İsrail kadar uluslararası toplum da suçlu !
112AcilFm – İsrail’in Gazze’ye saldırısında 3 bin 785 kişi hayatını kaybetti. 12 bin 493 yaralı var. Hastanelerdeki doluluk yatak kapasitesinin yüzde 150’sinden fazla. Filistin Kızılayı Sözcüsü “İsrail kadar uluslararası toplum da sessiz kaldığı için bundan sorumlu” diyor
Filistin’in Gazze şehrindeki Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada İsrail saldırıları sonucu 3 bin 785 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ölenlerden 1524’ü çocuk, 1000’i kadınken 12 bin 493 yaralı var. Bu yaralıların ise 3 bin 983’ü çocuk, 3 bin 300’ü kadın. 44 sağlık personeli saldırılarda hayatını kaybetti. 70’i ise yaralandı. İsrail güçleri aynı zamanda 23 ambulansı hedef alarak kullanılamaz hale getirdi. 19 sağlık tesisi de bombaların hedefi oldu. 14 sağlık merkezi bu nedenle hizmet veremiyor. Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde yatak kapasitelerinin yüzde 150’sinden fazla doluluk var. Biz de bu konuyu Filistin Kızılayı Sözcüsü Nebal Farsakh ile konuştuk.
2 hastane kullanılamaz halde
Filistin Kızılayı Sözcüsü Nebal Farsakh, Gazze Şeridi’nde 25 hastane olduğunu söylüyor.
“Bunlardan 24’ü İsrail’in bombaladığı alanda kalıyor. Bu 24 hastaneden 2’si de süregiden bombalamalardan dolayı artık hizmet veremez halde.”
Tehlike altında olan bu hastanelerden biri de Filistin Kızılayı’nın idare ettiği Kudüs Hastanesi. Hastanede 400’den fazla hasta bulunuyor. Bunların arasında yoğun bakım ünitelerinde olanlar da var.
Bununla birlikte diğerlerinde olduğu gibi yüzlerce Gazzeli bombalanmayacağını düşünerek hastaneye sığınmış.
Üç kez tehdit edildi
Farsakh
“Kudüs Hastanesi de diğer tüm hastaneler gibi bombalanma tehdidi altında”
diyor.
“Günlerdir uluslararası kamuoyunu duruma müdahil olmaya ve İsrail’in hastanelerde bile uygulamaya çalıştığı tahliye zorlamasını önlemeye çağırıyoruz. Kudüs Hastanesi de dahil olmak üzere Gazze’deki tüm hastaneler işgalci güçler tarafından defalarca yazılı tehdit aldı. Örneğin Kudüs Hastanesi tahliye edilmediği takdirde bombalanacağına yönelik üç kez tehdit edildi. Uygulanamazlığını herkes konuşuyor ama bu aynı zamanda bir savaş suçu.”
“Gazze’deki her şey bir hedef”
Farsakh’a göre hastanelere yönelik tahliye zorlaması hastalar için idam cezasından farksız.
“Hastalarımızı güvenli bir şekilde tahliye etme imkanımızın olmadığını bildirdik. Tahliye emri nedeniyle hayatlarını riske atmayacağız. Tahliye emrinin derhal durdurulması için dünya kamuoyuna çağrıda bulunuyoruz”
diyor.
“Maalesef bir hastaneye saldırıldığını görmemize rağmen kimse bir şey yapmadı. Dün El-Ehli’ydi, bugün sıra bize gelir mi diye merak ediyoruz. Gazze’de var olan her şey İsrail için bir hedef.”
“Uluslararası toplum da suçlu”
Farsakh suçlunun sadece işgalci İsrail güçleri değil, aynı zamanda uluslararası toplum olduğunu bildiriyor. Uluslararası toplumun sessizliğinin bu eylemleri daha da cesaretlendirdiğini ve masumların hayatını gitgide tehlikeye attığını belirtiyor. Şöyle devam ediyor:
“Jeneratör yakıtı tükeniyor. Hastanelerin tamamında ciddi bir ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı var. Her dakika meydana gelen yaralanmalarla baş edemiyorlar. Bu yüzden hastaneler artık en hayati yaralanmaları önceliklendiriyor.”
Yarısı çocuk ve kadın
Farsakh uluslararası toplumun bir adım öne çıkıp insani felaketi önlemek için neyi beklediğini merak ettiğini kaydediyor ve ekliyor:
“Binlerce Filistinliden, mağdurlardan bahsediyoruz. Şu ana dek katledilenlerin yarısı çocuk ve kadınlar. Her şey yok edildi. İnsani koridorun açılmasıyla ilgili olarak Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, Dünya Sağlık Örgütü gibi partnerlerimizden hükümetlerine baskı yapmalarını, tıbbi ve insani yardımların girişine izin verecek bir koridor açılması için İsrail’in zorlanmasını talep ettik. Aslında Gazze’ye insani yardım gönderiliyor. Tıbbi ve insani yardım malzemeleri taşıyan onlarca tır Refah sınırında işgal güçlerinin onayını bekliyor.”
Hastaneler morga dönecek
Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Crystal Wells bu konuda İsrail’i uyardıklarını söylüyor.
“Yakıt ve ilaç tedariki bittiği takdirde hastanelerin morga döneceğini beyan ettik. Şimdi Gazze kritik bir noktada. Yaralılar hastanelere alınmaya devam ediyor. Sağlık personelleri gündelik hizmetlerin yanı sıra çatışma kaynaklı travma yaralarını da sarmaya çalışıyor. Hala bebekler doğuyor. İnsanlar hala diyaliz makinelerine bağlı. Kaynaklar tehdit edici bir biçimde kısıtlı. Hastanelere eldiven ve bandaj sevk ettik ama başka birçok malzemeye ihtiyaç var. Acilen Gazze’ye yardım sevk edilmesi gerekiyor. Sağlık uzmanları ve cerrahlarımızı bölgeye göndermek için hazırız ancak güvenli geçiş garantisi verilmeli.”