Anksiyete Bozukluğu Nedir ve Belirtiler Tüm Detaylar
Anksiyete Bozukluğu
Kaygı bozuklukları bir grup ruh sağlığı sorunudur. Bunlara genelleştirilmiş kaygı bozuklukları, sosyal fobiler, özgül fobiler (örneğin agorafobi ve klostrofobi ) ve panik bozuklukları dahildir. Depresyon genellikle kaygı bozukluklarıyla ilişkilidir.
İçerik Başlıklarımız
Anksiyete bozuklukları hakkında
Kaygı bozuklukları birçok insanı etkileyen yaygın ruh sağlığı sorunlarıdır. Nüfusun yaklaşık %25’i hayatlarının bir döneminde tedaviyi gerektiren bir kaygı bozukluğuna sahiptir ve diğer %25’i örümcek ve yılan korkusu gibi daha az şiddetli kaygılara sahiptir.
Her Anksiyete bir bozukluk değildir
Herkes zaman zaman kaygı ve korku yaşar – bunlar tehlikeyle başa çıkmamıza yardımcı olan normal ve faydalı insan duygularıdır. Ancak bazı insanlar, devam eden ve sıkıntı verici hale gelen ve günlük yaşamlarına müdahale eden aşırı ve mantıksız kaygı ve endişeler yaşarlar. Bu, bir kaygı bozukluğuna işaret ediyor olabilir. Genellikle kişinin hissettiği şekilde belirgin veya mantıklı bir neden yok gibi görünür. Bu, bir kaygı bozukluğunu hasta için daha da endişe verici hale getirebilir.
Anksiyete bozukluklarının belirtileri
Bir kaygı bozukluğunun temel özellikleri kronik (sürekli) ve sıkıntı verici olan ve günlük yaşama müdahale eden korkular veya düşüncelerdir. Bir kaygı bozukluğunun diğer belirtileri şunları içerebilir:
- Panik veya Anksiyete atakları ya da bu ataklardan korkma.
- Fiziksel kaygı tepkileri – örneğin titreme, terleme, baygınlık hissi, kalp atışının hızlanması, nefes almada zorluk veya mide bulantısı.
- Kaçınma davranışı – Kişi, kaygı veya paniğe yol açabileceğini düşündüğü bir durumdan kaçınmak için aşırı yollara başvurabilir.
Anksiyete’de Panik ataklar yaygın bir semptomdur
Panik atak, belirli durumlarda veya görünür bir sebep olmadan ortaya çıkabilen ani bir yoğun korku hissidir. Panik atak, bir kişinin mutlaka bir anksiyete bozukluğu yaşadığı anlamına gelmez. Ancak, panik atak her anksiyete bozukluğu türünün ortak bir özelliğidir.
Panik atağın belirtileri şunları içerebilir:
- nefes darlığı
- baş dönmesi
- hızlı kalp atışı
- boğulma
- bulantı.
Panik atakların nedeni bilinmemektedir, ancak gerçek tehdit edici veya stresli olaylardan veya stresli olayları düşünmekten kaynaklanan beyindeki bir kimyasal tepkiyle ilişkili olabilirler. Beyin tepkisi, sığ nefes alma ve hızlı kalp atışı gibi vücutta fizyolojik değişikliklere yol açar.
Panik ataklar korkutucu olabilir. Bazı insanlar öleceklerini veya delireceklerini hissettiklerini söylerler. Panik ataklardan etkilenen kişiler, atakların meydana gelebileceğini düşündükleri durumlardan kaçınabilirler. Bazı durumlarda, bu agorafobi de dahil olmak üzere diğer anksiyete bozukluklarının gelişmesine yol açabilir.
Anksiyete bozukluklarının türleri
Kaygı, mantıksız, aşırı olduğunda ve bir kişinin günlük hayatında işlev görme yeteneğini etkilediğinde bir bozukluk haline gelir. Kaygı bozuklukları şunları içerir:
- Yaygın anksiyete bozukluğu
- Sosyal fobiler – sosyal durumlardan korkma
- Belirli fobiler – örneğin açık alan korkusu (agorafobi) veya kapalı alan korkusu (klostrofobi)
- Panik bozuklukları – sık görülen ve güçten düşüren panik atakları.
Yaygın anksiyete bozukluğu Nedir?
Genelleştirilmiş kaygı, aşırı kaygı ve birçok şey hakkında sürekli endişedir. Kaygının odak noktası aile veya arkadaşlar, sağlık, iş, para veya önemli randevuları unutmak olabilir. Bir kişiye aşağıdaki durumlarda genelleştirilmiş kaygı bozukluğu teşhisi konulabilir:
kaygı ve endişe 6 aylık bir süre boyunca hemen hemen her gün mevcuttur
Kişi kaygısını kontrol etmekte zorluk çeker.
Sosyal fobiler
Sosyal fobisi olan kişiler başkaları tarafından olumsuz yargılanmaktan veya değerlendirilmekten korkarlar. Bu, onları toplum içinde küçük düşürebilecek bir şey yapmaktan korkmalarına yol açar – örneğin toplum içinde konuşma yapmak, toplum içinde tuvaletleri kullanmak, toplum içinde yemek ve içmek, toplum içinde yazmak veya partiler veya işyerleri gibi herhangi bir sosyal karşılaşma.
Bazı sosyal fobi hastaları yalnızca bir tür durumdan korkabilir. Diğerleri ise birkaç tür durum hakkında endişe duyabilir. Bu, onları korkulan durumlardan kaçınmaya yönlendirebilir ve bu da ciddi bir izolasyona ve genellikle keyif aldıkları insanlardan ve aktivitelerden kaçınmaya yol açabilir.
Özgül fobiler
Belirli bir fobisi olan bir kişi, belirli bir nesne veya duruma karşı kalıcı ve mantıksız bir korkuya sahiptir. Hayvanlardan, yerlerden veya insanlardan korkabilirler. Nesne veya durumdan duyulan korku o kadar şiddetlidir ki kişi fiziksel semptomlar ve panik ataklar yaşayabilir. Korkular arasında köpekler, kan, fırtınalar, örümcekler veya diğer nesneler veya durumlar olabilir ancak her durumda kaygı hem aşırıdır hem de müdahale edicidir.
Yetişkin fobi hastası genellikle korkusunun aşırı veya mantıksız olduğunu bilir. Ancak nesneden, yerden veya kişiden kaçınma ihtiyacı hayatını önemli ölçüde kısıtlayabilir.
Panik bozuklukları
Panik veya anksiyete atakları yaygındır. Panik bozuklukları daha az yaygındır ve nüfusun yaklaşık %2’sini etkiler. Bir kişiye panik bozukluğu teşhisi konması için, genellikle uzun bir süre boyunca her ay en az dört panik atağı geçirmiş olması gerekir. Panik ataklar sıklıkla bir durumla ilişkili olmayabilir ancak kendiliğinden ortaya çıkabilir.
Panik ataklar sıksa ve başka bir atağın meydana gelmesi konusunda güçlü ve kalıcı bir korku varsa panik bozukluğu teşhisi konulabilir.
Kaygı bozuklukları ciddi etkilere sahip olabilir
Bir kaygı bozukluğu sosyal izolasyona ve klinik depresyona yol açabilir ve bir kişinin çalışma, ders çalışma ve rutin aktiviteler yapma yeteneğini bozabilir. Ayrıca arkadaşlar, aile ve meslektaşlarla ilişkileri zedeleyebilir. Depresyon ve kaygının aynı anda olması yaygındır. Depresyon, kendine zarar verme ve intihar riski yüksek olan ciddi bir hastalık olabilir.
Anksiyete Tedavi ile iyileşme
Kaygı bozukluğundan kurtulmak doğru tedavi ve destekle mümkündür. Kaygı bozuklukları için etkili tedaviler şunları içerebilir:
Bilişsel davranışçı terapi – kaygıyı tetikleyebilecek düşünce, inanç ve davranış kalıplarını değiştirmeyi amaçlar.
Maruz bırakma terapisi – Kişiyi korku hiyerarşisi kullanarak kaygıyı tetikleyen durumlara kademeli olarak maruz bırakmayı içerir: Buna sistematik duyarsızlaştırma denir.
Kaygı yönetimi ve rahatlama teknikleri – örneğin derin kas gevşetme, meditasyon, nefes egzersizleri ve danışmanlık.
İlaçlar – Bunlara antidepresanlar ve benzodiazepinler dahil olabilir.
Anksiyete için Kimden Yardım nereden alınır?
- Aile hekiminiz (doktorunuz)
- Psikolog
- Psikiyatrist
- Yerel toplum sağlık merkeziniz