Anestezi Teknisyeni ve Teknikeri Görev Tanımı Mevzuat
Anestezi teknikeri görev tanımı resmi gazete
08/03/2010 tarihli ve 275l5 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Anestezi Teknisyenlerinin ve Teknikerlerinin Görev ve Yetkileri şunlardır;
Anestezi Teknisyenlerinin Ve Teknikerlerinin Görev Ve Yetkileri Nelerdir?
Anestezi Teknisyeni ve Anestezi Teknikeri Yetki ve Sorumlulukları
a)Anestezide kullanılacak tüm cihaz ve ekipmanı kontrol eder ve anestezi uygulamasına hazırlar.
b)Merkezi gaz kaynaklarının bağlantılarının doğru olup olmadığını, oksijen, azot protoksit, tüplerinin doluluğunu ve bağlantılarını kontrol eder.
c)Uygulanacak anestezi yöntemine göre gerekli ilaç ve malzemeleri hazırlar.
ç)Anestezi cihazındaki arızaları, anestezik maddelerle, anestezide kullanılan bütün yardımcı ilaç malzeme ihtiyacını anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanına zamanında haber verir.
d)Anestezi uygulamaları ve monitörizasyon için hastayı hazırlar.
e)Anestezinin güvenli bir şekilde uygulanabilmesinde ve sonlandırılmasında anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanına yardımcı olur.
f)Anestezi uygulamasında hastaya ilişkin anestezi kayıtlarını tutar.
g)Hasta ve anestezi işlemine ait takip bilgilerini anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanıyla paylaşır.
ğ)Anestezinin sonlandırılmasından itibaren hastanın derlenme odasına güvenli bir şekilde teslim edilmesine yardımcı olur.
SORUMLU ANESTEZİ TEKNİSYENİ veya TEKNİKERİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Görevlendirilen Anestezi Teknisyeni ve Teknikeri Görev, Yetki Ve Sorumlulukları
22 Mayıs 2014 tarih ve 29007 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Temel İlkeler ve Görev Tanımlarına göre iş ve işlemlerin yapılmasını kapsar.
Anestezi uzmanı veya bunun bulunmadığı hallerde ameliyathane sorumlu uzmanının sorumluluğu altında, bunların ve ameliyatı yapan uzmanın direktiflerine göre ameliyatın ve narkozun salimen ve rahat bir şekilde sonuçlanması için gerekenleri yapar.
Anestezi uzmanı bulunmayan yerlerde anestezi teknisyeni; ameliyat olacak hastaları en az bir gün önce görüp, dosyaları inceler. Anestezi ve ameliyat yönünden noksan olan tetkikleri tamamlattırmak ve herhangi bir zorlukla karşılaşınca operatöre haber verir.
- Ameliyat olacak hastaların ameliyata hazırlanması ve bu hastaların premedikasyonunu yapar.
- Hastaya ameliyat masasında en uygun pozisyonu verip anestezi tekniğini tespit ederek gerekli anestetiği
hastaya uygular. - İlaçların güvenli bir şekilde temini, kullanımı ve muhafaza edilmesini sağlar. Narkotik ilaçların kullanımını, saklanmasını kontrol eder, kayıt altına alır bunlara ilişkin talimatlara uyulmasını sağlar.
- Anestezi ve ameliyat altında iken hastanın durumunu, normal şartlarda seyrini temin için bütün kontrolleri (teneffüs sistemi, Üriner sistem, serebral sistem, kan ve elektrolitler, anoreksiya, hastanın ateşi, terlemesi vs.) yapar ve anestezi şekli ve seyrini ameliyat kağıdına kaydeder.
- Ameliyat sonu hastanın normal hayati fonksiyonlarını kazanıncaya kadar gerekli gördüğü bütün tedbir ve tedavileri uygular.
- Anesteziyoloji ve reaminasyon uzmanı sorumluluğunda ameliyata girecek hastayı entübe eder.
- Acil durumlarda da tabip sorumluluğunda hastayı entübe edebilir.
- Tabip sorumluluğunda parantarel girişimleri yapar, hastaya gerekli ilaç ve sıvıları uygun paranteral girişim ile uygular.
- Narkoz ve ameliyat sonrası uyandırma birimindeki her türlü cihaz, alet, ilaç ve sıhhi malzemenin sağlanması, bakım, muhafaza ve sarfından sorumludur.
- Her hasta için kullanılan malzeme ve ilaçların istem, kayıt ve takibini yapar.
- Kalite Yönetim sistemi proseslerine bağlı olarak çalışmak.
- Bölümdeki anestezi teknisyenlerinin/teknikerlerinin mesleki gelişimlerinde rehberlik ve danışmanlık yapar. Bölüme yeni başlayan teknisyenlerin, sorumlu anestezistin gözetiminde ve uyum eğitimi yoluyla işe alıştırılmasını sağlar.
- Eğitim hemşiresi ile işbirliği yaparak Anestezi Teknisyeni/Teknikeri eğitim gereksinimlerine yönelik önerilerde bulunur, hizmet içi eğitimlere katılmasını sağlar.
Görev dağılımında çatışma yaşanması durumunda;
Kamu görevlileri, çıkar çatışmasında şahsi sorumluluğa sahiptir ve çıkar çatışmasının doğabileceği durumu genellikle şahsen bilen kişiler oldukları için, herhangi bir potansiyel ya da gerçek çıkar çatışması konusunda dikkatli davranır, çıkar çatışmasından kaçınmak için gerekli adımları atar, çıkar çatışmasının farkına varır varmaz durumu üstlerine bildirir ve çıkar çatışması kapsamına giren menfaatlerden kendilerini uzak tutarlar.