İddiaya Göre Denizli Devlet Hastanesi Deprem Raporu ‘ÇÜRÜK’
Denizli Devlet Hastanesi Birinci Derece Deprem Bölgesi’ndeki Denizli Devlet Hastanesi için 2017 yılında hazırlanan deprem analiz raporlarına ulaşıldı.
Hastanedeki yüzlerce kolon ve kirişin yüzde 90’ı çürük. Zeminin sıvılaşma riski var. Buna karşın 7 yıldır önlem alınmadığı iddia ediliyor.
6 Şubat depremlerinde hayat kurtarması gereken hastanelerde yüzlerce insan öldü. Depremden yıllar önce sağlık çalışanları bu hastaneler önünde ‘Ölmek istemiyoruz’ diyerek eylemler yapmıştı.
Ama ‘depreme dayanıksız’ raporlarına karşın ‘Ödenek yok’ denilerek bu kamu hastaneleri güçlendirilmemiş ya da yıkılıp yeniden yapılmamıştı.
Eylem yapan sağlık çalışanları ise soruşturmalar geçirmiş, görevden alınanlar olmuştu.
6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümüne yaklaşırken aynı durum Denizli Devlet Hastanesi’nde yaşanıyor.
Sağlık çalışanları, Denizli Devlet Hastanesi önünde eylemler yaparak depremde binanın yıkılacağını ve önlem alınmasını istiyor.
GÜNDE 4 BİN KİŞİ VAR
Denizli birinci derece deprem bölgesinde. Denizli Devlet Hastanesi’nde A, B, C, D, E, F, G ve H blokları var. 8 bloklu hastanede gün içinde sağlık personeli, hastalar ve hasta yakınlarıyla birlikte 4 bin kişi bulunuyor. Ve deprem olması halinde bu binaların yerle bir olacağını, binlerce insanın öleceğini raporlar ortaya koydu.
2017 yılında HEFE İnşaat Danışmanlık Ticaret Ltd Şti, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Haydar Kayhan’ın danışmanlığında Denizli Devlet Hastanesi Deprem Performans Analiz Raporu’nu hazırlamıştı. Raporda binanın depremde yıkılacağının tespit edildiğini herkes biliyor. Ancak aradan geçen 7 yılda sadece başhekimliğin bulunduğu A Blok güçlendirildi. Diğer bloklarda hiçbir güçlendirme yapılmadı.7 yıldır hasıraltı edilen raporun detaylarına ulaştık. Bu rapor bir deprem olması halinde binlerce insanın öleceğini gözler önüne seriyor.
ZEMİN ÇOK KÖTÜ
Zemin Etüd Raporu’nda Denizli’nin 1. Derece Deprem Bölgesi olduğu ve deprem aktivitesinin geçmişten bugüne çok yoğun olduğu anlatılıyor. Hastanenin bulunduğu zeminin killi kum olduğu ve 4 metre derinlikte su başladığı belirtiliyor. 6 ve daha büyük deprem olması halinde sıvılaşma riski olduğu ifade ediliyor.
Raporda hastanenin blokları tek tek incelenmiş. Kolon ve kirişlerin vahim durumu tablolarla gösterilmiş,
‘BU BİNALAR ÇÖKECEK’
A Blok’taki kolon ile kirişlerin ‘Can Güvenliği Performans Seviyesi ölçülüyor.
Mesela; A1 Blok’taki toplam 5 katta 146 kolon var. Bunlardan sadece 7 tanesi depreme karşı dayanıklı görünüyor, 139 kolon depremde yıkılacak, yani bina yerle bir olacak. A1 Blok’ta 126 adet kiriş var. Bunlardan sadece 2 tanesi çürük değil. 124 kiriş depreme dayanamayacak.
Kaynak: https://abcgazetesi.com/timur-soykan-denizli-olum-hastanesi-718593