Hemşirelikle Alakasız Veteriner Öğretim Üyelerinin atanması Neyin Kafası !
Türk Hemşireler Derneği bir açıklama yayımlayarak, Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde hemşirelik yüksek lisans programına hemşirelikle alakası olmayan veteriner öğretim üyelerinin atanmasına tepki gösterdi. Dernek, “Halkımıza nitelikli bakım veremiyoruz! Engellerimiz var” başlığı ile bir açıklama yayımladı.
Yüksek lisans eğitimi için başvuran öğrencilere, birinin uzmanlık alanı veteriner farmakoloji, diğerinin uzmanlık alanı veteriner parazitoloji olan iki veteriner öğretim üyesinin danışman olarak atanmak istediği bilgisinin 2022 yılının Haziran ayında derneğe ulaştığı belirtilen açıklamada, “İlk günden bu yana gerek sözlü gerekse yazılı olarak uzman hemşire yetiştirmenin veteriner öğretim üyeleri eliyle olmasının uygun olmadığını kendilerine anlatmaya çalıştık. YÖK’e ve Fırat Üniversitesi Rektörlüğü’ne yazılı başvurularda bulunduk. Fırat Üniversitesi bu konuda YÖK’e danıştı. YÖK, Tıp Sağlık Komisyonunda yer alan, bu ülkenin sağlık alanında eğitim veren fakültelerin dekanları veteriner öğretim üyesinin uzman hemşire yetiştirmesini uygun bulmadı” diye süreç anlatıldı.
“ÜNİVERSİTE MOBBİNGE GÖZ YUMDU”
Bunun üzerine üniversite yönetiminin
“yanlışı yanlışla düzeltme ısrarından vazgeçmediği”
belirtilen açıklamada, veteriner öğretim üyelerinin, hemşire öğretim üyelerine mobbing uygulamasına ve onları tehdit etmesine göz yumduğu öne sürüldü. Hemşire öğretim üyelerine yapılan tehditlerin resmi olarak birden fazla kez kayıtlara geçtiği belirtilen açıklamada,
“Mesleğini ve meslek kimliğini korumak adına mücadele eden Hemşire öğretim üyesi, uzaklaştırma kararı çıkartılacak düzeyde tehdide maruz bırakıldı. Üniversite yönetimi buna göz yumdu. Veteriner öğretim üyesinin, Anabilim dalındaki hemşire öğretim üyelerine mobbinge yönelik açılan soruşturmada mobing belgelendi. Soruşturmacı bu öğretim üyesinin bölüm dışında görevlendirilmesini önerdi. Üniversite yönetimi bunu da görmezden geldi. Mobbingi, tehdidi, şiddeti meşrulaştırdı, yazılı olarak üniversiteye başvuran ve hemşire hoca isteyen öğrencilerinin hakkını gasp etti”
denildi.
17 Mart’ta ise iç hastalıkları yüksek lisans öğrencilerine veteriner öğretim üyesi danışman atamasının resmen gerçekleştirildiği belirtildi.
Dernek, açıklamanın devamında şu soruları ve talepleri yöneltti:
Vermesi gereken asgari dersleri bile tamamlayamayan, yüksek lisans programında tek bir ders bile yürütemeyen veteriner öğretim üyelerinin o bölümde tutulmasının, üstüne yüksek lisans öğrencisi verilmesinin gerekçesi nedir?
Bu ülkenin dekan hocalarının uygun bulmadığı bu uygulamadaki ısrarınızın nedeni nedir?
Bir öğretim üyesine uzaklaştırma kararı aldırmak zorunda kalacak kadar tehdit edildiğinde üniversite yönetiminiz hangi önlemi aldı?
Lisansüstü hemşirelik öğrencisi almak için mobbingden, tehditten geri durmayan veteriner öğretim üyelerinize istediklerini vermenin kurum kültürünüze ne yaptığının farkında mısınız?
Nitelikli hemşirelik hizmetlerinin yolunun nitelikli hemşirelik eğitimden geçtiği bilinciyle Fırat Üniversitesi yönetiminde yer alan tüm öğretim üyelerine sesleniyoruz!
İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalında veteriner hekimlerin yüksek lisans öğrencilerinin tez danışmanlığı üstlenmesi hukuka aykırıdır. Yaptığınız yanlıştan dönünüz!
Şiddeti, tehdidi, zorbalığı meşrulaştıran, ödüllendiren bir kültür öncelikle kurumunuza, sonra size zarar verecektir. Kabul etmeyiniz.
Yüksek Öğretim Kuruluna sesleniyoruz!
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünün hukuka ve bilimsel gerekliliklere aykırı uygulamayı sürdürmesi halinde başta ilgililer hakkında disiplin soruşturması başlatmak üzere gerekli işlemleri bir an önce tesis ediniz.
Meslektaşlarımıza, sağlık çalışanlarına, öğrencilerimize sesleniyoruz! Nitelikli eğitim hakkımızdır, talep ediniz.
Halkımıza sesleniyoruz!
Sizlere hak ettiğiniz bakımını sunmak için nitelikli bir hemşirelik eğitimi mücadelemizde yanımızda olunuz.