Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisinden Dijital Kadavra Projesi
Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Mustafa Şanverdi ve kardeşi bilgisayar mühendisliği öğrencisi Emre Kaan Şanverdi, sağlık eğitiminde devrim niteliğinde bir projeye imza attı. İki kardeş, 3 boyutlu (3D) yazıcı ve sanal gerçeklik (VR) gözlüğü kullanarak dijital kadavra üretimine başladılar. Bu yenilikçi çalışma, Türkiye’deki tıp fakültelerinde yaşanan kadavra temin sorununa çözüm sunmayı hedefliyor.
İçerik Başlıklarımız
Kadavra Temininde Yaşanan Sorunlar
Türkiye’de on binlerce doktor adayının eğitim gördüğü tıp fakültelerinde beden bağışlarının az olması, kadavra temininde ciddi sıkıntılara yol açıyor. Bu durum, kadavra ithalini zorunlu kılıyor. Mustafa Şanverdi, “Ülkemizde her sene üniversiteler ve hastaneler dahil 500 kadavraya ihtiyaç oluyor. Bunun 150’sini kendi kaynaklarımızla karşılayabiliyoruz fakat 350’sini yurt dışından ithal ediyoruz” dedi. Kardeşler, bu sorunu çözmek için dijital kadavralar üreterek yerli ve milli bir alternatif oluşturmayı amaçlıyor.
Dijital Kadavra Projesinin Detayları
Mustafa ve Emre Kaan Şanverdi, insan organlarını 3 boyutlu olarak tarayıp VR gözlüklerine uygun hale getiren bir sistem geliştirdi. Bu sistem sayesinde organlar yazıcı ile üç boyutlu basılıyor ve birebir şekil, boyut ve rengiyle taranarak VR gözlüğe yükleniyor. Böylece tıp öğrencileri, organlara fiziksel dokunma hissi yaşarken görsel zekalarını da kullanarak anatomi eğitimi alabiliyor.
Projenin Maliyet Avantajı
Şanverdi kardeşlerin geliştirdiği dijital kadavra projesi, maliyet açısından ithal edilen bir kadavranın 20’de 1’ine denk geliyor. Bu durum, hem ekonomik açıdan hem de eğitim kalitesini artırma açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Ayrıca, dijital kadavraların kullanımıyla birlikte tıp öğrencileri daha etkili bir eğitim alarak pratik becerilerini geliştirme fırsatı buluyor.
Ödüller ve Destekler
Mustafa ve Emre Kaan Şanverdi, projeleriyle TEKNOFEST 2023’te Eğitim Teknolojileri Yarışması finalisti oldular ve WISH 2024’te ilk 7 proje arasına girmeyi başardılar. TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansı da projeye destek vererek yüzde 3 hisseyle ortak oldu.
Gelecek Hedefleri
Mustafa Şanverdi, dijital kadavranın kullanımını daha da geliştirmek için eldiven tasarlamayı planladıklarını belirtti. Bu eldivenler, öğrencilerin organları veya kemikleri daha iyi hissetmelerini sağlayacak şekilde tasarlanacak.
Kaynak: AA