Dünyada Yapılan Her Endoskopik İşlemde Türk Doktorların İmzası Var !
Tıpta yan dal uzmanlıklarının boş kalmasına rağmen Türk doktorlar destan yazıyor. Gastroenteroloji branşında sadece 172 yan dal asistan olmasına karşın dünyada yapılan her endoskopik işlemde Türk hekimlerin imzası olduğu belirtilirken, kadroların dolması için mecburi hizmet muafiyeti gerekiyor.
Tıpta yan dal uzmanlıkları için açılan kadroların büyük kısmı boş kalırken, en büyük sıkıntı yaşanan dallardan biri de gastroenteroloji. Ancak ortaya çıkan tabloya rağmen Türk hekimlerin gastroenteroloji alanında büyük başarılara imza atmaya devam ediyor.
Türk Gastroenteroloji Derneği Önceki Dönem Başkanı Prof. Dr. Dilek Oğuz, branş bazında, halihazırda sadece 172 yan dal asistanı olduğunu belirtirken,
“Bütün zorluklara rağmen Türk hekimler dünyadaki meslektaşları ile yarışır halde olup, hatta onları geçmiştir. Türkiye’deki merkezlere yurtdışından eğitime gelen doktorlar var. Dünyada yapılan her endoskopik işlem Türk gastroenterologları tarafından uygulanıyor”
dedi.
3 KEZ 2’ŞER YIL
Yan dalda mecburi hizmet sorununun gastroenteroloji uzmanı yetişmesini zorladığını, özel sektörün payının tüm branşlarda olduğu gibi gastroenterolojide de arttığını vurgulayan Prof. Dr. Oğuz,
“Şu andaki gastronterolog sayısı yeterli değil. Çünkü gastroenteroloji, iç hastalıkları branşlarının üstüne yan dal olarak yapılmakta olup, hekimlik hayatı boyunca 3 kez 2’şer yıl mecburi hizmet yapan bir uzmanlık dalı. Hekimler, okulu bitirince, ihtisas yapınca ve bir de üstüne yan dal yapınca mecburi hizmete gidiyorlar. Bu gastroenteroloji branşının tercih edilme oranını düşürüyor”
diye konuştu.
REFLÜ SIKLIĞI YÜZDE
23 Öte yandan sadece 172 yan dal asistanı olan gastroenteroloji branşında, bu sayının arttırılması gerekliliği, hasta oranlarına bakılınca net olarak dikkat çekiyor. Öyle ki, Türkiye’de ortalama her 10 kişiden 7’sinde sindirim sistemi hastalıkları görülürken, reflü sıklığı yüzde 23, kabızlık sıklığı yüzde 9, büyük tuvaleti kaçırma oranı yüzde 3.5, hassas bağırsak hastalığı sıklığı ise yüzde 15 seviyesinde seyrediyor.
YÜZDE 1’İN ALTINDA
Hali hazırda sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgilenen gastroenterolog sayısı ise yalnızca 906 olarak belirtilirken, Avrupa ülkelerinde 100 bin kişiye düşen gastroenterolog oranına bakıldığında, Türkiye yüzde birin altında olan tek ülke durumunda olması dikkat çekiyor. Prof. Dr. Oğuz, ortaya çıkan tablo için
“En önemli amaçlarımızdan biri de gastroenteroloji uzmanı yetişmesi için gerekli müfredat ve eğitimlerin hazırlıklarının ilgili resmi kuruluşlarla birlikte yürütülmesi”
bilgisini paylaşıyor.
ÜZÜCÜ TABLO
Türk Gastroenteroloji Derneği Önceki Dönem Başkanlarından Prof. Dr. Serhat Bor da benzer eksikliğe dikkat çekerken, yapılan son küresel araştırmaya ilişkin şunları söylüyor.
“33 ülke, 6 kıtadan 73 bin 76 erişkin ile yüz yüze ve internet üzerinden yapılan bu tarama sonucuna göre, “Mısır’dan sonra en çok anksiyete, depresyon ve somatizasyon (psikolojik stresin vücutta fiziksel semptomlara dönüşmesi) görülen ülke yüzde 54 oranıyla Türkiye. En düşük ülke ise Hollanda. Tek başına somatizasyonda Türkiye yüzde 37 ile dünya birincisi.”
TEŞVİK OLUŞTURULMALI
Öte yandan Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği tarafından hazırlanan ‘Hekim ve İnsan Gücü’ başlıklı son raporda da durumun vehametine dikkat çekilirken, özellikle çocuk ve yetişkin acil, yoğun bakım ile çocuk hematoloji, çocuk onkoloji ve çocuk pediatri uzmanlığına başvuruların yüzde 90 oranında azaldığı belirtilirken, gastronteroloji ile çocuk hastalıkları yan dallarında doktor açığının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.