Hamilelikte Balık Yemek Yerine Omega 3 Takviyesi Almak Faydalı Olur mu ?
ABD çapında yeni bir kohort çalışmasının sonuçları, optimal gebelik sonuçları ve yavru sağlığı için omega-3 yağ asitlerinin tüketilmesi yönündeki güçlü önerilere rağmen, katılımcıların %25’inin hamilelik sırasında nadiren balık yediğini veya hiç balık yemediğini, daha azının ise omega-3 takviyesi aldığını gösteriyor. .
” Hamilelik sırasında balık ve n-3 yağ asidi takviyesi alımıyla ilişkili demografik ve sağlık özellikleri: ECHO programındaki gebelik gruplarından elde edilen sonuçlar” başlıklı çalışma , Harvard Pilgrim Sağlık Bakım Enstitüsü’ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü ve Public Health Nutrition’da yayınlandı.
Çalışma, Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Ulusal Akademileri’nin bu yılın sonlarında hamilelikte balık tüketiminin riskleri ve yararları hakkında raporlar yayınlamayı planlaması nedeniyle tam zamanında geldi.
Araştırmanın başyazarı, Harvard Tıp Fakültesi profesörü ve Emily Oken, “Omega-3 yağ asitleri , olumlu sağlık sonuçlarını desteklemek için gerekli besinlerdir . Hamilelik sırasında bu besinlerden yeterince almak, erken doğumu önlemek ve ideal çocuk sağlığı ve nörolojik gelişimini desteklemek için hayati öneme sahiptir” dedi. Harvard Pilgrim Sağlık Bakım Enstitüsü Nüfus Tıbbı Bölümü başkanı.
Hamilelik sırasında balık ve besin takviyesi alımıyla ilişkili demografik özellikleri inceleyen önceki araştırmalar, daha az katılımcıyı ve mevcut alımı temsil etmeyebilecek daha eski verileri içerdiği için sınırlıydı.
Çalışma ekibi, 10.800 hamile kadın tarafından bildirilen balık tüketimine ilişkin bilgileri ve Çocuk Sağlığı Sonuçları Üzerindeki Çevresel Etkiler (ECHO) programına katılan ABD genelindeki kohortlardan 12.646 hamile kadının besin takviyesi alımı bilgilerini kullanarak bu araştırma açığını giderdi.
Çalışma sonuçları, katılımcıların yaklaşık %25’inin balık yemediğini veya ayda bir defadan az yediğini bildirdiğini ve yalnızca %16’sının takviye aldığını gösterdi. Beklentilerin aksine, daha az balık tüketenler arasında takviye kullanımı daha az yaygındı ve bu grup, yetersiz omega-3 yağ asidi alımı açısından daha yüksek risk altındaydı. Takviye kullanımına benzer şekilde, geliri ve eğitimi daha yüksek olan yaşlı katılımcılar daha fazla balık tüketti.
Bununla birlikte, takviyelerden farklı olarak, İspanyol kökenli olmayan beyazlar dışındaki ırksal/etnik kimliğe sahip olanlarda ve tütün ve nikotin ürünleri kullananlarda balık tüketimi daha yüksekti.
En yüksek takviye alımı olasılığı daha yaşlı, daha yüksek eğitime ve gelire sahip olan ve İspanyol olmayan Beyaz veya Asyalı olanlar arasındaydı. Ek olarak, tütün veya nikotin ürünleri kullanmanın veya daha yüksek BMI’ye sahip olmanın bir fonksiyonu olarak olumsuz gebelik sonuçları açısından yüksek risk altında olanlarda takviye kullanımı daha az yaygındı.
Dr. Oken,
“Mevcut kanıtlar, düşük cıva içeren balıkların veya onun yerine omega-3 takviyelerinin anneler tarafından tüketilmesinin faydalarının, her türlü potansiyel riskten daha ağır bastığını gösteriyor”
diyor.
“Çalışmamız, hamilelik sırasında düşük cıva içeren balık tüketimini ve balık tüketmeyenler arasında omega-3 takviyeleri alımını teşvik etmek için klinik görüşmeleri desteklemek amacıyla çok ihtiyaç duyulan halk sağlığı önerilerini ve kaynaklarını bilgilendirmek için güncellenmiş bilgiler sağlıyor.”
İfadelerine yer verdi.