Erken Emeklilik Hastalıklarını SGK Listeledi
Emekli eden hastalıklar
Erken emeklilik Hastalık tanıları, belirli sağlık sorunları nedeniyle çalışma gücünü kaybeden bireyler için önemli bir sosyal güvenlik mekanizmasıdır. Türkiye’de erken emeklilik, özellikle malulen emeklilik olarak adlandırılan bir sistemle düzenlenmektedir. Bu sistem, bireylerin belirli sağlık koşullarını yerine getirmeleri durumunda emekli olmalarına olanak tanır.
İçerik Başlıklarımız
Malulen Emeklilik Nedir?
Malulen emeklilik, bir çalışanın çalışma gücünün en az %60 oranında kaybı durumunda başvurabileceği bir emeklilik türüdür. Bu durum, kişinin iş kazası veya meslek hastalığı gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Türkiye’de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, malul sayılabilmek için belirli sağlık şartlarının yanı sıra sigortalılık sürelerinin de sağlanması gerekmektedir.
Malulen Emekli Olma Şartları
Malulen emekli olabilmek için iki ana şart bulunmaktadır:
- Sigortalılık Süresi: En az 10 yıllık sigortalılık süresi ve bu süre içinde en az 1800 gün prim ödenmiş olması gerekmektedir.
- Sağlık Şartları: Çalışma gücündeki kaybın %60 veya daha fazla olması gerekmektedir. Sağlık durumu, yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporlarla belgelenmelidir.
Hastalıklar ve Malulen Emeklilik
Erken emeklilik başvurusu yapacak bireyler için bazı hastalıklar, maluliyet kriterlerini karşılamakta daha kolaylık sağlamaktadır. Özellikle kanser gibi ciddi hastalıklar, son yapılan düzenlemelerle birlikte maluliyet talep tarihinden önceki bir yıl içinde tanı almış olan hastalar için 18 ay boyunca malul kabul edilmektedir. Bu durum, hastaların bilgi eksikliği nedeniyle hak kaybı yaşamalarının önüne geçmeyi amaçlamaktadır.
SGK EMEKLİ EDEN HASTALIKLAR LİSTESİ
- Kanser
- Epilepsi
- Parkinson Hastalığı
- Beyin Tümörleri
- Behçet Hastalığı
- Organ Nakli (Kemik İliği Hariç)
- AIDS
- Tüberküloz
- Siroz
- Zeka Geriliği
- Şizofreni
- Bipolar Bozukluk
- Multipl Skleroz (MS)
- Serebral Palsi
- Felç
- Uzuv Kayıpları
- Demans
- Görme Kaybı