‘Deprem bölgelerine bile gitmeyen sağlık çalışanları, çatışma bölgelerine neden gitsinler?’
Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, sağlık çalışanlarının zor şartlarda çalıştığı ve yurt dışına göç ettiği bir dönemde, TSK operasyonlarında görevlendirilmelerini eleştiriyor. Kanun teklifi, sağlık emekçileri ve meslek odalarından tepki alıyor.
Sağlık çalışanlarının çalışma şartları ve göçü uzun süredir tartışılan bir konu. Son olarak, Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, sağlık çalışanlarının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) operasyonlarında görevlendirilmesine yönelik kanun teklifine sert tepki gösterdi. Olan, sağlık emekçilerinin zaten zor şartlarda çalıştığını ve yurt dışına göç ettiğini belirterek, “Deprem bölgelerine bile gitmeyen sağlık çalışanları, çatışma bölgelerine neden gitsinler?” diye sordu.
Sağlık Çalışanları Göç Ediyor:
Milletvekili Olan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Doktorlar az para aldıkları için ayrılıyorlarmış; varsın, gidiyorlarsa gitsinler.” sözlerini hatırlatarak, sağlık çalışanlarının yurt dışına gidebilmek için aldığı iyi hâl belgesi başvurularının 2023 yılının ilk sekiz ayında 1.964 kişiye ulaştığını söyledi. Olan, bu yıl sonuna kadar 3 bin hekimin yurt dışına gitmeyi tercih edeceğini tahmin ettiğini de ekledi.
Deprem Bölgelerinde Doktor Açığı:
Olan, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem sonrasında da bölgede sağlık emekçilerinin sorunları ve sağlık emekçisinin birçok sebepten ötürü bölgeye gitmeme sorunu devam ettiğini söyledi. Örneğin, Haziran 2023’te Hatay’a 75 hekim kadrosu açılmış, ancak sadece 6 kişi başvurmuştur. Yeni hizmete giren Defne Devlet Hastanesindeki 24 uzman hekim ve 3 pratisyen hekim kadrosuna ise hiç başvuru yapılmamıştır.
TSK Operasyonlarında Görevlendirme Tepki Çekiyor:
Olan, kanun teklifinin en sorunlu yerlerinden birinin de hekimlerin TSK operasyonlarında görevlendirilmeleridir. Düzenleme, bu kapsamda çalışanların iki aya kadar TSK harekâtlarında görevlendirilmelerinin önünü açmaktadır. Olan, “Deprem bölgelerine bile gitmeyen sağlık çalışanları, çatışma bölgelerine neden gitsinler?” diye sordu.
Sağlık Emekçileri Hakları Görmezden Geliştiriliyor:
Olan, söz konusu kanun teklifinin sağlık emekçilerinin haklarını iyileştirmediğini, aksine, 2’nci defa cezalandırmanın yolunu açtığını söyledi. Olan, “Sağlık emekçilerinin askerî kuruluşlarda geçici görevlendirilmesi, yasal dayanağı olmamasına rağmen söz konusu düzenlemeyle yasal hâle getirilmektedir.” dedi.
Eğitimsiz Personel Sorunu:
Olan, düzenlemenin sağlık emekçilerinin haklarını koruyacak hükümlerden yoksun olmasının yanı sıra, askerî kuruluşlara yönelik eğitim almayan görevli personelin de sorun yaşayacağını belirtti.
Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan’ın açıklamaları, sağlık çalışanlarının zor şartlarda çalıştığını ve haklarının yeterince korunmadığını gösteriyor. TSK operasyonlarında görevlendirilmelerine yönelik kanun teklifi ise sağlık emekçileri ve meslek odalarından tepki alıyor.