Ambulans Şöförü NASIL OLUNUR ?
Ambulans şoförü olabilmek için gerek özel sektörde sağlık hizmeti veren hastanelere gerekse de kamuya iş başvurusunda bulunulabilmektedir.
Ülkemizde ambulans sayısı her geçen gün ortaya çıkan talepler doğrultusunda arttırılmakta ambulans şoförleri de artan bu talep sebebiyle kamu ve özel sektörde istihdam edilmektedir.
Normal şoförlerden farklı olarak daha ileri sürüş tekniklerine sahip olunmasının gerekmesi, aynı zamanda acil müdahale hizmeti veren ambulans şoförlerinin acil yardım eğitimlerine sahip olması gibi şartlardan dolayı ambulans şoförü alımları farklı kriterler birlikte değerlendirilerek kararlaştırılmaktadır.
112 acil yardım hizmetlerinden olan ambulans şoförlüğü; yaralı ve hasta kişilerin sağlık kuruluşlarına en kısa sürede taşınması amacıyla 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet anlayışıyla faaliyet yürüten bir iş koludur.
Ambulans şoförlerinin sakin, öz verili ve cesaretli olmaları beklenmekte ambulans şoförü alımları üstün niteliklere sahip profesyonel şoförlerin seçilmesi kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Ambulans şoförü maaşları diğer mesleklere göre hem kamuda hem de özel sektörde oldukça tatmin edicidir. Ambulans şoförü olabilme şartlarının neler olduğunu öğrenerek ve bu şartlara dair çalışmalar yürüterek iyi bir meslek sahibi olunması mümkündür.
İçerik Başlıklarımız
Ambulans Şoförü Olabilme Şartları Nelerdir?
Her meslek grubunda olduğu gibi ambulans şoförlüğünde de birtakım şartlara sahip olunması hem tercih edilirliği arttırmakta hem de daha kolay bir şekilde meslek sahibi olunmasının önünü açmaktadır.
Ambulans şoförü olabilmek için en az lise mezunu olunması veya üniversitelerin ön lisans bölümlerinden “Acil Tıp Teknisyenliği” alanında diploma sahibi olunması gerekmektedir.
Ambulans şoförü alımlarında diğer ön lisans ve lisans bölümlerden mezun olanlarında başvuru yapabilme imkanı bulunmakla birlikte acil tıp teknisyenliği bölümü mezunu olmak ambulans şoförlüğü için ciddi avantaj sağlamaktadır.
Ambulans şoförü olmak için gerekenler 2019 yılında kamu ve özel sektörde alım yapılacak olan yere göre değişmekle birlikte;
En az lise mezunu olma,
En az B sınıfı sürücü ehliyeti,
İlk yardım sertifikası,
Sağlık Bakanlığı psikolojik analiz testleri,
İleri sürüş tekniği konusunda sertifika sahibi olma
Şeklinde temel birtakım belgelere sahip olunması istenmekte yapılacak uygulamalı veya teorik sınavlar çerçevesinde ambulans şoförlüğü konusunda kişinin yetkin olup olmadığı kontrol edilerek ambulans şoförlüğü alımları yapılmaktadır.
Ambulans Şoförü Olmak İçin Hangi Belgeler Gerekmektedir?
Ambulans şoförü olabilmek için istenen evrakların başında;
Ambulans kullanımına uygun en az B sınıfı ehliyeti,
Acil durumlarda müdahale konusunda bilgi sahibi olunduğuna dair acil yardım ve ilk yardım sertifikası,
İleri sürüş teknikleri ve psikolojik testlerden başarı sağlandığına dair belgeler,
Acil tıp teknisyenliği ön lisans bölümü diploması veya sağlık meslek liselerinden alınmış lise diploması
Şeklinde belgeler gelmektedir. Ülkemizde iş imkanlarına sahip olunmasında yaşanılan güçlükler düşünüldüğünde ambulans şoförü olmak için gereken belgeler 2019 ne kadar fazla ise meslek sahibi olma ihtimali o kadar artmaktadır. Örneğin acil tıp teknisyenliğinden mezun olan birinin diğer ön lisans bölümlerinden mezun olanlara göre ambulans şoförü alımlarında şansı daha yüksekken ileri sürüş tekniklerinde alınan başarılı sonuçlar, ehliyetteki sürücü sınıfının daha yüksek seviyede olması, ilk yardım sertifikasının türü gibi pek çok husus tercih edilebilirliğe etki etmektedir.
Ambulans şoförlüğü konusunda kamu alımları ile özel sektör iş imkanları birbirinden farklı yürütülmektedir. Kamuda ambulans şoförü olabilmek için en az ön lisans mezunu olunması, adli sicil kaydının temiz olması, istenen belgelerin tamamına sahip olunması gibi şartların eksiksiz olarak gerçekleşmesi talep edilirken özel hastanelere ait iş ilanlarında en az lise mezunu olma ve ehliyet sahibi şartlarının taşınması istenmekte ilk yardım sertifikası, ileri sürüş teknikleri gibi detaylı belgeler iş alımlarından sonra kurumsal eğitimlerle de gerçekleştirilebilmektedir.
Ambulans Şoförü Sertifikası Nasıl Alınır?
Ambulans sürüş teknikleri sınavı ile ambulans şoförü olmak isteyen kimseler birtakım uygulamalı ve teorik eğitimlere tabi tutulmakta bu eğitimleri tamamlayan kimseler ambulans şoförü olma hakkına sahip olmaktadır. Ambulans şoförü sertifikası nasıl alınır konusunda başarılı olabilmek için öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortak olarak yürütülen ambulans sürüş teknikleri eğitimlerine katılım sağlanması ve eğitim sonucunda yapılacak sınavlara girilerek başarılı olunması gerekmektedir.
Kamuya ambulans şoförü alımlarında ambulans şoförlüğüne müracaat edebilmek için sağlık meslek liselerinden mezun olma şartları ile üniversitelerin ön lisans acil tıp teknisyenliği bölümlerinden mezun olma şartları sıklıkla tercih edilmekte ambulans şoförü olabilmek için acil yardım sertifikasına sahip olunması yanında mezuniyet belgesi işe kabulleri kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte özel sektör ambulans şoförü alımlarında mezuniyet şartları daha esnektir.
Ambulans şoförü sertifikası alınması Sağlık Bakanlığı tarafından araç tanıma, normal yol sürüşü ve ileri sürüş tekniklerinin uygulanması aşamalarında uygulamalı eğitim alma ve sınav şeklinde yapılmaktadır. Sınav sürecinde gerek Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenleri ve emniyet teşkilatında ileri sürüş konularında uzman eğitmenler gerekse de Sağlık Bakanlığı uzman personeli ambulans şoförü olmak isteyenlere gerekli eğitimleri vermekte ve sınav süreçlerinde sürücüler çeşitli kurumlar aracılığı ile izlenmektedir.
Lise Mezunları Ambulans Şoförü Olabilir Mi?
Lise mezunu ambulans şoförü nasıl olunur konusunda kamu alımları yapılması genellikle sağlık meslek liseleri çıkışlılara yönelik gerçekleşmekte lise KPSS sınavından başarılı olan sağlık meslek lisesi diploma sahipleri ambulans şoförlüğüne başvuru yapabilmektedir. Sağlık meslek lisesi mezunları en az B sınıfı ehliyet sahibi olmaları, acil yardım sertifikasına sahip olmaları ve uygulamalı eğitimleri başarı ile tamamlamaları halinde kamuda istihdam edilmektedir.
Sağlık meslek liseleri dışında diğer liselerden mezun olan kişiler acil yardım sertifikası, ambulans şoförlüğü sertifikası gibi belgeleri temin ederek özel sektörde sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşlarına ambulans şoförlüğü başvurusu yapabilmektedir. Lise mezunlarının en az B sınıfı ehliyete sahip olması, işe alımlarda uygulamalı eğitimleri başarıyla tamamlama ve psikolojik yeterliliğe sahip olunması halinde özel hastanelerde ambulans şoförü olunması yönünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
2023 Ambulans Şoförü Maaşları Ne Kadardır?
Ambulans şoförü maaşları belirlenirken;
Çalışma saatleri,
Hangi ilde çalışıldığı,
Hafta sonu ve tatillerde çalışılıp çalışılmadığı,
Haftalık ya da aylık çalışma süreleri,
Gece çalışma saatleri
Gibi pek çok husus birlikte değerlendirilerek hesaplama yapılmakta ve ambulans şoförü ücretleri bu durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin İstanbul’da ambulans şoförü olan bir kimsenin maaşı ile Kütahya’da ambulans şoförü olan bir kimsenin maaşı belirtilen şartlardan dolayı aynı olmamaktadır.
Ambulans şoförleri, 7 gün 24 saat çalışma esasına bağlı olarak kesintisiz hizmet vermektedir. 2019 yılında ambulans şoförü maaşları özel hastanelerde 8.500 TL’den başlamak üzere çalışma şartlarına göre değişen tutarlarda ödenmekteyken kamu sektöründe ambulans şoförleri en az 11.000 TL’den başlamak üzere artan tutarlarda diploma türü, çalışılan mesai saatlerine göre maaş almaktadır.