Bebeğim ne zaman inek sütü içebilir?
Bebeğim ne zaman inek sütü içebilir? Araştırmacılar, bunun düşündüğünüzden daha erken olduğunu söylüyor
Ebeveynler genellikle bebeklerini neyle besleyecekleri konusunda iyi niyetli görüşlerle ve çelişkili tavsiyelerle karşı karşıya kalırlar.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) en son kılavuzu, mamayla beslenen bebeklerin altı aydan itibaren inek sütüne geçebileceğini öneriyor . Avustralya tavsiyesi ebeveynlerin 12 aya kadar beklemesi gerektiğini söylüyor . Bazı ebeveynlerin ve onlara tavsiyelerde bulunan sağlık profesyonellerinin kafalarının karışmasına şaşmamak gerek .
Peki ebeveynlerin en son tavsiyeler hakkında ne bilmesi gerekiyor? Peki inek sütü ne zaman bir seçenektir?
Güncellenen tavsiye nedir?
Geçtiğimiz yıl DSÖ, iki yaşın altındaki çocuklar için küresel beslenme kılavuzunu güncelledi. Bu, kısmen veya tamamen mamayla beslenen bebeklere altı aydan itibaren tam yağlı hayvan sütü (örneğin tam yağlı inek sütü) vermenin önerilmesini de içeriyordu.
Bu öneri , altı aylıktan itibaren bebek maması ile beslenen bebeklerin büyüme, sağlık ve gelişimini pastörize veya kaynatılmış hayvan sütleriyle beslenen bebeklerle karşılaştıran DSÖ tarafından yapılan sistematik bir araştırma incelemesinden sonra yapılmıştır .
İncelemede, bebek maması ile beslenen bebeklerin büyüme ve gelişmesinin, tam yağlı taze hayvan sütleriyle beslenen bebeklerden daha iyi olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamadı.
İnceleme , taze hayvan sütüyle beslenen bebeklerde demir eksikliği anemisinde bir artış buldu . Ancak DSÖ, bebeklere altı aydan itibaren her gün demir açısından zengin katı yiyecekler verilmesiyle bunun önlenebileceğini belirtti .
Mevcut kanıtlara dayanarak, DSÖ, tek başına veya anne sütüne ek olarak bebek maması ile beslenen bebeklerin, altı aylıktan itibaren hayvan sütü veya bebek maması ile beslenmesini önermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü, bebeklere verilen hayvan sütlerinin pastörize tam yağlı taze süt, yeniden yapılandırılmış buharlaştırılmış süt, fermente süt veya yoğurt içerebileceğini söyledi. Ancak buna aromalı veya şekerli süt, yoğunlaştırılmış süt veya yağsız süt dahil edilmemelidir.
Bu neden tartışmalı?
Avustralya hükümeti yönergeleri “inek sütünün 12 aydan küçük bebeklere ana içecek olarak verilmemesi gerektiğini” tavsiye ediyor. Bu, güncellenmiş DSÖ tavsiyesiyle çelişiyor gibi görünüyor. Ancak DSÖ’nün tavsiyeleri doğrudan ebeveynlere değil, hükümetlere ve sağlık yetkililerine yöneliktir .
Avustralya beslenme kuralları inceleniyor ve en son DSÖ tavsiyelerinin bu sürece bilgi vermesi bekleniyor.
Tamam, peki ya demir?
Demir herkes için gerekli bir besindir ancak büyüme ve beyin gelişimi için hayati önem taşıdığından bebekler için özellikle önemlidir . Bebeklerin vücutları genellikle hamileliğin son birkaç haftasında, en az altı aylık olana kadar yetecek kadar demir depolar . Ancak bebekler erken (prematüre) doğarsa, göbek bağları çok çabuk klemplenirse veya annenin hamilelik sırasında anemik olması durumunda demir depoları azalabilir.
İnek sütü iyi bir demir kaynağı değildir. Bebek mamalarının çoğu inek sütünden yapılır ve dolayısıyla demir eklenir . Anne sütünün demir içeriği de düşüktür ancak anne sütündeki demirin çoğu, inek sütündeki demirden çok daha fazla oranda bebeklerin vücudu tarafından alınır .
Bebekler altı aydan sonra demir sağlamak için süte (bebek maması dahil) güvenmemelidir. Dolayısıyla DSÖ’nün son tavsiyesi, bu yaştan itibaren bebeklere demir açısından zengin katı gıdalar verilmesinin önemini vurguluyor. Bu gıdalar şunları içerir:
- et
- yumurtalar
- fasulye ve yeşil yapraklı sebzeler dahil olmak üzere sebzeler
- mercimek dahil bakliyatlar
- öğütülmüş tohumlar ve sert kabuklu yemişler ( yer fıstığı veya diğer yemiş ezmeleri gibi , ancak tuz veya şeker ilavesiz).
Bebeklere tam yağlı inek sütü vermenin alerjiye neden olabileceğini duymuş olabilirsiniz. Aslında tam yağlı inek sütünün alerjiye neden olma olasılığı, inek sütü bazlı bebek formülünden daha fazla değildir .
Kaynak: The Conversation