Sağlıkla İlgili Haberler ve Medikal Sağlık İçerikleri

Ameliyat sonrası büyük tuvalet yapamama – Ameliyat Sonrası Kabızlık

Ameliyattan sonrası kabızlık neden olur konusu oldukça merak edilir. Ameliyat sonrası kabızlık birçok farklı sebepten kaynaklanır.

Bu sağlık sorunu çoğu zaman birden çok faktörün birleşimi sonucunda ortaya çıkar. Özellikle ameliyat sonrası kabızlığa neden olan birçok farklı faktör vardır. Ameliyat sonrası kabızlığa neden olan bazı faktörler şunlardır;

anestezi doktoru
  • Anestezi ve Ağrı İlaçları

Ameliyat sırasında kullanılan anestezi ve ameliyat sonrasında verilen ağrı kesici ilaçlar, bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Bu durum, bağırsak hareketlerinin normale dönmesini geciktirir ve kabızlığa neden olur.

SAĞLIKLI SPOR
  • Yetersiz Hareket ve Aktivite

Ameliyat sonrası dönemde hastalar genellikle hareketsiz kalır. Bu durum, bağırsakların normal hareketini engelleyerek kabızlık riskini artırır.

  • Su ve Lif Alımındaki Azalma

Hastalar genellikle ameliyat sonrasında sıvı alımında veya lifli gıda tüketiminde kısıtlamalara tabi olur. Yetersiz su içimi ve lif eksikliği, bağırsak hareketlerini zorlaştırır ve kabızlığa neden olur.

doktor ameliyat sahnesi
doktor ameliyat sahnesi
  • Ameliyatın Türü

Ameliyat sonrası kabızlığın bir diğer nedeni de gerçekleştirilen ameliyatın türüdür. Özellikle karın veya bağırsak bölgesini etkileyen cerrahi müdahaleler, bağırsak hareketlerini etkileyerek kabızlığa neden olur.

migren baş ağrısı 112acilfm
  • Stres ve Anksiyete

Ameliyat sonrası dönemde yaşanan stres ve anksiyete, sinir sistemini etkileyerek bağırsak hareketlerini yavaşlatır ve kabızlığı tetikler.

  • Hormonal Değişiklikler

Gerçekleştirilen bazı ameliyatlar, hormonal değişikliklere neden olur. Bu değişiklikler, bağırsak hareketlerini etkileyerek kabızlığa yol açar.

DIYETISYEN
  • Diyet Değişiklikleri

Ameliyat sonrası dönemde doktor önerisiyle diyet değişiklikleri yapılabilir ancak bu değişiklikler bağırsak hareketlerini olumsuz etkileyebilir. Bu durum sonucunda da kabızlık ortaya çıkabilir.

Ameliyat sonrası kabızlık durumu geçicidir ve doğru tedavi ve yönetim ile düzeltilebilir.

Kabızlık Tedavisi

  • Sıvı alımının artırılması,
  • Lifli gıdaların tüketilmesi,
  • Düzenli egzersiz yapılması,
  • İlaç tedavisi ve gerekirse doktor tarafından önerilen müdahaleleri içerir.
  • Eğer ameliyat sonrası kabızlık durumu uzun süre devam ediyorsa veya şiddetli ise hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.

Kaynak: medicalpark.com.tr

0 0 oylar
İçeriği Puanla
Abone Ol Bildirim Al
Bildir
guest
0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli, lütfen yorum yazın..x
Memur Maaş Zam Haberleri Bu Kayıt Konuşulur Yok Artık Doktorun Benzerliği Şaşırttı! Sağlık personeli hac test soruları Memur Sağlık Personeli Haberlerinde 112 Acil Fm’in yeri Bugün Meydana Gelen Ambulans Kazaları! Akraba Evliliği Öncesi Bir Düşünün Sağlıkçı Maaş Doğru bilenen ilk yardım yanlışları Çiğli’de Hastane Yemekleri Eylemi

Reklam Engelleyici Algılandı!!!

Reklam engelleyici kullanıyorsanız kapatmalısınız..