3 Doktor Tek Tek Anlattı ‘Trabzon’da Felç Geçirirseniz Bunları Yapın !’
Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları felç geçirme durumunu anlatarak vatandaşları bilinçli olmaları konusunda uyardı.
İnme belirtilerinden bahseden doktorlar, hastaların bu gibi durumlarda yapmaları gerekenleri anlattı. Konuyla ilgili bilgi veren ve vatandaşlara uyarılarda bulunan Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çiçek, inmenin ciddi bir hastalık olduğundan bahsetti.
Günümüzde uygulanan tedavilerin inmeye karşı önemli bir yerde olduğundan bahseden Mustafa Çiçek,
“İnme yani felç geçirme acil servislere başvuran, özellikle orta ve ileri yaş grubunda sakatlık ve ölümle ilişkili çok ciddi bir hastalıktır. Ne demektir inme? Beyne giden bir damara tıkanmasıyla oluşan, öncelikle yüzün bir tarafında kayma veya yüz felci dediğimiz bir durumdur. Buna ek olarak konuşma problemi, beraberinde kol ve bacaklarda tek taraflı olan kuvvet kaybıyla başlayan bir süreçtir. Günümüz tedavi yaklaşımında zaman inme tedavisine çok önemli bir yer almaktır.”
ifadelerini kullandı.
Hemen Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Farabi Hastanesine gidilmeli Hastaların felç geçirdikleri ilk 4-6 saatlik sürecin çok kritik olduğundan bahseden Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çiçek, hastaların bu süre içerisinde Trabzon’da Kanuni eğitim Araştırma Hastanesi ve Farabi hastanesine başvurmaları gerektiğini vurgulayarak,
“İlk 4 buçuk saat ve ilk 6 saatlik zaman dilimleri bizim için çok kritik. Halk arasında özellikle bu tablonun fark edildiği andan itibaren Trabzon şehrinde Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Farabi Hastanesine hastaların bir an önce başvurması gerekmektedir. İlk 4 buçuk saat içinde uygulayacağımız tedaviler sayesinde hastalarımızın sakatlık ve ölüm riski ciddi oranda azalmaktadır.”
dedi.
Bölgedeki referans hastanelerden biri Hastalıkla ilgili bilgi veren ve hastalara uyguladıkları tedavilerden bahseden Nöroloji Uzmanı Dr. Nuray Can Usta,
“Acil servisimizde yeni ortaya çıkan nörolojik bir tabloyla müracaat eden hastalarımızla en çok görülen nedenlerden biri damar tıkanıklığıdır. Bu hastalıkta erken müracaat çok kıymetlidir. Çünkü ilk 4 buçuk saat içerisinde gelen hastalarımızda damar açıcı oldukça güçlü, etkin bir tedavi uygulayan referans hastanelerinden biri olarak bölgemizde hizmet etmektedir. Bu tedavi altında kanama başta olmak üzere bazı istemediğimiz sıkıntı durumlar ortaya çıkmakla birlikte, genel olarak hastalarımıza oldukça fayda sağlayabildiğimiz bir konumdayız. Bununla birlikte beyin kanamasıyla gelen hastalarımız da oluyor. Bunların tedavileri de servis ve yoğun bakımlarda takip edilmekte ve sürdürülmektedir. Genellikle 5-10 günlük bir süre içerisinde hastalarımızı şifa ile taburcu etmeyi amaçlamaktayız.”
diye konuştu.
“Toplum inmeyle ilgili bilinçlendirilmeli”
Felç geçiren hastalara bir takım tetkikler yaptıklarını ve bu tetkikler sonucunda uygun olan hastalara bazı tedaviler uyguladıklarını kaydeden Radyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Eser Bulut, toplumun bu hastalığa karşı bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak,
“Ünitemizde felç geçiren hastaların acile getirildikten sonra, acil ve nöroloji uzmanları tarafından yapılan muayeneler sonrasında uygun olanlarında beyinde tıkalı olarak bulunan damarlara anjiyografi işlemi ile birlikte damarların açılmasına yönelik katater ile birlikte pıhtının çıkarılması işlemi ya da stent ile birlikte pıhtının çıkarılması işlemi yapılabilmektedir. Uygun hastalar dediğimizde burada üzerini çizmemiz gereken, ilk 6 saat içerisinde sağlık merkezine getirilen ve görüntülemeleriyle birlikte uygun olan hastalar işleme alınabilmektedir. İşleme alınıp da damarları açılan hastalarda sakatlık oranlarında belirgin azalma, sağ kalımlarındaysa belirgin artışlar sağlanabilmektedir. Önemli olan toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi, sağlık tesisleri arasındaki koordinasyonun hızlandırılması ve hasta transferinin bu nedenle hızlı bir şekilde yapılabilmesidir.”
ifadelerini kullandı.
Kaynak: gunebakis.com.tr