HAŞİMOTO HASTALIĞI SORUMLUSU DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR !
SAĞLIK HABERLERİ – Tiroidin çalışma şeklini doğrudan etkileyen bir hastalık olan Haşimato, son yıllarda sık görülmeye başladı.
Açıklamalarıyla ses getiren Prof. Dr. Canan Karatay’a göre bu durumun en büyük sorumlusu deterjanlar…
İçerik Başlıklarımız
HAŞİMATO NEDİR ?
Son yıllarda adını sık duyduğumuz Haşimato hastalığı, tiroid bezini etkileyen, hipotiroidizme veya tiroidin az çalışmasına neden olan otoimmün bir sağlık sorunu. Hastalıkta bağışıklık sistemi hücreleri, tiroidin hormon üreten hücrelerinin ölümüne yol açabiliyor.
Genellikle hormon üretiminde azalmaya yani hipotiroidizme neden olan hastalık yorgunluk, kilo alma ve kabızlık gibi semptomlara neden oluyor.
SORUMLUSU DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR
Prof. Dr. Canan Karatay da Japonya’da Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan nükleer bombadan sonra ortaya çıkan hastalıkla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Ülkemizde de hastalığın son zamanlarda arttığını belirten Karatay, bunun sebebinin aşırı titiz kadınların kullandığı deterjan ve dezenfektanlar olduğunu aktardı. Bu maddelerdeki bromür ve klorürün vücuda girdiğinde iyodun tiroide girip hormon üretmesini engellediğini söyleyen ünlü doktor neticede hücrelerde bir reaksiyonun meydana geldiğini kaydetti.
Haşimato teşhisinde kullanılan yöntemleri de aktaran Prof. Karatay, kandaki anti TPO’nun yani vücuttaki otoimmün reaksiyonun belirtisinin olması ve Anti TG denilen tiroit hormonuna karşı reaksiyonun olduğunu gösteren testlerin çok önemli olduğunu belirtti.
KARATAY: HASTALIK GENETİK DEĞİL
Canan Karatay, hastalığın genetik özellik taşımadığının altını çizerken hormonal de olmadığını vurguladı. Hastalığın nedeninin tiroid hormonlarının sağlıklı bir şekilde yapılamaması olduğunu dile getirdi.
Özellikle bromür maddesinin tehdit unsuru olduğunu ünlü soktor şöyle ifade etti.
“FDA bromür içeren 70 gazlı içeceği yasakladı. Bunlar bizim gençlerimiz tarafından da aşırı şekilde tüketiliyor. Bromür yeni olan mobilya örtü ve kaplamalarında, araba kokularında bulunuyor.”
Haşimatodan korunmak için deterjan ve bahsi geçen kokulu ürünlerden uzak durulmasının şart olduğunu belirten Prof. Karatay, spot idrarda bakılan iyot değerlerinin yükseltilmesi gerektiğini aktardı. Tiroit tedavisinde ise lugol kullanılmasını tavsiye etti.
HAŞİMATONUN BELİRTİLERİ
Öte yandan Haşimato hastalığının klinik bir bulgusu yok ve görülen belirtiler hastalığa özgü değil. Genel olarak kilo alma, kabızlık, seste değişiklik, karamsarlık, yorgunluk, kolay üşüme, cilt kuruluğu gibi belirtilere sık rastlanıyor. Ancak bu belirtiler birçok hastalıkta görüldüğünden dolayı hastalığın tespiti zor.
HAŞİMATO TEDAVİSİ NASIL OLUYOR?
Hastalığın tedavisinde ise genellikle ilaçlar uygulanıyor. İlaç kullanımı ile birlikte düzenli egzersiz yapılması ve yeterli dengeli bir diyet uygulanması tedavinin başarısını arttırabiliyor. İlaçlar 6-8 hafta kullanıldıktan sonra tekrar kan testi yapılıyor ve ilacın hasta için uygun dozları belirleniyor.
Kaynak: trhaber