Hastanenin Okula Taşınması Sağlık Bakanlığına soru önergesi verildi
Siyaset Haberleri – Şırnak Milletvekilleri, Beytüşşebap Devlet Hastanesinin ilçede bir okula taşınması ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.
HEDEP Şırnak milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan, Ayşegül Doğan ve Mehmet Zeki İrmez, Beytüşşebap Devlet Hastanesinin ilçede eğitim veren bir okula taşıması ile ilgili Sağlık Bakanlığına soru önergesini verdi.
HEDEP milletvekillerinin Sağlık Bakanlığına vermiş olduğu soru önergesinde şunlar kaydedildi; “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Beytüşşebap İlçe Müdürlüğü, 2013 yılında Beytüşşebap Devlet Hastanesi’ne yaptığı “Karot Basınç Dayanımı Deneyi” sonrasında söz konusu yapıya “depreme dayanıklı değil” raporu vermiştir. 2020 yılına kadar hastaneye ilişkin herhangi bir adım atılmamış sonrasında ihale süreci başlamış ve “rant paylaşımında” çıkan ihtilaflar sonucu hastane için arazi bulunamamış ve proje iptal edilmiştir.
Beytüşşebap Devlet Hastanesi için verilen “depreme dayanıklı değil” raporu üzerinden on yıl geçtikten sonra 6 Şubat 2023 tarihindeki Maraş merkezli depremlerin akabinde hastane için “acil tahliye” kararı verilmiştir. Geçen hafta ise Beytüşşebap Devlet Hastanesi, ilçede bulunan Şehit Yalçın Aydın İmam Hatip Ortaokulu’na taşınmıştır. Okulun öğrencilerinin ise çevre okullara aktarıldığı tarafımıza bildirilmiştir. Okul olarak tasarlanan bir yapının hastane için fiziksel ve alt yapı anlamında noksanlıklar yaratacağı; ameliyathane, yoğun bakım ünitesi, yatan hasta, acil müdahale bölümlerinde hayati risk oluşturacak yetersizlikleri barındıracağı tüm açıklığıyla ortadadır.
Hastane hakkında tarafımıza ulaşan şikâyetlerin bazıları şu şekildedir;
- Bazı doktor, hemşir/hemşire ve diğer sağlık personellerinin iltimas yoluyla ve geçici görevlendirmelerle Şırnak Merkez ve Cizre ilçelerine atandığı,
- Söz konusu hastanede, var olan personel eksikliğinin yanında bu atamalarla mevcut personelin iş yükünün daha da arttığı,
- Hastanede çıkan yemeklerin düşük miktarlı porsiyonlarda ve kalitesiz olduğu,
- Beytüşşebaplı yurttaşların nitelikli sağlık hakkına ve tedaviye erişemediği,
- Yurttaşların tedavi olmak için çevre illere gitmek zorunda kaldığıdır.
Bu bağlamda;
1) Beytüşşebap Devlet Hastanesi’ne yönelik 2013 yılında verilen “depreme dayanıklı değil” raporu için geçen on yıllık sürede neden herhangi bir adım atılmamıştır?
2) Hastanenin taşındığı okulda var olan fiziksel ve alt yapı problemleri bilinmesine rağmen neden alternatif çözümler üretilmemiştir?
3) Devlet Hastanesi bulunmayan Beytüşşebap’ta ne zaman hastane yapılacaktır, projenin ayrıntıları belli midir, bu konuda hangi çalışmanız mevcuttur?
4) Hastane personelinin iltimasla başka hastanelere geçici görevlendirmelerle atandığı iddiaları doğru mudur, Bakanlığınıza bu konuda gelen herhangi bir şikâyet mevcut mudur, konu hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
5) Hastane’de çıkan yemekler ile ilgili şikayetler konusunda hangi adımlar atılacaktır?
Kaynak:cizremgazetesi.com