Altın Portakal Film Festivalinde Yer Alan Doktor ve Öğretimenin İhracını Konu olan Belgesele Tepki..
Kültür ve Turizm Bakanlığı, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin kültürel ve sanat değerlerinin korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi vizyonuyla çalışmaktadır. Bu vizyon çerçevesinde ülkemizde ve yurt dışında gerçekleştirilen yüzlerce kültür sanat etkinliğine destek vermektedir. Türk sinemasının alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan ve 60’ıncısının düzenlenme süreci devam eden Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, belgesel yarışması bölümünde “Kanun Hükmü” adlı belgesel yer almaktadır. Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür. Bakanlığımız, Aziz milletimizin 15 Temmuz’da verdiği destansı mücadelesinin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır. Bu sebeple Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekilmiş bulunuyoruz.”
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’nde, KHK ile görevlerinden çıkarılan iki memurun mücadelesinin anlatıldığı ‘Kanun Hükmü’ adlı belgesel, yarışma seçkisinden çıkarıldı. Yönetmen Nejla Demirci filmi hakkında verilen kararı ‘sansür’ olarak niteledi. Kanun Hükmü belgeseli. KHK ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın yürüttükleri mücadeleyi anlatan ‘Kanun Hükmü’ adlı belgesel, filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiasıyla festivalden çıkarıldı.
Demirci, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla festival yönetimini ‘sansür’ uygulamakla suçladı.
Demirci ve Karataş hakkında yargılama süreci olmadığını söyleyen Demirci, uygulamayı ‘hukuksuzluk’ olarak niteledi. Festivalin, ‘belgesel sinemaya darbe’ vurduğunu belirten Demirci’nin açıklaması şu şekilde:Belgeselimiz henüz yapım aşamasındayken yapımı yasaklanmış ve bu sebeple yargıya başvurmuştuk. Nihayetinde AYM eserimi ifade özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü çerçevesinde değerlendirdi ve tarafıma tazminat ödenmesine karar verildi.