Cildin Parlak ve Canlı Görünmesi İçin Öneriler
Cildimin canlı olması için ne yapmalıyım?
Yaşlanmak, eklemlerinizden ve sindirim sisteminizden kalbinize ve kan damarlarınıza kadar vücudunuzun her yerinde iz bırakır.
Ancak belki de yaşlanmanın etkisi cildinizde olduğundan daha belirgin değildir zamanın geçişini duyuran bir ön sayfa gibidir.
Uzmanlar, kırışıklıkların , sarkmaların ve renk bozulmalarının yaşlandıkça cildinizde oluşan normal değişiklikler olduğunu söylüyor. Yaşlanma ayrıca cildinizi daha hassas hale getirir ve kuruluğa, kaşıntıya ve kızarıklığa karşı hassas hale getirir.
Dermatolojik cerrah olan Dr. Zaineb Makhzoumi,
“Yaşlanmanın hayatın doğal bir parçası olduğunu kabul etmek önemlidir. Hastalara her zaman şunu söylerim, alternatifinden daha iyidir,” diyor.
Dermatologlar, yaşlanan cildin güzel bir cilt olduğunu ancak daha genç bir görünüm tercih ediyorsanız, reçetesiz satılan ürünlerden muayenehanede uygulanan işlemlere kadar ışıltılı ve olgun bir cilt görünümüne ulaşmanın birçok yolu olduğunu söylüyor.
Makhzoumi, “Şeyleri ölçülü bir şekilde yavaşlatmayı deneyebiliriz,” diyor. “İnsanların istediği kadar incelikli veya inceliksiz olabiliriz.”
Makhzoumi ve diğer uzmanlar, cildinizin zamanla nasıl değiştiğine dair beş spesifik bilgiyi ve yaşınız kaç olursa olsun cildinizin canlı görünmesine yardımcı olacak ipuçlarını paylaşıyor:
İçerik Başlıklarımız
Kırışıklıklar ve sarkmalar
Yaşlandıkça cildinize sıkılığını ve elastikiyetini veren proteinin yapı taşı olan kolajeni daha az üretirsiniz. Makhzoumi, kolajen üretiminin 20’li yaşlarınızın ortalarında azalmaya başladığını ve 30’lu yaşlarınızın başında her yıl kolajeninizin yüzde 1’ini kaybettiğinizi söylüyor. “Kolajenin bu kadar önemli olmasının nedeni, cildinizi ayakta tutan bir iskele görevi görmesidir,” diyor. “Kolajen olmadan cildiniz sadece sarkar ve düşer.”
Çalışmalar, güneşe maruz kalmanın kolajen parçalanmasını hızlandırdığını ve ciltteki liflere zarar verdiğini gösteriyor. Bu, cildin gerildikten sonra toparlanma yeteneğini kaybetmesine neden olarak sarkma, kırışıklıklar ve çizgilere yol açıyor. Kırışıklıklara katkıda bulunan diğer faktörler arasında sigara içmek, kirliliğe maruz kalmak, stres, genetik özellikler ve yıllarca tekrarlanan yüz kası hareketlerine maruz kalmak yer alıyor. Ancak Makhzoumi, güneşe maruz kalmanın en büyük etken olduğunu söylüyor.
Kırışıklıklar ve sarkmalara Ne yapabilirsiniz?
Her gün en az 30 SPF’li güneş kremi kullanmanın “kolajeninizi korumanıza yardımcı olduğunu” ve böylece daha fazla kırışıklık ve hasarın önlendiğini söylüyor.
Dermatologlar, mevcut çizgiler ve kırışıklıklar için retinol içeren kremlerin kolajen üretimini desteklediğini, hücre yenilenmesini artırdığını ve ince çizgileri silmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Retinol hem reçetesiz kremlerde hem de reçeteli formüllerde (Retin-A, tretinoin) mevcuttur.
Yaşlanan Cildinize Karşı Günlük Güneş Kremi
Neyse ki, yaşlanmayla birlikte gelen cilt değişiklikleriyle mücadelede en iyi seçeneğiniz basit: En az 30 SPF’li bir güneş kremini her gün düzenli olarak kullanmak.
Güneş kremi sürmek, kırışıklıkların, ince çizgilerin ve güneş lekelerinin başlıca nedeni olan zararlı UV ışınlarından cildinizi korur.
Annals of Internal Medicine’de yayınlanan bir çalışma, katılımcılar 40’lı ve 50’li yaşlarında günlük güneş kremi uygulamaya başladıklarında bile, sadece ara sıra güneş kremi kullananların cildine kıyasla dört buçuk yıl sonra cilt yaşlanma belirtilerinin azaldığını buldu.
Yaşlılık lekeleri ve renk bozulmaları
Çok fazla güneşe maruz kalmak çillere, pigment düzensizliklerine ve yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri veya karaciğer lekeleri olarak adlandırılan düz koyu lekelere yol açabilir.
Lentiginler (klinik adı) yüzünüz, elleriniz, kollarınız, sırtınız ve ayaklarınız gibi çok fazla güneş alan bölgelerde en yaygındır.
Güneşte çok fazla zaman geçiren gençlerde de yaşlılık lekeleri oluşabiliyor ancak özellikle 50 yaş üstü kişilerde daha sık görülüyor. Yaşlılık lekeleri tedavi gerektirmez, ancak yaşlılık lekesi gibi görünen şey cilt kanseri olabilir, bu nedenle bir dermatolog tarafından değerlendirilmesi önemlidir.
Yaşlılık lekeleri ve renk bozulmalara ne yapabiliriz ?
Güneş lekeleriniz sizi rahatsız ediyorsa, cilt tonunuzu eşitlemek ve lekeleri azaltmak için birkaç seçenek var, diyor Makhzoumi. Reçeteli retinol veya hidrokinon kremleri zamanla bunların kaybolmasını sağlayabilir. Özellikle koyu lekeleri tedavi etmek için tasarlanmış reçetesiz kremler de düzenli olarak kullanırsanız yardımcı olabilir.
Daha hızlı bir çözüm için, lazer tedavileri , kimyasal peeling, mikrodermabrazyon veya yoğun darbeli ışık terapisi (IPL, fotoyüz bakımı olarak da bilinir) hakkında dermatoloğunuza danışın . Güneş lekelerini önlemek için güneşten uzak durun veya açık bölgelere güneş kremi uygulayın.