yok Artık Doktorun Benzerliği Şaşırttı! Sağlık personeli hac test soruları Memur Sağlık Personeli Haberlerinde 112 Acil Fm’in yeri Bugün Meydana Gelen Ambulans Kazaları! Akraba Evliliği Öncesi Bir Düşünün Sağlıkçı Maaş Doğru bilenen ilk yardım yanlışları Çiğli’de Hastane Yemekleri Eylemi Güzel Hemde Tıp Mezunu