Sağlık Personeli Gündem Haberleri

Burdur Devlet Hastanesi’nde Diyaliz Sonrası Ölümlü Kazanın bilirkişi raporu

Burdur Devlet Hastanesi Diyaliz Olayı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Burdur Devlet Hastanesi’nde diyaliz tedavisi sonrasında yaşamını yitiren üç hasta için hazırlanan bilirkişi raporuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şahbaz, hastaların ölümüne neden olan olayda, yumuşak su sistemine antifriz olarak kullanılan etilen glikol isimli alkolün karıştığını belirtti. Bu durumun ardından Sağlık Bakanlığı yetkilileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

Olayın Arka Planı

25 Mayıs 2024 tarihinde Burdur Devlet Hastanesi’nde diyaliz tedavisi gören 37 hastadan bazıları rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve bu hastalardan üçü hayatını kaybetti. Şahbaz, hastanenin 11 Aralık 2023’te açıldığını ve seçim öncesi propaganda amacıyla hastaların güvenliğini tehdit eden bir ortam oluşturulduğunu vurguladı. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın olay sonrası kamuoyunu bilgilendirmediğini ve soruşturmanın üzerini örtmeye çalıştığını öne sürdü.

Bilirkişi Raporu ve Tespitler

Bilirkişi raporlarına göre, Burdur Devlet Hastanesi’nin su sistemine karışan etilen glikolün, diyaliz ünitesindeki su besleme hattına girmesiyle üç hastanın ölümüne yol açtığı belirtildi. Şahbaz, hastanenin kuruluş aşamasında bir imalat hatası olduğunu ve bu hatanın bilirkişi raporlarıyla da desteklendiğini ifade etti. 

Ayrıca, geçici kabul sırasında proje dışı uygulamaların tespit edilmediği ve bu nedenle hastanenin faaliyete geçmesine izin verildiği vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı’nın Sorumluluğu

Şahbaz, Sağlık Bakanlığı’nın denetim süreçlerinde ciddi eksiklikler bulunduğunu ve bu eksikliklerin olayın meydana gelmesinde etkili olduğunu belirtti. Geçici kabul sırasında yapılan kontrollerde, müteahhit firmanın sorumluluğunda bulunan birçok işin tamamlanmadığına dikkat çekti.

Alınması Gereken Önlemler

Şahbaz, benzer olayların yaşanmaması için şu önlemleri önerdi:

  • Kontrol Mekanizmalarının Güçlendirilmesi: Sağlık Bakanlığı’nın projelerin onay sürecinde daha titiz bir denetim yapması gerekmektedir.
  • Personel Eğitimi: İşletme ve bakım personeline düzenli eğitim verilmesi ve sistemlerin düzenli olarak denetlenmesi önemlidir.
  • By-pass Hatlarının Kaldırılması: Tüm by-pass hatlarının kaldırılması ve onaylı projeye uygun imalat yapılması zorunludur.

Zeliha Aksaz Şahbaz’ın açıklamaları, Burdur Devlet Hastanesi’nde yaşanan bu trajik olayın sorumlularının hesap vermesi gerektiğini ve sağlık sistemindeki eksikliklerin giderilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.

BURDUR Devlet Hastanesi Diyaliz Olayıyla İlgili Antalya İl Sağlık Müdürlüğünden Açıklama !

BURDUR Devlet Hastanesi’nde diyaliz sonrası rahatsızlananlardan Antalya’daki hastanelere sevk edilen 23 hastanın tedavisi sürüyor. Antalya İl Sağlık Müdürü Evren Ekingen, “23 hastamız var. Hastalarımızın genel durumu iyi. Takipleri devam ediyor. Şu an itibarıyla herhangi bir sıkıntı görünmüyor. 3 hastamız entübe” dedi.

Antalya İl Sağlık Müdürü Evren Ekingen, gazetecilerle bir araya geldi.

İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda Ekingen, müdürlük tarafından gerçekleştirilen faaliyetleri anlattı. Antalya Şehir Hastanesi’nin 710 yatak kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Ekingen, ekim ayında 1000 yatak kapasitesine ulaşmayı planladıklarını söyledi. Ekingen, hastanenin personel, tıbbi cihaz, sağlık personeli ve donanımının artırılmasına yönelik çalışmanın sürdüğünü ve yeni bölümlerin açılacağını belirtti.

Döşemealtı Devlet Hastanesi’nin 140 yatak kapasitesiyle temmuz ayında hizmete açılacağını aktaran Ekingen, 400 yatak kapasitesine sahip Aksu Devlet Hastanesi’ni 2025’in şubat ayında tamamlamayı planladıklarını söyledi. 200 yatak kapasiteli Konyaaltı Devlet Hastanesi’nde çalışmaların hızla ilerlediğini vurgulayan Ekingen, 450 yatak kapasiteli Manavgat Devlet Hastanesi inşaatında zemin iyileştirilmesi yapıldığını ifade etti. Alanya Payallar’da 200 yataklı devlet hastanesinin inşaatının sürdüğünü belirten Ekingen, 2025 yılında tamamlanmasını planladıklarını dile getirdi.

Ekingen, halk sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi, sağlık müdürlüğü binası ve 112 istasyonu yapımına yönelik yatırımlar ile ihale aşamasındaki projeleri anlattı. Atatürk Devlet Hastanesi’nin 1968 yılında yapıldığından Bahseden Ekingen, şunları söyledi:

“2023’ün başında şehir hastanesine devredilmesi ile ilgili personel tıbbi cihaz, doktoruyla ilgili yazı var. Daha önce yapılmış deprem dayanıklılığı çalışması var. A bloğun boşaltma B bloğun güçlendirme kararı var. A ve B bloğun boşaltılması gerekiyor. Antalya Şehir Hastanesi’nde, Döşemealtı’nda bu ihtiyaçları karşılamamız gerekiyor. Atatürk Devlet Hastanesi, eski usul koğuş sistemi, tuvalet banyonun koridorda olduğu 4-5 yataklı servisler var. Özellikle 2002 yılından sonra sağlık hizmetinde ciddi manada dönüşüm oldu. Kaliteli hizmet sunmak istiyoruz. Antalya’da daha kaliteli ortamlarda sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Hasta, çalışan güvenliği iş sağlığını sağlama adına Atatürk Devlet Hastanesi’nin yerine 500 yataklı hastane yapılması konusunda mutabakat aldık. Sağlık yatırımlarının duraksadığı dönemde ‘Yıkılacak mı?’ diye kafalarda soru işareti oldu. 500 yataklı yeni Atatürk Devlet Hastanesi yapılması için projesi çizildi. A ve B blok uygun değil. A blok boşaltılmıştı, B bloğu da bazı bölümleri taşımaya karar verdik. Şehir merkezinde polikliniklerin kapanmasını istemiyoruz. Acil servis ve birinci basamak tedavileri devam edecek. A ve B bloktaki yataklı servislerin hizmetleri farklı hastanelerde sürdürülecek. Son yatırımlar gerçekleşene kadar hizmete devam edeceğiz. A ve B blokta sağlık hizmeti sunulması şu an uygun değil. Bazı bölümlerin personel, hekimleriyle aynı şekilde hizmeti şehir hastanesinde ve diğer hastanelerde yapacağız. Poliklinik hizmetleri devam edecek. Acil ve birinci basamak servisler devam edecek.”Ruhsatsız ve yetkisiz kişilerce diş tedavisi ve estetik uygulamasının yapıldığı iş yerlerine yönelik denetimlerin yoğunlaştığını anlatan Ekingen, “2 ayda Konyaaltı Kemer, Muratpaşa bölgesinde yetkisiz işlem yapılan estetik, güzellik merkezlerine işlem yapıyoruz. Kayıt dışı, merdiven altı işletmelere müsaade etmeyeceğiz. Diş tedavisine yönelik işlemler de yapıyoruz. Baskın yapmak bizim yetkimizde değil. Şikayet olduğu zaman ekiplere biz de dahil oluyoruz. Ruhsatsız işyerlerinde şikayet savcılık, kolluk kuvvetleriyle yürütülüyor.”

Burdur’daki diyaliz merkezinde yapılan tedavi sonrası hastalananların sağlık durumu hakkında bilgi veren Ekingen, şunları söyledi:

“23 hastamız var. Gün içerisinde, bir gün sonra sevk edilen hastalar oldu. Burdur, Bucak’tan hastalar oldu. 14’ü şehir hastanesi, 6’sı eğitim araştırma hastanesi, 2’si Kepez Devlet Hastanesi, 1 hasta Akdeniz Üniversitesi’nde. Hastalarımızın genel durumu iyi, diyalizlerini oluyor. Takipleri devam ediyor. Şu an itibarıyla herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Akdeniz Üniversitesi, Şehir Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 3 hastamız entübe. 14 entübe hasta ile başlayan süreçte hastalarımız iyileşiyor.”

0 0 oylar
İçeriği Puanla
Abone Ol Bildirim Al
Bildir
guest

0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli, lütfen yorum yazın..x

Reklam Engelleyici Algılandı!!!

Reklam engelleyici kullanıyorsanız kapatmalısınız..