Bir Hastane Depremde Nasıl Yıkılmazın Videosu – Sismik izolatör
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan deprem sonrası Malatya’da bir hastanenin sismik izolatörler sayesinde ayakta kaldığı görüntülere yansıdı.
Malatya’da hastanenin sismik izolatörler deprem anı
Malatya’da bir hastanenin sismik izolatörler sayesinde ayakta kaldığı görüntüler Detaylar:https://t.co/1rQaBbph4E #Sismikİzolatoer pic.twitter.com/Nx7YACBgyw
— Personel Sağlık Personeli 112AcilFm NET Haber (@112acilfmcom) February 12, 2023
Hastane binasına yerleştirilen sismik izolatörlerin çalışması sayesinde bina ayakta kaldı.
Sismik izolatör Nedir ?
- İzolasyon sağlanması ve depreme karşı güçlü bir bina elde etmenin bir yöntemidir.
- Bina içinde ki eşyaların zarar görmesini engeller.
- Yapıya stabilizasyon sağlar.
- Sismik enerjiyi dağıtmanın yoludur.
- Deprem anında yapıdaki malzemelerin deformasyonunu engeller.
Depreme karşı geliştirilen basit ancak bir o kadar da etkili bir sistem olan deprem izolatörleri, tüm yapıyı depremin yıkıcı etkisinden koruyor.
Yapıda uygun görülen kata, kolonlara veya betorname perdelere yerleştirilen sistemler, deprem ile yapı arasındaki direkt teması kesiyor.
Deprem anında yatay olarak hareket eden izolatöler, yumuşak ancak büyük salınım yaparak depremin sarsıntı gücünü emiyor ve o sırada bina içerisinde bulunanlar neredeyse depremi hissetmiyor.
Normalde bir yapı kendi ağırlığıın onda biri kadar yük taşırken, bu sisteme sahip yapılar bu değerlerin üzerine çıkabiliyor.
Sarsıntı yoğunluğunu yüzde 80’e kadar azaltan sismik izolatörler; kimyasallar, pas, nem ya da güneş ışınları gibi yıpratıcı durumlara karşı korunaklı ve ortalama 60 yıl kullanılabiliyor.