112Acil Paramedik ATT Olay Yerinin Değerlendirilmesi
Ani hastalık, yaralanma ya da ölüme neden olan her türlü olayın yaşandığı yere olay yeri denir. Olay yeri, olayın başladığı yerden bittiği yere kadar tüm alanı kapsar.
Olay yerini değerlendirirken, hızlı ama dikkatli olunmalı, işlem önceliklerine göre doğru kararlar verilmelidir. Olay yerinde yeterli müdahalelerin yapılabilmesi açısından olayın biçimi, hasta/yaralıların durumu, çevre şartları, personel ve ekipman imkanları değerlendirilmelidir.
Olayın biçimi
Alınacak tıbbi veya adli tedbirler, acil müdahaleler ve olası riskler açısından olayın biçimi önemlidir. Olayın biçimi (yangın, kaza, patlama vb) olay yerinde bulunması zorunlu acil yardım unsurlarının daha kısa sürede koordine edilmesini sağlayacaktır.
Hasta/yaralıların durumu
Hasta/yaralılarının sayısı ve öncelikli tıbbi müdahaleye ihtiyacı olanların (triaj) belirlenmesi gerekir. Bu sayede asıl ihtiyaçlar doğrultusunda hareket edilmiş ve eldeki imkanlar uygun kullanılmış olacaktır.
Çevre şartları
Olay yerindeki hava şartları, olayın gece yada gündüz oluşu, yol ve trafik durumu, haberleşme imkanları dikkate alınmalıdır.
Personel ve ekipman imkanları
Olayın biçime, hasta/yaralıların durumuna ve çevre şartlarına göre imkanlar değerlendirilmeli, personel, araç gereçler ve çevreden yardımcı olabilecek insan gücü göz önüne alınmalıdır.
Acil sağlık hizmetleri açısından başlangıçta olay yeri yönetimini komuta kontrol merkezindeki danışman hekim yapar. Olay yerine ilk ulaşan ambulans olay yeri yönetimini devralır.
Eğer olay yerine ulaşan ilk ambulansta hekim yok ise, olay yerine hekim bulunan bir ambulans gelinceye kadar ilk ulaşan ekipteki şef sağlık personeli olay yerinin yönetilmesini sağlar.
Olay yeri yöneticisi; sağlık hizmetlerinin planlanmasını, sağlanmasını, triajı yapar ve yetkililere bilgi verir.
kaynak: habipgostak.blogspot.com